Petitioning Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu and 1 other

Hayvan haklarını korumanızı, tasarıyı iptal etmenizi, hayvan hakları savunucuları ve sivil toplum örgütleriyle birlikte hayvan hakları lehine karar almanızı istiyoruz.

Bugüne kadar yasa tasarısına karşı yüz binlerce imza toplandı, ama milletvekilleri bizleri duymazlıktan gelmeye devam ediyor. Bu yüzden sizlerle Çevre Komisyonu'ndaki milletvekillerinin iletişim bilgilerini paylaşıyoruz. Hayvanları ne deney ne ormana göndermem diyorsanız, milletvekillerini arayarak, mail atarak ya da faks çekerek düşüncelerinizi belirtebilirsiniz: http://goo.gl/M25OmU

Yasa geçerse ne olacak lütfen izleyin: https://www.youtube.com/watch?v=bZPYcx5VRG8

TBMM Çevre Komisyonu hayvanlar aleyhinde bir "koruma" (!) yasası hazırlıyor!

Dün, (11.06.2014) TBMM Çevre Komisyonu, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun değiştirilmesine ilişkin yasa tasarısıyla ilgili toplantı yaptı. Hayvan Hakları Savunucularının yaptığı açıklamaya göre, toplantı sonucunda hayvan haklarını ihlal eden 5 madde kabul edildi ve toplantı 19 Haziran 2014 tarihine ertelendi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve İstanbul Milletvekili Erol Kaya’nın başkanlığında yapılan toplantıya katılan sivil toplum örgütleri, toplantıya göstermelik olarak davet edildiklerini ve görüşlerinin yok sayıldığını belirterek şunları söyledi: “Toplantıdan büyük bir hayal kırıklığı ile ayrıldığımızı belirtmek isteriz. Bu hali ile tasarı, beklentilerimizi karşılamak bir yana hayvan haklarından da oldukça uzak bir konuma taşınmıştır” Ayrıca komisyonun hayvan haklarını değil, insan menfaatini gözettiğini belirttiler.

Yeni yasa tasarısı ile alınan kararlar şöyle:

- Tüm sokak hayvanları sokaklardan toplanacak.

- Uygun olan sokak hayvanları deney firmalarına satılacak.

- Evinizde hayvan beslemek için belediyeden, muhtardan (mahalli idare) izin alacaksınız,kaç hayvan besleyeceğinize belediye, muhtar karar verecek. Muhtar istediğinde evinizdeki hayvanları belediyeye aldırabilecek.

- Yunus parkları kapatılmıyor, Yunus parklarında esarete, işkenceye ve ölümlere devam.

- Sirkler yasaklanmıyor sirklerde işkencelere, ölümlere devam.

- Hayvanat bahçeleri kapatılmıyor, esarete, ölümlere devam.

- Hayvan deneyleri serbest!

Çıkan sonuçla birlikte artık kanunun adı değişmiş, "Hayvan Katliam Yasası" olmuştur! Bu yüzden tüm hak savunucularını tasarıyı protesto etmeye çağırıyoruz.

Yasa tasarısı için "hayvan hakları devrimi" olarak gören ve  "tarihi bir görevi yaparak gelecek kuşaklara görevimizi yapıyoruz" diyen bakan ve politikacılara düşüncelerinizi sosyal medya aracılığıyla duyurabilirsiniz:

@erolkaya_ist @VeyselEroglu @LutfuTurkkan @selcukozdag

Herkesin bildiği gibi yaşam hakkı kutsaldır. Bakanlar, politikacılar masa başında bir kaç kağıt imzalayarak hayvanların doğuştan var olan haklarını yok edemezler!

Hayvanların insan eğlencesi ya da menfaati uğruna tutsak edilmesini, kesilip biçilmesini, kanser edilmesini, canlı canlı parçalanmasını kabul eden politikacılara hatırlatmak isteriz ki bir zamanlar meşru olan insan köleliği nasıl yasaklandı ise mücadelemiz sayesinde, çağın gerektirdiği etik sebepler nedeni ile hayvanların doğuştan sahip oldukları hakların teslimi de er ya da geç yapılacaktır.

Yasa tasarısıyla ilgili yayınlanan haberler:

NOT: Kampanyayı imzaladıktan sonra sosyal medya aracılığıyla (Facebook, Twitter vs.) arkadaşlarınla paylaşarak daha çok kişinin destek olmasını sağlayabilirsin.

Letter to
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu
TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya
11 Haziran Çarşamba günü Hayvanları Koruma Kanunu için TBMM Çevre Komisyonuyla bir araya gelen hayvan hakları örgütleri "Komisyon, hayvan haklarının nasıl korunacağını değil, insan menfaatinin ne şekilde gözetileceğini müzakere ediyor" açıklamasıyla kamuoyunu bilgilendirmiştir.

5199 sayılı kanunda yer alan 6. Madde'nin değiştirilmesini istemiyoruz. Sokak hayvanlarının aşılanıp, küpelenip daha sonra bulundukları yere bırakılması maddesi değiştirilirse, toplama yasallaşacaktır. Bu da hem hayvanların deney laboratuvarlarına gitmesinin önünü açıyor, hem de kent sakini olan hayvanların kentlerden uzaklaştırılmasına sebep olmaktadır.

Sokak hayvanlarının toplatılarak kent dışı besleme noktalarına gönderilmesi, Hayvan deneylerinin yasallaştırılması, Sirkler, Yunus Parkları ve Hayvanat bahçelerinin kapatılmaması konusunda alınan kararlar Hayvan Hakları Kanunu'na muhalefet eder niteliktedir. Bu haliyle alınan kararlar ancak insanların ekonomik çıkar ilişkilerine fayda sağlar, bu yüzden herhangi bir hak kavramından söz edemeyiz.

Bildiğiniz üzere Türkiye tarihinde ilk defa kamuoyu tepkisiyle birlikte hükûmetiniz döneminde, hayvanlı sirklerin ve yunus parklarının yasaklanması için bir adım atılmıştı. Ancak Çevre Komisyonu üyesi AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner'in yaptığı açıklamayla birlikte yunus parklarını, sirkleri ve hayvanat bahçelerini ekonomik değer olarak gördüğünüzü öğrenmiş bulunuyoruz. Çok basit bir düzenleme ile yasaklama kararı alınabilecek yunus parkları ve hayvanlı sirklerin yasaklanmasından son anda vazgeçilmesi, bu tasarının hayvanlardan değil, hayvan tacirlerinden yana taraf olduğunu gösterir niteliktedir.

Ayrıca AKP üyesi Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner’in verdiği madde önergeleri ile hayvan haklarının nasıl esnetileceği yönünde alınan kararlar hayvan hakları lehine olduğu için, bu hali ile tasarının beklentilerimizi karşılamak bir yana hayvan haklarından da uzak bir konuma taşındığını görüyoruz.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, canlıların evrensel hakları bağlamında, hayvanları ve haklarını koruma konusundaki çabalarını göstererek Türkiye'de yaşanan mezalimleri durdurmalı ve başka ülkelere de örnek olmalıdır.

Bu yüzden bu tasarının iptal edilmesini, hayvan hakları savunucuları ve sivil toplum örgütleriyle birlikte hayvan hakları lehine karar alınmasını istiyoruz.