Confirmed victory
Petitioning Uluslararası Yüzme Federasyonu (FINA) Başkanı Dr. Julio D. Maglione

Uluslararası Yüzme Federasyonu: Elham'ın rekoru kayıtlara geçsin #İranKadınaHakkınıVer @fina1908

Elham Asghari, Hazar denizinde 20 km yüzme rekoru kıran ilk İranlı kadın olarak 11 Haziran 2013 günü tarihe geçti! Fakat, rekorun kayıtlara geçmesi söz konusu olduğunda, Elham büyük bir haksızlığa uğradı. Rekoru geçersiz sayıldı.

İran Spor Bakanlığı yetkilileri, Elham’ın rekorunun resmi kayıtlara geçirilmemesine gerekçe olarak, Elham’ın Bakanlık tarafından belirlenen “serbest yüzücü kadınların yüzme kıyafeti yönetlmeliği”ne uymamasını gösterdi. Oysa Elham, yönetmelik tarafından belirtilen “İslami yüzme kıyafeti” ile rekor denemesini gerçekleştirmiş, ve bu sırada yetkililer tarafından gözlemlenmişti.

Elham, o gün performansını kötü yönde etkileyen ve hızını yavaşlatan bu mayoya rağmen, 20 km rekorunu kıran ilk İranlı kadın olmak için yüzüyordu. Yetkililer ise, Elham’ın sudan çıkarken “vücudunun kadınlığını gösteren yerlerinin” görünür halde olduğunu ve bu yüzden rekorunun resmi kayıtlara geçemeyeceğini söyledi.

Ben bu ayrımcılığı yakından biliyorum! İran’da doğup büyümüş ve aktif olarak kadın hareketlerinde yer almış bir aktivist olarak iyi biliyorum ki, İran’da her geçen gün kadınların hakları ve özgürlükleri daha da kısıtlanıyor. İran’da kadın sporcular her gün biraz daha susturuluyor, baskılanıyor! İşte bu yüzden, Uluslararası Yüzme Federasyonu’ndan (FINA) İran Yüzme Federasyonu’nun Elham’ın rekorunun resmi kayıtlara geçirmesini istemesi için bu kampanyayı başlattım.

Elham Asghari, Hazar Denizi’nde 8 saat yüzdü ve 20 km serbest yüzme parkurunu tamamladı.

Elham’ın yüzdüğü alan sadece kadınlara ayrılmıştı ve o, hızını kesen, hareketlerini engelleyen kapalı mayosuna rağmen rekor kırmayı başardı! Elham verdiği bir röportajda, “sudayken, kıyafetlerim bir astronot kıyafeti gibi ağırlaşmıştı, ama başka seçeneğim yoktu” diyor.

Elham’ın arkadaşlarından biri, rekora yüzerken giydiği kıyafetin, 2008 yılında ilk rekorunu kırarken giydiği kıyafetin aynısı olduğunu söylüyor. İran Spor Bakanlığı’ndan yetkililer yaptıkları açıklamada, Elham’ın giydiği kıyafet İslami şartlara uygun olsa dahi, rekoru resmi kayıtlara geçirmenin şeriata aykırı olduğunu dile getirdi.

19 Temmuz’da Dünya Yüzme Şampiyonası yapıldı ve İranlı yüzücülerden hiçbiri bu şampiyonaya katılamadı. Esasında İran’da sayısız başarılı yüzücü ve su sporları alanında yoğunlaşan kadın sporcu var fakat hiçbiri uluslararası yarışmalara katılma hakkına sahip değil.

Bu durumun bir an önce değişmesi ve özgür bir spor ortamının İran’da yaşanabilmesi için, Uluslararası Yüzme Federasyonu (FINA) yetkililerinden Elham Sadat Asghari’nin rekorunun resmi kayıtlara geçirilmesi ve bütün İranlı sporcuları desteklenmesi için İran İslam Cumhuriyeti Yüzme Federasyonu’nu derhal uyarmasını talep ediyorum.

Desteğiniz ve dayanışmanız için teşekkür ederim.

NOT: Kampanyayı imzaladıktan sonra Facebook, Twitter ve diğer sosyal medya hesaplarınızdan paylaşarak daha çok kişinin destek vermesini sağlayabilirsiniz.

Letter to
Uluslararası Yüzme Federasyonu (FINA) Başkanı Dr. Julio D. Maglione

Elham Asghar, Hazar Denizi’nde 8 saat yüzdü ve 20 km serbest yüzme parkurunu tamamladı.

Bu durumun bir an önce değişmesi ve özgür bir spor ortamının İran’da yaşanabilmesi için, sizden Elham Sadat Asghari’nin rekorunun resmi kayıtlara geçirilmesi ve bütün İranlı sporcuları desteklenmesi için İran İslam Cumhuriyeti Yüzme Federasyonu’nu derhal uyarmanızı talep ediyorum.

FINA: Urge IRSF officials to recognize and register Elham Asghari’s swimming record

Dear Dr. Julio D. Maglione,

Elham Sadat Asghari is the first woman to break a record in open water in Iran. In June 11th she broke the record for the crawl in the Caspian Sea, but when she went to register her important achievement, she was confronted with an unbelievable problem. The officials at the Ministry of Sports told her that they cannot register her record because there is no officially registered description at the Ministry with respect to requirements for “women’s swimming suites for open water”. She is being told this, despite the fact that during her swim in the Caspian Sea she wore complete Islamic clothing [as defined by authorities] and official judges were present to observe her during the entire time of her swim.

Officials at the Ministry of Sports told her that no matter how Islamic her clothes during her swim, the registration of her record, as far they are considered, would be un-Islamic and contrary to Sharia. Elham Sadat Asghari explained in interviews that: “my swim clothes were as heavy as an astronaut’s uniform, but I had no other choice. If they ask Mr. Rezazadeh [weightlifting champion] to wear an outfit of the same type of the same weight before lifting weights, he would bid farewell to weightlifting forever.”

The 32 year old swimming champion and record breaker stressed that swimming a 20 kilometer distance under these circumstances was not easy, and that she cannot just forget that she had broken a record. She went on to say that: “when I swim for hours in the ocean and refuse to succumb to the waves, it is difficult for me to succumb to the personal decisions and beliefs of some officials, for this reason I will continue to press for my legal rights. The record was achieved fairly and legally and it has to be registered!” Although many women and female athletes are active in this field, no one is allowed to participate in international games. Even the webpage dedicated to women on the website of the IRSF (Islamic Republic of Iran Swimming Federation) is still under construction!

That’s why I ask you, FINA to urge IRSF officials recognize and register this unique swimming record and give a clear explanation of this gender based discrimination, to support Elham Sadat Asghari and all the other unheard iranian female athletes.