1959 Öncesi Şampiyonluklar Sayılsın

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 7.500.

ÖNSÖZ: Bu yazı , sadece 5 madde ile, bizzat TFF tarafından 30 sene boyunca, ULUSAL olarak oynatılan Türkiye'deki futbol şampiyonalarının, DÜNYADA EŞİ EMSALİ OLMAYAN ŞEKİLDE NASIL KEYFEN KATLEDİLDİĞİNİ anlatmaktadır.

Ve bu yazının asıl amacı ise, kendi takımlarının o dönem sadece 1 ulusal şampiyonluğu var diye, 30 yıl boyunca TFF'nin oynattığı ulusal şampiyonlukları emsalsizce saydırtmamayı başaran malum takım lobisine karşın, şampiyonlukları katledilen camiaların ve sağduyulu Türk spor kamuoyunun bu ulusal şampiyonluklara artık sahip çıkmaya başlamasını sağlamaktır..

Hızlıca başlayalım;

1) Tarih: 1923; Türkiye Futbol Federasyonu resmi olarak kuruldu.
Tarih: 21 Mayıs 1923; Türkiye'nin FIFA'ya yaptığı başvuru kabul edildi ve Türkiye FIFA'nın 26. üyesi oldu.

2) 1923 yılında resmi olarak kurulan ve FIFA üyesi olan TFF, 1924'de Türkiye'de ilk defa, o ana kadar bölgesel oynanan liglerden farklı olarak, ULUSAL ŞAMPİYONA düzenledi. Bu şampiyonanın adı; Türkiye Futbol Şampiyonası şeklindeydi. Bu şampiyona bazı istisnai yıllar hariç 1951 yılına kadar oynatıldı.

(İŞTE TFF 'NİN RESMİ SİTESİNDE, İLK ULUSAL TÜRKİYE FUTBOL ŞAMPİYONASININ 1924'DE BU ŞAMPİYONA İLE DÜZENLENDİĞİNİN KANITI)

3) Yine Türkiye Futbol Federasyonu, 1936-1950 yılları arasında, Milli Küme adı altında ULUSAL şampiyonalar düzenledi.
İstanbul, İzmir, Ankara illerinde düzenlenen bölgesel turnuvalarda başarılı olmuş takımların katıldığı ve deplasmanlı lig usülüyle oynanan bu ULUSAL şampiyona , istisnai 3 sezon hariç tüm sezonlar oynandı.

4) 2. maddede anlatılan Türkiye Futbol Şampiyonası'nda, üçbüyüklerden; Fenerbahçe 3 kez, Beşiktaş 2 kez, Galatasaray ise 0 kez şampiyonluk kazandı.

3. maddede anlatılan Milli Küme liglerinde ise, üçbüyüklerden; Fenerbahçe 6 kez, Beşiktaş 3 kez, Galatasaray ise sadece 1 kez şampiyonluk kazandı.

Yani, TFF tarafından 1924-1950 arasında oynatılan, 2 ulusal şampiyonada, üçbüyüklerden; Fenerbahçe'nin toplam 9, Beşiktaş'ın toplam 5, Galatasaray'ın ise toplam 1 şampiyonluğu var.

5) 30 sene boyunca sadece 1 ulusal şampiyonluğu olduğundan ötürü ısrarla tarihin geçersiz sayılmasını isteyen kitlenin ise bu ulusal şampiyonlukların sayılmaması için, şu ana kadar duyduğum sadece 3 tezleri var:

A) DİYORLAR Kİ; 'Futbol o yıllarda profesyonel değildi. Amatör olan bir turnuva sayılamaz, profesyonelliğe geçiş milattır.'

CEVABINI HEMEN VERELİM;

Futbol o yıllarda dünyanın başka yerlerinde de amatördü. Ülke futbol federasyonu kurulduktan yıllar sonra aynı bizde olduğu gibi profesyonelliğe geçilen ülkelerin hepsinde ise elbette profesyonelliğe geçiş öncesi amatör yıllarda ÜLKE FUTBOL FEDERASYONU nezdinde oynatılan tüm ULUSAL şampiyonalardaki şampiyonluklar sayılıyor. İşte bunlardan bazıları;

- İtalya Ligi 1898'de oynanmaya başladı, 1929'da profesyonel oldu. GENOA takımının İtalya Federasyonuna göre tam 9 şampiyonluğu var, VE DİKKAT ! tüm bu 9 şampiyonluğu 1929 öncesi amatör döneme ait.

İTALYA FUTBOL FEDERASYONUNA GÖRE GENOA'NIN ŞAMPİYONLUK SAYISI VE İTALYA TARİHİNDEKİ ŞAMPİYONLUKLAR:

- Hollanda Ligi' nde futbol federasyonu 1899 yılında kuruldu. Profesyonel futbola geçiş 1954 yılında gerçekleşti !
Hollanda liginde şampiyonluklar ise 1899 yılından itibaren sayılmakta. (Bu örneklere birçok ülke eklenebilir, liste uzamasın diye kısa kesiyorum.)

