Confirmed victory
Petitioning Turkcell

"Turkcell Yolda Takip" uygulamasının kaldırılması

Küçük çocuğunu, hasta yakınını ihtiyaç nedeniyle takip etmek isteyen bir insanın kullanımına süreklilik sağlamayacak şekilde 1, 6, 12 ve 24 saatlik seçeneklerle takibe olanak tanıyan, her periyod sonunda yenilenmesi gereken uygulama; yalnızca, art niyetli durumlarda kullanıma yol açacaktır. İnsan hayatının, insan özgürlüklerinin bu kadar basitleştirilmesine suskun kalınmamalıdır!

“Turkcell'in başlattığı Yolda Takip servisi bireyin en temel hak ve özgürlüklerini ihlal ediyor. Kişinin nerede olduğunun operatör kanalıyla öğrenilmesine yarayan bu "servis" güya takip edilmek istenen kişinin "rızasını" alarak yerini talep eden kullanıcıya bildiriyor. Eşitsiz ilişkilerdeki denetim mekanizmasını güçlendirmeyi hedefliyor. Öte yandan, bu takip sistemi cinsiyetsiz bir "kişi" öne sürüyor fakat biz biliyoruz ki halihazırda en çok takip edilenler babaları, abileri, sevgilileri, kocaları, eski kocaları tarafından baskı altında tutulan kadınlar. Bu servis yeni bir takip mekanizması sunarak erkeğin kadını baskı altında tutup denetlemesine davetiye çıkarıyor. Rızanın ne gibi koşullara bağlı olduğu, onay/cevap vermeme durumunda nelere yol açılabileceği düşünülmeden kullanıma sunulmuş bu servisin vakit kaybedilmeden kaldırılmasını talep ediyoruz.
Takip servisi öncelikle hak ihlalidir ve sonuçları en çok da kadınları etkileyecektir. Erkeklerin kadınlar üzerindeki baskı ve şiddetinin önemli araçlarından biri takiptir ve erkeğin kadın üzerindeki iktidarı düşünüldüğünde takip isteğine "kadın istemezse onay vermez" demek boş bir söylemdir. Kadınların bu talep karşısında ne demek, ne yapmak zorunda bırakılacaklarını Turkcell görmezden gelmiş, Türkiye'nin en büyük operatörlerinden biri olarak süregiden erkek şiddetine "servis sunarak" ortak olmayı seçmiştir.
Sadece erkeğin kadını değil, işverenin çalışanını vb. denetlemesini de kolaylaştıran bu servisin doğurabileceği her türlü hak ve özgürlük ihlalinin vebali, toplumdaki eşitsiz ilişkileri fırsat bilerek ticari kazancı bireyin hak ve özgürlüklerinin üstünde tutan Turkcell'indir.
Yolda Takip derhal kaldırılmalıdır.”

Mesajlarımıza karşılık Turkcell’den gelen yanıt aşağıdadır.

“Sayın ………….,
Turkcell Yolda Takip Servisi yolculuğu boyunca yakınlarınızın nerede olduğunu otomatik SMS'lerle bildiren bir Turkcell servisidir.Takip edilecek numara, onay verdiği zaman servis kullanılmaya başlanır.
Müşterilerimizin her türlü görüş ve önerileri bizim için çok değerlidir. Olumlu veya olumsuz eleştirilerinizi kendimizi geliştirme fırsatı olarak görüyoruz.
Önerilerinizi ve beklentilerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz.
Saygılarımızla,
Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.”

Turkcell, cep telefonundan atılacak “EVET” yazan bir SMS’i sağlıklı bir irade beyanı kabul etmektedir. Oysa bugün hattınızın tarifesini değiştirmek için bile iletişim merkezine gitmeniz gerekmektedir. O mesajın, baskı ya da şiddet altında atılmadığından nasıl emin olunabilir? Zaten uygulama küçük çocuğunu, hasta yakınını ihtiyaç nedeniyle takip etmek isteyen bir insanın kullanımına süreklilik sağlamayacak şekilde 1, 6, 12 ve 24 saatlik seçeneklerle takibe olanak tanımakta, her periyod sonunda yenilenmesi gerekmektedir. Bu yalnızca, art niyetli durumlarda kullanıma yol açacak bir uygulamadır. İnsan hayatının, insan özgürlüklerinin bu kadar basitleştirilmesine suskun kalınmamalıdır!

Letter to
Turkcell
Yolda Takip derhal kaldırılmalıdır.