Petition Closed
Petitioning TBB (Türkiye Barolar Birliği) and 39 others

Vekilimi Ben Seçmek İstiyorum @TBMMresmi #vekilimibenseçeyim #bubarajdüşecek #secimbaraji

Sevgili Dostum, Değerli Yurttaşım,

Yaşanan bu protestoların en temelde bir "temsiliyet sorunu"ndan kaynaklandığını düşünmekteyiz. Bu temsiliyet sorununun ise seçim sistemindeki çarpıklıklardan kaynaklandığı aşikardır.

Demokrasinin temeli olarak görülen SEÇİMLERİN yapılması kadar NASIL YAPILDIĞI da demokratiklik ölçüsüdür.  Onca yasa "İLERİ DEMOKRASİ (?)" adına değiştirilirken nedense 12 Eylül darbe döneminden kalma seçim yasası, en önemli özelliği olan "LİDERLER HEGEMONYASI" yaratma özelliğini korumaktadır.

Seçime katılacak ADAY LİSTELERİnin seçmen tarafından değil de parti yönetimleri ve başkanları tarafından oluşturulması ile LİDERLER HEGEMONYASI yaratılmaktadır.

TERCİHLİ OY YÖNTEMİ ile EGEMENLİK tekrar HALKIN OLACAKTIR.

BU MÜCADELE egemen olan PARTİ LİDERLERİ ve etraflarındaki ÇIKAR GRUPLARI ile HALK ARASINDAKİ EGEMENLİK MÜCADELESİDİR. Egemenliği elinden alınmış bir HALKIN ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİDİR.

İşte tam da bu yüzden PARTİLER ÜSTÜ bir niteliği vardır.

İKİ TURLU VE TERCİHLİ OY YÖNTEMİ ile aday listelerinin bizzat seçmenler tarafından sıralanması ve meclise kimin gideceğine yine seçmen tarafından karar verilmesini ÖNERMEKTEYİZ. Bu yöntemin nasıl uygulanacağı ve detayları blogumuzda yer almaktadır. Blogumuzda yer alan YASA ÖNERİSİ METNİne aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Anayasal hakkımız olan SEÇİLME ÖZGÜRLÜĞÜnü kullanabilmek,  seçimlerde ADAY OLMAK İÇİN HERHANGİ BİR KİŞİ VEYA KURUMUN ONAYINA / İZNİNE TABİ OLMAMAYI GEREKTİRİR. Diyeceklerdir ki, "bağımsız aday olmak serbesttir ve bu yüzden herkes seçilme özgürlüğüne sahiptir". Bilin ki bu da bir aldatmacadır. Bunun anlamı şudur : "ÖRGÜTLÜ OLARAK SEÇİLME ve güç sahibi olma hakkınız yoktur".

Siyasi Partiler belli bir ortak fikire sahip insanların birlikte örgütlendikleri yerdir (idealde). Bu yüzden bir partiye üye olmak, yani o çatı altındaki insanlarla aynı fikirde olmak seçimlerde o partiyi temsil etmek üzere ADAY OLABİLMEK İÇİN yeterlidir. ADAYLIK HERHANGİ BİRİNİN İZİNİNE TABİ OLAMAZ. Adaylık sadece HÜR İRADEye tabidir. Kimin seçileceği ise SEÇMENİN TAKDİRİne kalmıştır.

Ülkemizdeki Şahıs Partileri ise ORTAK FİKİRE sahip insanların değil ORTAK ÇIKARA sahip insanların bir araya geldiği yerlerdir. Burada çıkar ilişkisi olduğu için bir hiyerarşi vardır ve ADAY OLMAK izine tabidir.

