Petition Closed

Tražimo trajno odustajanje od Plomina C

This petition had 740 supporters

Termoelektrana Plomin C je neisplativ te zdravstveno i okolišno štetan projekt kojeg bi Hrvatska elektroprivreda željela realizirati u Plominu, na istočnoj obali Istre. Predviđena snaga ove termoelektrane na uvozni ugljen je 500 MW, a cijena investicije je 800 milijuna eura. Uz već postojeću TE Plomin 2, ukupna snaga bila bi 710 MW.

Procjenjuje se da bi TE Plomin C tijekom 40 godina rada prouzročila čak 1000 slučajeva prijevremene smrti, a svake bi godine emitirala 2,644 milijuna tona CO2 u atmosferu. Cijena struje proizvedene u Plominu C bila bi, prema dostupnim informacijama, barem dvostruko viša od trenutne tržišne. Izgledno je da bi izgradnja Plomina C stvorila potrebu i za većim količinama uvoznog ugljena iz zemalja poput Kolumbije gdje zbog eksploatacije ugljena dolazi do kršenja ljudskih prava. Zbog ovih, ali i brojnih drugih razloga već nekoliko godina tražimo da se zaustavi realizacija Plomina C.

Budući da je nova Vlada kao jednu od smjernica djelovanja uvela "privremeni moratorij na izgradnju termoelektrana", pravi je trenutak da zatražimo i trajno odustajanje od Plomina C.

Plomin C na ugljen ne smije se realizirati zbog navedenih štetnih utjecaja, kao i neusklađenosti s europskom energetskom politikom, a shodno tome i s budućom energetskom politikom Hrvatske koja se mora temeljiti na obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti.

Potpišite peticiju i podijelite je s obiteljima i prijateljima – vrijeme je da novoj Vladi zajedno poručimo da od nje očekujemo održiv i pravedan razvoj Hrvatske.

Na potpisivanje peticije pozivaju vas Zelena Istra i Zelena akcija.

Dopis koji će u ime svakog potpisnika peticije biti poslan predsjedniku Vlade RH Tihomiru Oreškoviću te na znanje ministru gospodarstva Tomislavu Paneniću i predsjedniku Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d. Perici Jukiću pročitajte klikom na polje "Read the letter" ("Pročitajte dopis"). Ovo polje se nalazi ispod poveznica u nastavku te polja koje naznačuje kome će peticija biti dostavljena "This petition will be delivered to:" ("Ova peticija bit će dostavljena:").

Više:

Today: Zaustavimo Plomin C is counting on you

Zaustavimo Plomin C needs your help with “Tražimo trajno odustajanje od Plomina C”. Join Zaustavimo Plomin C and 739 supporters today.