0 have signed. Let’s get to 7,500!

ЗАСТРАШЕНО СВЕТОВНО БОГАТСТВО

До

ЮНЕСКО Director General

Министър Николай Нанков, Министър на регионалното развитие и благоустройството, България

Министър Банов, Министерство на културата, България

ЮНЕСКО ДА РАЗПОЗНАЕ РАЗКОПКИТЕ КРАЙ БЛАГОЕВГРАД на древния град, който датира от II в. сл.Хр. ЗА ЗАСТРАШЕН ОБЕКТ ПРИЗНАТ ЗА СВЕТОВНО БОГАТСТВО - ПРОМЯНА НА ТРАСЕТО НА МАГИСТРАЛА СТРУМА С ЦЕЛ ЗАПАЗВАНЕ НА НАШЕТО НАЦИОНАЛНО И ИСТОРИЧЕСКО БОГАТСТВО

Бъдещето трасе на автомагистрала "Струма" от Благоевград до Крупник ще мине върху разкритите заради нея останки от древното селище "Скаптопара", предшественик на днешния Благоевград.

Нека спрем това безумие! Нека древният град да бъде ЗАПАЗЕН и третиран като националното и световно БОГАТСТВО, което Е! Тъй като номинации в ЮНЕСКО  се правят от самата държава по установен ред, а ние нямаме това време (а изглежда и желание и каквото и да е намерение от компетентните органи), от огромно значение е номинацията за Скаптопара да бъде внесена под графата ЗАСТРАШЕНО световно богатство!

ТРАСЕТО НА МАГИСТРАЛАТА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗМЕСТЕНО!

WORLD HERITAGE IN DANGER

Plead to

UNESCO DIRECTOR GENERAL And UNESCO REPRESENTATIVES

Mr. NIKOLAY NANKOV  MINISTER OF REGIONAL DEVELOPMENT AND PUBLIC WORKS

Mr. BOIL BANOV, MINISTER OF CULTURE, BULGARIA

MAKE THIS HISTORICAL SITE A RECOGNIZED WORLD HERITAGE SITE BY UNESCO AND REVISE THE STRUMA HIGHWAY PLANS

A large Roman Era settlement from the 2nd century AD which might be ancient Scaptopara has been discovered 5 km away from the modern-day city of Blagoevgrad,Bulgaria.

The Roman Era town is located between the modern-day towns of Pokrovnik and Zelen Dol, and covers an area of 120 decares (app. 30 acres), lead archaeologist Assoc. Prof. Zdravko Dimitrov from the National Institute and Museum of Archaeology in Sofia has revealed.

The “urban type settlement" has been discovered as a result of urgent rescue excavations for the construction of the Struma Highway running from Bulgaria’s capital Sofia to the border with Greece to the south.

Rescue excavations on the route of the Struma Highway have led to the discovery of a large number of exciting archaeological sites such as the Early Neolithic settlement near Mursalevo, the Late Neolithic settlement near Damyanitsa, and the Early Iron Age and Late Roman settlementnear Moshtanets, among many others.

Unfortunately, none of these sites has been truly rescued as the route of the Struma Highway has not been shifted in order to preserve them, and prehistoric and Antiquity settlements have been covered with asphalt.

Please, help us PRESERVE our historical and cultural heritage and demand  RECOGNITION OF THIS ANCIENT AND SACRED SITE AS A UNESCO WORLD HERITAGE SITE ,AS WELL AS CHANGE OF THE PLANS OF THE STRUMA HIGHWAY.

Today: kristina is counting on you

kristina caterino needs your help with “UNESCO: Спаси Скаптопара! Preserve the historical sites - Revise Struma Highway construction path”. Join kristina and 6,981 supporters today.