Görüldüğü üzere bu talep sadece basit bir yasa değişikliği talebi değildir. Bu talep istisnasız tüm Siyasi Parti Yönetimlerinin ellerinde tuttukları EGEMENLĞİ halkın geri alma talebidir. İşin ironik ve çelişkili kısmı da buradadır. Zira bu talebin gerçekleşmesi için Milletvekillerinin (?) reyi (yani oyu) gereklidir. Bu yüzden BİZ ISRARLA İSTEMEDİKÇE hiç bir parti elindeki bu gücü sahibine (yani BİZE) geri vermeye yanaşmayacaktır. TERCİHLİ OY SİSTEMİNİN ne kadar zor olduğunu, bize uygun olmadığını anlatmak için türlü bahaneler bulacaklardır. DELEGE SİSTEMİNİ bize öveceklerdir. Ama DELEGE sistemi de işin sulandırılmış halidir. İşin özü gayet basittir. TERCİHL OY SİSTEMİ ellerindeki gücün BİZE geri verilmesi demektir. Teknik olarak da gayet rahat uygulanabilir.

İlerideki süreç kimin gerçekten Milletin Vekili olduğunu gösterecektir. Bu talebi uygulanamaz bulanlar bilin ki ÇIKAR GÖZETENLERdir. Milletin gerçek vekili olanlar bu süreçte belli olacaktır. Sapla saman ayrılacaktır.

Temsilde adalet sağlayabilmek için SEÇİM BARAJI zaten OLMAMALIdır.

Seçmenler yıllardır kendisini temsil edeceğini düşündüğü partiye oy vermemektedir, bunun sebebi partisinin barajı geçemeyeceğini bildiği için, oyunu kerhen daha yakın bulduğu partiye vermek zorunda kalmaktadır. Baraj olmazsa bu zorunluluk ortadan kalkar.

Oyların elektronik ortamda sayıldığı SEÇSİS (SEÇim SİStemi) müdahaleye açıktır. Bugün RedHack gibi işinin erbabı insanların neler yapabileceğini görüyoruz. Bu düzeyde becerileri olan kötü niyetli kişilerin bireysel veya belli çevrelerin teşvikiyle oyların sayılmasını manipüle etmeleri ihtimali SEÇİMLERİN MEŞRUİYETİNE GÖLGE DÜŞÜRMEKTEDİR.

Öte yandan TÜİK ve Nüfus Müdürlüğüne ait SEÇMEN LİSTELERİnin tutarsız olması da bir çok şaibeye neden olmaktadır. Vefat eden vatandaşlarımızın kayıtlardan düşülmediği ve bu kişiler adına oyların SEÇSİS marifeti ile bazı partilerin hanesine yazıldığı konusunda da ŞAİBELER SÖZ KONUSUDUR. Bu tür söylentiler yine seçimlerin ne kadar meşru ve adil olduğu sorusunu akıllara getirmektedir.

Daha detaylı bilgiler için blogumuzu ziyaret edebilirsiniz :

İletişim için :

e-posta    secimyasasi@gmail.com

Twitter     @SecimYasasi

KAMPANYANIN AMACI

Günlerce süren bunca eylemin enerjisinin böylesine temel bir noktaya odaklanmasını sağlayarak ülkemizde DEMOKRASİ ADINA SOMUT BİR KAZANCa dönüştürmek kampanyamızın temel amacıdır.

Sizlerin imzaları ve duyuruları ile oluşacak kamuoyu baskısını gerek basına gerekse meclis gündemine taşımak ise başlıca hedefimizdir.

Temsilde adalet ve yönetimde istikrarı sağlayabilmek için milletvekili seçim sisteminin aşağıdaki hususlar temelinde yeniden oluşturulmasını talep etmekteyiz:

1) %10 seçim barajının tamamen kaldırılması

2) Tercihli oy sistemi ile aday listesi sıralamasının bizzat seçmen tarafından oluşturulması,

3) Milletvekili adayı olabilmek için parti üyesi kişinin parti yönetiminden izin almaması,

4) Temsilde adaletin sağlanabilmesi için çıkaracağı MV sayısı 6'dan az olan seçim çevrelerinin komşu çevrelerden biri ile birleştirilmesi; seçim çevrelerinin en az 6 MV çıkaracak şekilde yeniden düzenlenmesi,

5) Oy sayımı sırasında resmi verilerin elektronik ortamdan iletilmesinin (SEÇSİS) yasaklanması, sayımın imzalı cetveller üzerinden gerçekleştirilmesi,

6) Seçmen listeleri ile ilgili şaibelerin detaylı bir şekilde ve şeffaf olarak soruşturulması ve kamuoyunun aydınlatılmasıdır.