B) DİYORLAR Kİ; ' 3. maddede bahsedilen Milli Küme sadece İstanbul, Ankara, İzmir takımları tarafından
2. maddede bahsedilen Türkiye Futbol Şampiyonası ise sadece 5 il takımları tarafından oynanıyordu.
Yani bütün ülkeyi kapsamadığından aslında tamamen ulusal değillerdi ve 'ELİT ! ' liglerdi. Tamamen ulusal olmadığından, ELİT YANİ KISMİ ULUSAL olduğundan sayılamaz..'

CEVABINI HEMEN VERELİM;

TFF tarafından sayılan, ve 1959 sonrası oynatılan lige gelelim. Bu ligin ilk 8 yılındaki takımları bilir misiniz ?
Bakın 8 yıl diyorum..
Hazır olun;

1959'dan 1967'ye kadar oynanan ligin, yani şu an şampiyonluk sayılarında sayılan ligin ilk 8 yılında, 60-61 sezonunda 1 Adana takımının oynamasının dışında, kalan 7 sezonda SADECE VE SADECE İstanbul, Ankara, İzmir takımlarıyla oynanıyordu, TIPKI MİLLİ KÜME gibi..

İŞTE KANITLAR:

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU RESMİ KAYITLARINA GÖRE 1959'DA DÜZENLENEN LİGİN TAKIMLARI:

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU RESMİ KAYITLARINA GÖRE 1960'DA DÜZENLENEN LİGİN TAKIMLARI:

C) DİYORLAR Kİ; 'Aynı sezonda her 2 şampiyonanın da düzenlendiği yıllar olmuş, 1 sezonda 1'den fazla şampiyon olamayacağından şampiyonluklar sayılamaz..'

CEVABINI HEMEN VERELİM;

Yani, dönemin şartları gereği, şimdiye oranla çok daha az maç yapıldığından, zaman zaman aynı sezon 2 ulusal şampiyona birden yapan TFF'nin şampiyonalarını ciddiye alıp katılan, mücadele eden takımlar hata yapmış. Doğrusu, o zamandan bu tez düşünülüp, 30 yıl boyunca olan bu şampiyonalar 'nasılsa ilerde sayılmaz' diyerek katılmamakmış meğerse yapılması gereken..

İşin daha da kötüsü, tutunacak başka dalı kalmamışlar bilmezler ki, şu an Güney Amerika kıtasındaki ülkelerde, futbol 1 sezondan 2 şampiyon çıkacak şekilde, açılış ve kapanış ligleri ile oynanıyor ve her 1 yıl bittiğinde, o yılın 2 şampiyonu olmuş oluyor. Onların zihniyetindekilere kalırsa, bundan 50 yıl sonra, Güney Amerika'da bugünkü başarılar '1 sezonda 2 şampiyona yapılıyordu, geçersiz olmalıdır' iddiasıyla geçersiz sayılabilir...

SON SÖZ: Ülke federasyonunun oynattığı 30 yıl süren ULUSAL şampiyonaları komple yok etmek isteyen lobicilerin, bügüne kadar başka bir SAYDIRTMAMA tezini duymadım.

Tablo çok açık ve net..

30 koskoca yıl..TFF kendi düzenlemiş, ulusal şampiyona oynatmış ve şimdi EM-SAL-SİZ-CE SAYMIYOR..

Dünyada ise, ÜLKE FEDERASYONLARI NEZDİNDE OYNATILMIŞ, tüm ama tüm ULUSAL şampiyona emsalleri sayılıyor..

Eğer 1959 öncesi, bizzat TFF tarafından oynatılmış ulusal şampiyonluklar sayılırsa, şampiyonluk tablosu ise şu şekilde oluyor;

Fenerbahçe 29
Galatasaray 21
Beşiktaş 20
Trabzonspor 6
Gençlerbirliği 2
Harbokulu 2
Bursaspor 1
Harbiye 1
Muhafızgücü 1
İstanbulspor 1
Eskişehir Demirspor 1
Ankara Demirspor 1
Ankaragücü 1
Göztepe 1
Güneşspor 1

ŞİMDİ, O DÖNEMDE 1 TANE ULUSAL ŞAMPİYONLUĞU OLAN MALUM LOBİ TARAFINDAN ŞAMPİYONLUKLARI KATLEDİLEN CAMİALARA VE SAĞDUYULU TÜRK SPOR KAMUOYUNA SORUYORUM;

UYUMAYA DAHA NE KADAR DEVAM EDECEKSİNİZ ? YETMEDİ Mİ ?

SADECE 1 TAKIMIN İŞİNE GELMİYOR DİYE, DÜNYADA EMSALİ OLMAYAN ŞEKİLDE, ÜLKE FEDERASYONUNUN 30 YIL BOYUNCA OYNATMIŞ OLDUĞU ULUSAL ŞAMPİYONLUKLARI KATLETMEYE DAHA NE KADAR DEVAM EDECEĞİZ ?

Bugün Hasan imzanı bekliyor!

Hasan Kürük bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «TFF: 1959 Öncesi Şampiyonluklar Sayılsın». Hasan ve imza atan diğer 7.179 kişiye katıl.