ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsünde fahiş fiyatlara ve hakkımızı geri almamıza karşı sesimiz olun

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 1.000.

Kamuoyunun da malumu olduğu üzere Dünya’yı ve yurdumuzu etkisi altına alan COVID-19 salgını nedeniyle Yükseköğretim Kurulu'nun 18 Mart 2020 tarihinde yaptığı açıklama ile üniversitelerin 2019-2020 Akademik Dönemi'nin eğitim-öğretim faaliyetlerini çevrimiçi devam ettirip sonuçlandırmasına karar verildiği ifade edilmişti. Bu çerçevede Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)'nün üç kampüsünden biri olan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü de faaliyetlerini bu açıklamaya göre devam ettirerek, resmi olarak 10 Mart 2020 tarihinde örgün eğitimi sona erdirmiştir.

Bu sürecin devamı olarak, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Yönetimi tarafından 28 Temmuz 2020 tarihinde öğrencilere gönderilen e-postada yaz okulunun da çevrimiçi yapılacağı yönündeki kararı duyuruldu.

•ODTÜ KKK öğrencileri yaz okulunu Ankara veya Kuzey Kıbrıs Kampüsünde alabiliyorlardı. Fakat bu alınan kararla ODTÜ KKK öğrencilerinin bu imkanına da sınırlandırılma getirmiştir.
•Ankara yönetimi çevrimiçi yaz okulu kararı alırken Ankara kampüsü öğrencilerine indirim uygularken ODTÜ KKK öğrencilerine zam uygulamaya karar vermiştir.
••Örneğin: 2019 yılı örgün yaz okulunda ODTÜ KKK’de bir mühendislik öğrencisi Ankara kampüsünde kredi başına 100₺ öderken bu yıl eğitimin çevrimiçi olmasına rağmen 250₺ ödemesine karar verildi. Yani 8 kredilik bir ders için Ankara kampüsünde yaz okulunda ders alan ODTÜ KKK mühendislik öğrencisi geçen sene 800₺ öderken bu sene aynı kredili çevrimiçi ders için 2.000₺ ödeyecek.
••ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsünde de bu zam durumu pek farklı değil. Kendi kampüsünde ders almak isteyen ODTÜ KKK öğrencileri geçen sene bölüm fark etmeksizin kredi başı 515₺ öderken bu yıl çevrimiçi eğitime 520₺ ödeyecek.

Fiziki olmayan bir eğitim sürecinde öğrencilere fahiş ücretli çevrimiçi yaz okulu dayatılmaktadır. Pandemi sürecinde ülkemizin de içerisinden geçtiği ekonomik zorluklar hepimizi derinden etkilemiştir.
Rektörlüğün aldığı bu yanlış kararların ODTÜ KKK öğrencileri ve ailelerini mağdur edecek, onları maddi ve manevi anlamda güçsüz durumda bırakacak kararlar olduğu ortadadır. Her ne kadar ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Yönetimi, bu zam kararını kampüs statüsünün "yüksek harçlı devlet üniversitesi" olmasına dayandırmaya çalışsa da bu zamlı ücretlerin çevrimiçi eğitim çerçevesinde değerlendirildiğinde fevkalade fahiş bedeller olduğu ortadadır.

ODTÜ yönetiminin aldığı bu yanlış karar ODTÜ KKK öğrencilerinin eğitim haklarını da ekonomik seneplerden dolayı tehlikeye atmaktadır. Bu zorlu pandemi sürecinde ailelerimiz ekonomik olarak da sıkıntıdayken ODTÜ KKK öğrencileri ve aileleri bu kararla maddi/manevi derinden sarsılmaktadır.

ODTÜ ruhunu benimsemiş, özümsemiş ve kendini bu ruha adamış Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü öğrencileri olarak bizlere yapılan bu haksızlığa karşı sesimizi yükseltiyoruz.

Bu yanlış kararların gözden geçirilmesi ve çevrimiçi eğitime uygun, adil ücretlendirmeyle tekrar duyurulmasını talep ediyoruz.
Ulusal basına ve kamuoyuna açıkça çağrı yapıyoruz: ODTÜ KKK öğrencisinin sesini duyun!