YENİ YASA ÖNERİSİ

Sivil Toplum Kuruluşlarının katılımıyla hazırlanması arzulanan yeni seçim yasası için bir zemin oluşturması amacıyla yukarıda belirtilen hususları gözeten bir "yasa önerisi" kamuoyunun bilgisine sunulmuştur. Yasa metnine şu linkten ulaşılabilir:

Önerilen bu seçim yasası ile:

1- I.Tur oylama ile anayasada öngörülen “TEMSİLDE ADALET” ilkesi gerçekleştirilir.
2- II. Tur oylama ile anayasada öngörülen “YÖNETİMDE İSTİKRAR” ilkesi gerçekleştirilir.
3-Parti Başkanları Monarşisi kalkar : Parti başkanlarının aday listeleri üzerindeki belirleyiciliği sayesinde seçilen vekiller ve parti üyeleri üzerindeki baskısı son bulur.
4-Her seçmen yasal delege olur.
5-Ülke barajı kalkar.
6-Seçilmek için gereken asgari oy miktarı her bölge ve her aday için eşit hale gelir.
7-Dokunulmazlıklar kalkar.
8-Partiler arası vekil transferleri son bulur.
9-Aday listelerinde seçim öncesi sıralama yapmaya gerek kalmaz, bu sıralamayı seçmen sandıkta yapar. Bu konudaki pazarlıklar ortadan kalkar.
10-Seçilenler parti başkanının tercihi ile değil milletin takdiri ile seçileceğinden TBMM tekrar Milletin Meclisi olur.
Letter to
TBB (Türkiye Barolar Birliği)
CHP Osman Oktay Ekşi
BDP Sırrı Süreyya Önder
MHP Yusuf Halaçoğlu
AKP Öznur Çalık
Milletvekili Seçim Sisteminin daha demokratik hale getirilmesi için şu düzenlemelerin yapılmasını talep ediyorum :

1) %10 seçim barajının tamamen kaldırılmasını; bunun için İzmir Milletvekili Sn Birgül Ayman Güler'in 18 Temmuz 2013 günü TBMM Başkanlığına sunduğu "Milletvekili Seçim Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" nin TBMM tarafından kabul edilmesini
2) Tercihli oy sistemi ile "aday listesi sıralamasının" bizzat seçmen tarafından oluşturulmasını,
3) Milletvekili adayı olabilmek için parti üyesi kişinin parti yönetiminden izin almamasını,
4) Temsilde adaletin sağlanabilmesi için çıkaracağı MV sayısı 6'dan az olan seçim çevrelerinin komşu çevrelerden biri ile birleştirilmesini; seçim çevrelerinin en az 6 MV çıkaracak şekilde yeniden düzenlenmesini, "eşit temsil gücü" sağlamak üzere MV başına düşen seçmen sayısının birbirine yakın olması için seçim çevrelerindeki MV sayılarının tekrar düzenlenmesini,
5) Oy sayımı sırasında resmi verilerin elektronik ortamdan iletilmesinin yasaklanmasını, SEÇSİS'in kullanılmamasını, sayımın imzalı cetveller üzerinden gerçekleştirilmesini
6) Seçmen listeleri ile ilgili şaibelerin detaylı bir şekilde ve şeffaf olarak soruşturulmasını, gerekirse listelerin yeniden düzenlenmesini, seçmen listelerinin İç İşleri Bakanlığının değil YSK sorumluluğunda olmasını,
7) Yeni milletvekili seçim yasası için aşağıdaki linkte yer alan yasa önerisinin dikkate alınmasını talep ediyorum.