Petitioning İETT

Toplu taşımada tacize karşı bilinçlendirme kampanyası!

Supporters

GÜNCELLEME2: Bir toplu taşımada tecavüz haberi daha basındaki yerini aldı. Milliyet Gazetesi’nin haberine göre 25 Eylül Cuma günü (haberde bayramın ikinci günü olarak geçiyor) bir üniversite öğrencisi iddiaya göre bindiği Halk Otobüsü şoförünün bıçaklı tehdidi altında tecavüze uğradı. Harekete geçilmesi için daha kaç kişinin şiddete maruz kalması, tecavüze uğraması gerek?

GÜNCELLEME1: 18 Eylül 2015 günü saat 21 sıralarında İstanbul Üsküdar’dan kalkan bir sarı dolmuşa binen üç kadın, bindikleri aracın kullanıcısı tarafından alıkonuldu. Yolcu üç kadına danışmadan güzergâh dışına çıkan şoför, nereye gittiklerini soran kadınların sorusunu yanıtsız bırakarak kilitli olan kapıları açmayı reddetti. Hemen ardından yolcu kadınların camdan dışarı bağırması ve aracın etrafında kalabalığın toplanması nedeni ile şoför sonunda kapıları açtı. Kadınlardan biri olay anını telefonu ile video’ya kaydederek bu video ile polise başvurdu. Olayın tamamı hakkında bilgi edinmek için buraya tıklayabilirsiniz. Bu olay sayesinde toplu taşıma araçlarındaki şiddet olaylarının vahameti ve buna acilen bir çözüm bulunması gerektiği gerçeği bir kez daha gözler önüne serilmiştir.

Kadınlar yalnızca toplu taşıma araçlarında değil, gündelik hayatın her alanında taciz ve şiddete maruz kalıyorlar. Türkiye, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve cinayetlerin her geçen gün arttığı ve durdurulamadığı gerçeği ile sonunda yüzleşti. Korkunç Özgecan Aslan cinayeti ile sonunda kadın cinayetleri gerçeği kamuoyunun merkezine oturdu. Bu gerçekte herkesin payı olduğunu biliyor ve bu mücadelede toplumsal bilincin değişmesi adına birçok farklı kampanya yürütülmesi gerektiğine inanıyoruz.

Araç seyir halindeyken şoförle konuşmaması gerektiğini bilen, ancak araçta en az onlar kadar özgürce bulunma hakkı olan kadınları taciz etmemesi gerektiğini bilmeyen erkeklerin varlığı inkar edilemez. Toplu taşıma araçlarında yaşanan ve yargıya taşınmak istenen birçok durumda görevliler mağdura yardımcı olmayı reddediyor. Pembe otobüs gibi kadını ötekileştiren sözde çözümler yerine gerçekçi, yapıcı çözümler istiyoruz! Pilot şehir olarak İstanbul’da uygulanması ve daha sonra Türkiye’nin diğer illerinde hayata geçirilmesi talebi ile İETT’den personeline, şiddet ve taciz vakalarında mağdurlara gerekli yasal işlemlerin gerçekleştirilebilmesi konusunda yardımcı olabilecek donanımın verilmesini talep ediyoruz. Ayrıca hazırladığımız taciz uyarı görsellerinin toplu taşıma araçlarına yerleştirilmesini öneriyoruz.

Sizler de bizim gibi İETT’nin bir farkındalık kampanyası başlatmasının, bu sorunun çözümünde bir adım olacağına inanıyorsanız, imza kampanyamıza bir imza vererek ve linki sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak bize destek olabilirsiniz.

This petition will be delivered to:
  • İETT

erktolia started this petition with a single signature, and now has 2,743 supporters. Start a petition today to change something you care about.

Today: erktolia is counting on you

erktolia needs your help with “Toplu taşımada tacize karşı bilinçlendirme kampanyası! @ietttr”. Join erktolia and 2,742 supporters today.