Roboski Aileleri'nden Veli Encu Derhal Serbest Bırakılsın

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 200.

Şırnak'ın Uludere ilçesine Bağlı Gülyazı köyündeki  evine 22 Mayıs günü askerlerin baskın yapmasıyla gözaltına alınan Roboski ailelerinden Veli Encu Uludere'de iki gün gözaltında tutuldu. Uludere'de iki gün gözaltında tutulduktan sonra  Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen Veli Encü,savcılığa ifade verdi. Tutuklanma istemiyle Sulh Ceza Mahkemesine sevk edilen Veli Encü, “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla tutuklandı. Tutuklanan Veli Encu Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’ne götürüldü ve hala orada tutuluyor. Şırnak’ın Roboski köyünde 28.12.2011 tarihinde savaş uçaklarının bombardımanında kardeşi Serhat Encü ile 33 yakınını kaybeden Veli Encü'yü kamuoyu Roboski'de yürütülen hak ve adalet mücadelesinden yakınen tanıyor. Ayrıca halen tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Ferhat Encü’nün de kardeşi olan Veli Encü, KHK ile kapatılan Roboski Derneği başkanlığı yapmıştı.

Her fırsatta Roboski katliamını kendilerinin yapmadığını belirtse de hükümet sözcüleri ,gerek  Roboski katliamı dosyasında olsun, gerekse Roboski katliamının aydınlatılması için hak ve adalet mücadelesi veren aktivistlere yönelimler olsun bunun aksini söylüyor. Daha önce'de bir çok yönelim olmuş bunun sonucunda köylüler ile dayanışma içerisinde mücedele yürüten barış aktivistleri Meral Geylani ve Yannis Vasilis Yaylalı sudan gerekçeler ile tutuklanmıştı. Hatta bu yönelimlerin devam etmesi üzerine tekrar tutuklanması söz konusu olunca Barış aktivisti Yannis Vasilis Yaylalı ülkeyi yasal olmayan yollardan terk etmek durumunda kalmıştı.

Roboski Aileleri'nden Veli Encu de tamamen bu yönelimin bir parçası olarak önce gözaltına alınmış , ardından ise tutuklanarak şu an bulunduğu Şırnak T tipi cezaevine gönderilmiştir.Hepimiz şahidiz ki tüm yönelimlere rağmen Roboski katliamının aydınlatılması için Veli Encu,Roboski aileleri mücadele yürütmektedir.Hükümet yetkilileri her fırsatta kendilerini demokrasi şampiyonu ilan etse de hepimiz çok iyi biliyoruz ki Roboski Aileleri gibi,Veli Encu gibi,Kürt illerinde olsun, batı da olsun muhaliflere karşı çok büyük yönelimler söz konusu.Hükümet yetkilileri kişisel ikballeri için Türkiye'yi ateşe vermekten asla çekinmiyor.Bu yüzden yaptıkları icraatların ise ortalığa dökülmesi isteyecekleri son şeydir. Oysa Roboski'de 28.12.2011 tarihinde kendi savaş uçaklarıyla saatlerce izledikten sonra yaptıkları sivil katliam bunlardan sadece biridir.

Bu yüzden yaptığımız imza kampanyası dahil Roboskili aileler ile Veli Encu İle dayanışma büyütülmeli, aileler ve Veli Encu sahiplenilmeli, TC hükümetinin bilerek gerçekleştirdiği sivil katliam için mücadele yürütenlere yine hükümet yönelimi teşhir edilmeli ki böylesi yönelimler söz konusu olmasın. Her zaman dediğimiz gibi bir önceki yaşadığımız katliam ile doğru şekilde yüzleşemezsek, devleti ,hükümeti bunla yüzleştirmessek,bu yapılanlar cezasız kalırsa,mutlaka bu cezasızlık bir sonraki katliamın ebesi de olur ki Reyhanlı,Suruç,Ankara katliamları buna örnek gösterilebilir. O yüzden başta Veli Encu'nun derhal serbet bırakılması için başlattığımız bu imza kampanyasın sahiplenmeli,imzalayıp imzalatılması için kamuoyu cabası sarf etmenizi istiyoruz, ve yine bu anlamda mücadele yürüten diğer insan ve kurumlar ile dayanışma içerisinde olmalıyız. Veli Encu değil, Roboski katliamını gerçekleştirenler yargı önüne çıkarılmalı ve hapse gönderilmelidir. Veli Encu derhal serbest bırkılmalı,aileler üzerindeki yönelimler son bulmalıdır