Confirmed victory
Petitioning Jandarma Genel Orgeneral Bekir Kalyoncu Jandarma Genel Komutanlığı
This petition was delivered to:
Jandarma Genel Orgeneral Bekir Kalyoncu
Jandarma Genel Komutanlığı

#UtkuKali'ya Özgürlük / Freedom for #UtkuKali

Please scroll down for English version.

Amasya İl Jandarma Komutanlığında askerliğini yapmakta olan arkadaşımız Utku Kalı 24 Mayıs 2013 tarihinde tutuklandı. Tutuklanma nedeni Reyhanlı’da 11 Mayıs’ta gerçekleşen patlamaya dair bazı gizli belgeleri Redhack adlı gruba sızdırdığı iddiasıydı. Ne ilginç ki bu iddia hemen ve kuvvetle sahiplenildi. Öyle ki, 23 Mayıs’ta, yani mahkemeye çıkarılmadan bir gün önce, devlet yetkilileri tarafından televizyon kanallarında Utku’nun suçunun sabit olduğu belirtiliyordu.

Aynı sürede Utku yazılı ve sosyal medyada hakikatleri ortaya koyan bir kahraman gibi algılandı ve yüceltildi. Olayda bir rolü olup olmadığı sorgulanmadan, sızdırma eylemini gerçekleştirip gerçekleştirmediği üzerine düşünülmeden siyasi bir figüre dönüştürüldü.

Oysa arkadaşımız Utku Kalı ne belge sızdıran bir suçlu ne de iddia edildiği gibi bir kahramandır. Olayla tek bağlantısı söz konusu gizli belge yayımlandığı sırada Amasya İl Jandarma Komutanlığının ilgili biriminde bulunmuş olmasıdır.

Anlaşıldığı kadarıyla devletin istihbarat kurumları arasında bir iletişim eksikliği vardır ve bu eksikliği örtmek için Kalı, belgeleri Redhack oluşumuna gönderdiği suçlamasıyla günah keçisi ilan edilmiştir. Devletin istihbarat kuruluşlarının hataları Kalı gibi sıradan bir insanın üzerine yüklenmiştir. Askerlik vazifesine başlamadan önce bir GSM şirketinin bilgi-işlem bölümünde çalışan Utku Kalı böyle bir suçlama ve sonrasındaki propaganda için biçilmiş kaftandır.

Biz ortada hiçbir delil ve belge yokken tutuklanan, doğrudan hükümet yetkililerince bahsi geçen belgeleri Redhack isimli oluşuma göndermekle itham edilen Utku Kalı’nın suçsuz olduğuna inanıyoruz ve onun bir an önce özgürlüğüne kavuşması için desteğinizi bekliyoruz.

Our friend Utku Kali was arrested on May 24, 2013 while doing his military service at the Amasya Military Police Command Post in Turkey. He was accused of leaking certain confidential documents on the explosion which took place in Reyhanlı on May 11 to a group of hackers under the name Redhack. These allegations were immediately taken as truth, to the point that on May 23 –that is the day before Utku’s appearance in court- government officials were on television stating that Utku was guilty.

In the meanwhile in social and printed media, Utku had already been made a hero –one who was unafraid of unleashing the truth. He was turned into a political figure, with no questioning of his role in the incident, with no thought given to whether or not he was actually responsible for the leak.

Yet our friend Utku is not a document leaker, not a criminal. Nor is he a hero. His only tie to the entire event is that at the time of the leak he was present at the related unit of the Amasya Military Police Command Post.

It seems obvious that there is a serious communication problem between the different intelligence agencies of the government and Utku is the scapecoat chosen to help cover it. The weight of the mistakes by government intelligence agencies are placed on the shoulders of an ordinary person like Utku. Having worked in the IT department of a GSM company before starting his military service, Utku was a perfect fit for such an accusation and the propaganda which followed.

Utku Kali was arrested with no evidence against him and accused directly by government officials of sending the documents in question to the group named Redhack. We strongly believe his innocence and ask for your support so that he can regain his freedom as fast as possible.

Letter to
Jandarma Genel Orgeneral Bekir Kalyoncu Jandarma Genel Komutanlığı

Arkadaşımız Utku Kalı hakkındaki bu iddialar tümüyle asılsızdır. Utku Kalı’nın olayla tek bağlantısı söz konusu gizli belge yayımlandığı sırada Amasya İl Jandarma Komutanlığının ilgili biriminde bulunmuş olmasıdır.

Biz ortada hiçbir delil ve belge yokken tutuklanan, doğrudan hükümet yetkililerince bahsi geçen belgeleri Redhack isimli oluşuma göndermekle itham edilen Utku Kalı’nın suçsuz olduğuna inanıyoruz ve onun bir an önce özgürlüğüne kavuşmasını talep ediyoruz.