Petition Closed
Petitioning Vakıflar Trabzon Bölge Müdürü Mazhar Yıldırımhan and 2 others

Trabzon Ayasofya Müzesi, müze olarak kalmalı #AyasofyaMüzesi

Supporters

Karadeniz Bölgesinin en önemli tarihi yapısı olan 700 yıllık Trabzon Ayasofya kilisesi, 1958-62’de Edinburgh Üniversitesi ile vakıfların işbirliğiyle Osmanlı döneminde tarihi fresklerin üzerine sürülen ziftler temizlenip, restore edilerek müzeye çevrilmiştir.

Her yıl yerli yabancı on binlerce turist tarafından hayranlıkla ziyaret edilen Trabzon Ayasofya tıpkı Cumhuriyetimizin kurucularının bilgeliğiyle müze statüsü verilen İstanbul'daki adaşı gibi, yerel, ulusal ve evrensel kültür mirasımızın eşsiz bir parçasıdır. Trabzon Ayasofya’nın siyasi menfaat sağlamak uğruna bürokratik kağıt oyunlarıyla gerçekleştirilen bir oldu bitti ile hiç bir ihtiyaç olmadığı halde camiye dönüştürülmesi ve ibadete açılması planlanmakta olup, bu eylemin gerektirdiği fiziki değişiklikler ile tarihi yapının telafisi mümkün olmayan şekilde zarar görmesi kaçınılmazdır.

Sözün özü, müze özelliği taşıyan bir tarihi eserin medeni dünyada benzeri olmayan bir şekilde, devlet ve milletimizin tarih ve uygarlık anlayışına yakışmayan bu dönüşümü desteklemiyor, Trabzon Ayasofya’nın müze olarak kalmasını arzu ediyoruz.

Daha fazla bilgi için Karalahana'daki yazıyı okuyabilirsiniz.

World heritage Trabzon Hagia Sophia must remain as a Museum

The church of Hagia Sofia in Trabzon, north-eastern Turkey, which is a museum today, will be converted into a mosque according to the local Foundation Direction of Trabzon, which is the owner of the estate. The reconstruction works have already been started.

World heritage Trabzon Hagia Sophia must remain as a Museum! Support us!  sign the petition!

You can read more information in English here.

Join Our Facebook group

Facebook grubumuza katılın

This petition was delivered to:
  • Vakıflar Trabzon Bölge Müdürü
    Mazhar Yıldırımhan
  • Kültür ve Turizm Bakanı
    Ömer Çelik
  • Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü
    Osman Murat Süslü

Karalahana.com started this petition with a single signature, and now has 5,375 supporters. Start a petition today to change something you care about.