Validebağ Korusu'na Dokunmayın

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 2.500.

VALİDEBAĞ KORUSU ZATEN MİLLET MALIDIR, AYRICA "MİLLET BAHÇESİ" YAPILMASINA GEREK YOKTUR

Validebağ Korusu, 354 dönüm büyüklüğüyle İstanbul’un Anadolu yakasının en önemli yeşil alanlarından biridir. Validebağ korusunu özel yapan sadece yeşil olması değil, doğal yaşamın sürdüğü ve kendisini yeniden üretebildiği bir alan olmasıdır. Bu nedenle 1999’dan bu yana I. derece doğal ve tarihi SİT alanıdır. İçinde binlerce ağaç, çalı, hayvan, kuş, böcek yaşıyor. Sincapları, kirpileri, kaplumbağaları, yerli ve göçmen kuşları, böcekleriyle Koru canlı bir organizma.

Validebağ Korusu üzerinde uzun zamandır rant heveslilerinin gözleri var, biliyoruz. Kimisi Koru’yu “kent ormanı” yapacağını, kimisi “İstanbul’un Hyde Park’ı” yapacağını söyledi bugüne kadar. Birisi içine hastane yapmaya kalkışır, bir başkası gölet, amfitiyatro, kuş gözlem kulesi, yürüyüş yolu, çocuk oyun alanı yapmak ister. Bazısı restoran-kafe açmaya kalkar, bir başkası atletizm şampiyonası düzenler, ya da toplu piknik için binlerce insanı otobüslerle şehrin uzaklarından otobüsle taşır.

Validebağ Gönüllüleri olarak 1998’den bu yana, tüm bu rant girişimlerine karşı mücadele ettik ve etmeye devam ediyoruz.
Hatırlatmak isteriz ki, Validebağ Korusu bahçe değildir, park değildir, korudur. Üstelik 1. derece doğal SİT alanıdır. İçinde bulunan Adile Sultan Kasrı ve Abdülaziz Av Köşkü son yıllardaki hoyratça kullanımlara rağmen, tarihi değere sahiptirler ve 1. derecede koruma altındadırlar.

Öyle bir izlenim yaratılmaya çalışılıyor ki, sanki Validebağ Korusu kapalı, yasak bir bölge, insanlar giremiyor. Böyle bir şey yok. Validebağ Korusu her gün, kimisi yürüyen, kimisi koşan binlerce insanı misafir etmektedir. İsteyenler için çok sayıda yeme içme mekanları da bulunmaktadır. Gerçek bu iken ve herkes memnun iken, hala Validebağ Korusu’nu değişik biçimlere dönüştürmeye gerek yoktur. Çünkü biliyoruz ki, bu girişimler mutlaka bir inşaat çalışması gerektirecek ve Koru’daki doğal ekosistemi tahrip edecektir.

Özet olarak, Validebağ Korusu I. derece doğal ve tarihi SİT alanıdır. Gelecek nesillere bu koruyu doğal, yeşil ve bir bütün olarak bırakma borcumuz vardır. Koru’ya dokunmayın. Validebağ Korusu için illa bir şeyler yapmak isteyenlerin, Koru’nun çöpten kurtulmasını sağlamaları yeterlidir.

Validebağ Gönüllüleri

Bugün Arif imzanı bekliyor!

Arif Belgin bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Validebağ Korusu'na Dokunmayın». Arif ve imza atan diğer 1.609 kişiye katıl.