Peticija za održavanje klimatske debate ususret predstojećih parlamentarnih izbora u RH

0 have signed. Let’s get to 1,000!
At 1,000 signatures, this petition is more likely to be featured in recommendations!
Mateo Ptičar started this petition to TV mediji

TV medijima u Republici Hrvatskoj,

prijetnja od klimatskih promjena zaustavila nam je put da živimo punim plućima. Usadila je u nas strah za našu djecu i unuke, da nikad neće doživjeti odraslu dob ili starost, a da ćemo se mi kada dođemo do starije dobi morati boriti iz petnih žila da imamo dom koji je održiv, koji nas čuva i koji nas pazi. Izvješće Međuvladinog panela o klimatskim promjenama iz rujna 2018. upućuje kako je ljudska aktivnost primarni uzrok klimatskih promjena kroz prošlo stoljeće [1]. Potrebne su hitne promjene, a pojedinac_ka sam_a ne može učiniti puno ukoliko nema pomoći od viših struktura, odnosno vlastodržaca i zakonodavaca_kinja.

Kao demokratski izabrani_e članovi_ice Sabora te Vlade, političari_ke imaju čast voditi zemlju i njene ljude i moć da svojim odlukama osiguraju sigurnu budućnost. Uslijed utjecaja klimatskih promjena Republika Hrvatska je u najranjivijoj skupini zemalja Europe [2]. Osim gubitka bioraznolikosti, klimatske promjene donose češće i pojačane vremenske nepogode (oluje, požari, suše, uragani) koji će, osim utjecaja na gospodarstvo (proizvodnja hrane) i gubitaka ljudskih života, stvoriti krizu klimatskih migranata i problem napućenosti područja koja do tada još nisu bila pogođena. To će dovesti i do nove ekonomske krize koja će, uz krizu uslijed pandemije COVID-19, imati izuzetno užasavajuće posljedice na Hrvatsku i na zemlje cijeloga svijeta.

Ususret predstojećim izborima za parlament u Republici Hrvatskoj, uzimajući u obzir koliko nam je potrebno političko djelovanje u rješavanju ove krize, pozivamo vas medije da organizirate klimatsku debatu u kojoj bi razne stranke koje sudjeluju na sljedećim parlamentarnim izborima jasno i detaljno objasnile kako planiraju pristupiti problemu klimatskih promjena u Republici Hrvatskoj i koje politike i planove planiraju provesti kako bi se ovaj gorući problem što više smanjio.

U nadi da ćemo imati mogućnosti ovakvu priliku i dobiti,
hvala vam.
U peticiji potpisani_e građani_ke Republike Hrvatske.

IZVORI:
1.    “The Intergovernmental Panel on Climate Change.” IPCC, www.ipcc.ch/
2.    „Climate change, impacts and vulnerability in Europe 2016“, An indicator-based report,  EEA Report No 1/2017.

0 have signed. Let’s get to 1,000!