Petition Closed

Teretite monstruma koji je zadavio pa spalio Mariju Cimbal po svim tačkama optužnice

This petition had 3,788 supporters


Dana 16. februara 2013. godine Vaskrsije Vrekić je na najbrutalniji mogući način ubio dvadesetčetvorogodišnju Mariju Cimbal. Nakon što ju je zadavio, zapalio je njeno tijelo u nadi da će ukloniti dokaze. Išetao je iz njenog stana i mirno zaključao vrata, kao da se ništa nije desilo, sa plenom od 300€.

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu se, nakon jednogodišnjeg razvlačenja pomjerilo sa mrtve tačke samo da bi optužnicu koja je dotičnog teretila za:

  1. teško ubistvo na svirep ili podmukao način;
  2. teško ubistvo uz izazivanje opšte opasnosnosti po druge i
  3. teško ubistvo iz koristoljublja.


preinačila u optužnicu za teško ubistvo iz koristoljublja.

U ovom slučaju Više javno tužilaštvo u Novom Sadu potpuno ignoriše činjenicu da je Marijino tijelo optuženi spalio i, siguran da je uklonio sve dokaze, potpuno normalno nastavio svoj život, bez pokušaja bilo kakvog bjekstva iz Novog Sada ili iz zemlje. U ovom slučaju Više javno tužilaštvo u Novom sadu ignoriše činjenicu da je požar koji je optuženi izazvao mogao da ugrozi druge stanovnike zgrade, među kojima ima i djece. Sjetite se da se prvenstveno mislilo da se radi o nesrećnom slučaju, a da je sve izgorilo ubica nikad ne bi bio pronađen.

Ukoliko bude dokazano da se, ipak, nije radilo o ubistvu iz koristoljublja nego da je "samo" u pitanju teško ubistvo, uz veliki raspon između minimalnih 15 i maksimalnih 40 godina, postoji mogućnost da ga osude na 15, a uz dobro vladanje napolju je za 10. Je li to pravda?

Apelujemo na Više javno tužilaštvo u Novom Sadu ovim putem da ovo ubistvo okarakteriše onako kako činjenice, dokazi i priznanje optuženog nalažu. Apelujemo na Više javno tužilaštvo u Novom Sadu da zvijer trajno ukloni sa ulica ovog, nekad mirnog, grada, koji se u posljednjih nekoliko godina, pod stražnom Višeg javnog tužilaštva pretvorilo u poprište svakodnevnih pucnjava, premlaćivanja, silovanja, pljački i ubistava.

Vaskrsije Vrekić je golim rukama zadavio Mariju Cimbal, a potom njeno tijelo zapalio, u nadi da će ukloniti dokaze. Nije bježao. Mislio je da je siguran. Družili su se. Pustila ga je u stan.

To je svirepo. To je podmuklo. Požar je mogao da ugrozi druge. Ubio je zbog 300€. 

Teretite ga kako je zaslužio!Today: Boris is counting on you

Boris Bajić needs your help with “Više javno tužilaštvo u Novom Sadu: Teretite monstruma koji je zadavio pa spalio Mariju Cimbal po svim tačkama optužnice”. Join Boris and 3,787 supporters today.