Voor de terugkeer van internationale nachttreinen in België

Voor de terugkeer van internationale nachttreinen in België

0 a signé. Prochain objectif : 15 000 !
Quand elle atteindra 15 000 signatures, cette pétition deviendra l'une des plus signées sur Change.org !
Back on Track Belgium a lancé cette pétition adressée à SNCB

English / Français

[Ondertiteling in het Nederlands beschikbaar in de video]

Het is nu meer dan 15 jaar geleden dat de laatste nachttrein het station van Brussel verliet om er nooit meer terug te keren. Deze manier van transport, gebruikt door vele generaties in de twintigste eeuw en tevens synoniem met geweldige reizen en vakanties, vond een hernieuwde interesse onder de bevolking in Europa. Landen als Oostenrijk hebben deze vorm van reizen al nieuw leven ingeblazen en andere landen zoals Scandinavië en Frankrijk onderzoeken eveneens dit onderwerp. Wat de NMBS betreft, is het niet de bedoeling om deze dienst opnieuw in te dienen in de nabije toekomst of in de verre toekomst. Dit gebrek aan ambitie en visie is desolaat, vooral in een samenleving in transitie die op zoek is naar nieuwe alternatieven voor verplaatsing. Daarom vragen we de regering haar rol als hoofdaandeelhouder van de NMBS te spelen en haar te vragen serieus de mogelijkheid te bestuderen om nachtintercity-verbindingen opnieuw te openen, zoals die in het verleden bestonden.

Hierna een onvolledige reeks aan voordelen van nachttreinen:

  •  Het is het ecologische transportmiddel bij uitstek, en het biedt de minste koolstofvoetafdruk per passagier ten opzichte van welk ander vervoermiddel dan ook, en het heeft de minste impact op het milieu (geluidhinder, betonnering van veel landareaal voor luchthavens, enz. ...).
  • Het vergt geen grote investeringen in infrastructuur, in tegenstelling tot hogesnelheidslijnen omdat het netwerk al bestaat: er moet alleen in het rollend materieel worden geïnvesteerd wanneer dat nodig is. Bijgevolg kunnen ticketprijzen veel goedkoper zijn dan die van een hogesnelheidstrein die tevens de duurdere infrastructuurkosten moeten betalen.
  • Het maakt verschillende soorten reizen mogelijk (vrije tijd, gezin, professioneel) terwijl het voldoet aan de behoeften van iedereen. Jongeren die zo goedkoop mogelijk reizen naar zakenmensen die op zoek zijn naar comfort en afzonderlijke compartimenten. Terwijl diezelfde ruimtes met elkaar verbonden kunnen worden, en gebruikt kunnen worden door gezinnen die een volledig slaapgedeelte voor hen alleen kunnen boeken.
  • Het vereenvoudigt reizen: luchthavens liggen vaak buiten de stad en er is een bus nodig om stadscentra te bereiken, hetgeen tijd en geld kost. Dankzij de nachttrein kom je 's ochtends rechtstreeks in het centrum van je stad van bestemming aan, en vermijd je de files om de stad binnen te komen (hetzij per shuttlebus of met de auto). Bovendien bespaart het voor krappe budgetten een nacht in het hotel, of gewoon om te voorkomen dat je op een vliegveld slaapt want heel vaak vertrekken de lage kosten-vluchten al bij het krieken van de dag (de eerste vluchten vertrekken om 5:30)
  • Het comfort in de nachttrein verreweg het beste, in vergelijking met andere transportmiddelen: je kan op je bed liggen, je kan lezen, een film kijken, ontspannen in een positie waarin we ons thuis voelen. Je kunt ook door de gangen lopen, het landschap door het raam bekijken, een drankje drinken in het barrijtuig (als er een is) en je benen gemakkelijk strekken.
  • De reistijd is veel winstgevender: terwijl we 's nachts kunnen slapen, komen we ‘s morgens in de stad van bestemming aan, zonder de stress vroeg in de ochtend om zijn vliegtuig te missen. Door de avond tevoren de trein te nemen, loopt men minder risico op files, noch op het gevoel "geperst" te worden door angst en haast.
  • Een nachttrein heeft een grote capaciteit, tot maximaal zo’n 800 personen, en kan op een goede bezetting rekenen (hoewel sommige spoorwegmaatschappijen een excuus proberen te vinden om ze ). Het is economisch winstgevend, zoals blijkt uit de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij die in 2016 besloot deze markt over te nemen toen het Duitse bedrijf het opgaf: door te investeren in nieuw rollend materieel, zorgde het bedrijf ervoor dat zijn nachtlijnen winstgevend waren vanaf het eerste jaar. De Oostenrijkse spoorwegmaatschappij is van plan extra treinen te kopen om haar aanbod te vergroten. Andere landen overwegen ook om deze dienst opnieuw in te dienen, iets dat in het geheel niet relevant lijkt in België
  • Het maakt het mogelijk om grotere afstanden af ​​te leggen dan de TGV (tot dubbel) met een actieradius van ongeveer 1500 km.
  • Het is een uniek, gemakkelijk te gebruiken vervoermiddel: vergaderingen worden mogelijk gemaakt en praten met je medebuur wordt natuurlijk. Dit maakt het mogelijk om nieuwe mensen te ontmoeten, iets wat niet zo vaak voorkomt in het vliegtuig, de bus of zelfs in de trein van overdag. De nachttrein is een kunst van reizen, het maakt afstanden tot een menselijk niveau mogelijk en vertraagt ​​het tempo in deze steeds snellere maatschappij. We "voelen" de reis, wat een goede zaak is omdat het een deel van de vakantie wordt, zonder te besluiten bijvoorbeeld een te paard te gaan op avontuur voor Milaan. Het is ook een goede manier om drukkere levensstijl door het werk,  de school en langere reizen te combineren met hetgeen wat we zouden moeten doen.

Voor meer informatie over nachttreinen in Europa, aarzel niet om de www.back-on-track.eu pagina te bezoeken, en kom alles over ons te weten ! Voor Belgïe : www.facebook.com/backontrackbelgium 

0 a signé. Prochain objectif : 15 000 !
Quand elle atteindra 15 000 signatures, cette pétition deviendra l'une des plus signées sur Change.org !