Confirmed victory
Petitioning İstanbul Ulaşım A.Ş and 2 others

#TaksimEngellilereYasak İBB ve İstanbul Ulaşım A.Ş: Engelli ulaşımı için gereken düzenlemeler yapılsın

Taksim Meydanı'nı yayalaştırma projesi herkesin malumu. Proje çerçevesinde başlatılan inşaat çalışmalarıyla birçok yol da kapatılmış durumda. Yaya olarak alternatif ve daraltılmış yolları kullanmak mümkün. Tüm meydanın şantiyeye dönmesine rağmen insanlar kısıtlı olarak Taksim'e çıkabiliyor ancak maalesef engelli ve pusetli vatandaşların çıkması mümkün değil. İnşaat süresince yayalar ve araçlar kadar engelli vatandaşlar ve bebekli yolcuların da Taksim'e ulaşabilmesini sağlamak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden ve İstanbul Ulaşım A.Ş’den gereken düzenlemeleri yapmasını talep ediyorum.

Sosyal hayatına değer veren ve çalışma yaşamının içinde olan bir engelli olarak 9 Kasım tarihinde, Taksim metro durağından  meydana, PTT'nin yanına çıkan engelli asansörünün kapalı olduğunu öğrendiğimde çok şaşırdım. Bu benim için önemli bir kayıptı zira toplu taşımanın engelli erişimine çok da müsait olmaması nedeniyle, neredeyse tüm özel ve iş randevularımı kendi başıma yardım almadan ulaşabildiğim tek yer olan Taksim'de gerçekleştiriyordum.

Haberin doğruluğunu birkaç dakika içinde Ulaşım A.Ş'den teyit edip, Gezi Parkı asansörünü kullanabileceğimi öğrendim. Fakat o asansörün de çoğu zaman problemli olduğunu biliyordum.

11 Kasım'da Radikal muhabiri Elif İnce’nin eşliğinde, durumu yerinde incelemeye gittim. Hem yolların uygunluğunu denetledik, hem de Taksim Meydanı'na metro ile nasıl çıkabileceğimizi araştırdık. 61 dakikalık uğraşının ardından meydana ulaşabildik. Üstelik bunun için  dört kişinin yardımını almamız gerekti. Oysa birkaç küçük düzenlemeyle engellilerin ve bebek arabasıyla metroyla seyahat edenlerin, kimsenin yardımına ihtiyaç duymadan Taksim’e ulaşabilmesi mümkün olabilirdi.

Çözüm oldukça basitti. İstasyonda, meydana çıkan asansörün kapalı olduğunu belirten tabelada açıkça Gezi Parkı’na çıkan asansörün kullanabileceği yazsa ve Gezi Parkı’na çıkan asansöre doğru yeterli yönlendirme olsaydı, metrodan dışarı çıkmamız çok daha kısa sürecekti.

Daha önemlisi Gezi Parkı’na çıktıktan sonra meydana ulaşmak için hangi yöne gideceğimizi bilmiyorduk. Her yer bariyerlerle ve paravanlarla çevrilmişti. Yeterli yönlendirme tabelası yoktu ve görevliler de bilgisiz. Şüphesiz yayalar için ayrılmış kısıtlı yollar var ama bir tekerlekli sandalye veya bebek arabası ile erişmek ve kullanmak mümkün değil.

İBB ve İstanbul Ulaşım A.Ş, sadece fazlan iki tabela asarak, gereken yerlere iki rampa yaparak benim gibi engelli vatandaşların ve bebek arabasıyla yolculuk yapanların Taksim Meydanı’na kimsenin yardımını almadan 15 dakika içinde çıkmasını sağlayabilir.

Sizler de başlattığım kampanyaya destek vererek  Taksim’deki inşaatın beni ve benim gibi insanları evine kapatmasına engel olabilirsiniz.

Desteğiniz için teşekkür ederim.

Letter to
İstanbul Ulaşım A.Ş
İstanbul Ulaşım A.Ş Basın ve Halkla İlişkiler Yetkilisi Hacer Uzun
Başkan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadir Topbaş
Taksim Meydanı'nı yayalaştırma projesi çerçevesinde başlatılan inşaat çalışmalarıyla birçok yol da kapatılmış durumda. Maalesef, engelli ve pusetli vatandaşların metrodan Taksim Meydanı'na çıkması mümkün değil. İnşaat süresince yayalar ve araçlar kadar engelli vatandaşlar ve bebekli yolcuların da Taksim'e ulaşabilmesini sağlamak için gereken düzenlemeleri yapmanızı talep ediyorum.

9 Kasım tarihinde, engelli bir vatandaş olan Simto Alev, Taksim metro durağından meydana, PTT'nin yanına çıkan engelli asansörünün kapalı olduğunu öğrenmiş. Bu onun için önemli bir kayıptı, zira toplu taşımanın engelli erişimine çok da müsait olmaması nedeniyle, neredeyse tüm toplantılarını kendi başına, yardım almadan ulaşabildiği tek yer olan Taksim'de gerçekleştiriyordu.

11 Kasım'da Radikal Gazetesi muhabiri Elif İnce’nin eşliğinde, durumu yerinde incelemeye gitmişler. Hem yolların uygunluğunu denetlediler, hem de Taksim Meydanı'na metro ile nasıl çıkabileceklerini araştırdılar. 61 dakikalık uğraşının ardından meydana ulaşabilmişler. Üstelik bunun için dört kişinin yardımını almaları gerekmiş. Oysa birkaç küçük düzenlemeyle engellilerin ve bebek arabasıyla metroyla seyahat edenlerin, kimsenin yardımına ihtiyaç duymadan Taksim’e ulaşabilmesi mümkün olabilirdi.

İstasyonda, meydana çıkan asansörün kapalı olduğunu belirten tabelada açıkça Gezi Parkı’na çıkan asansörün kullanabileceği yazsa ve Gezi Parkı’na çıkan asansöre doğru yeterli yönlendirme olsaydı, metrodan dışarı çıkmamız çok daha kısa sürebilirdi.

Daha önemlisi Gezi Parkı’na çıktıktan sonra meydana ulaşmak için hangi yöne gidileceği belli değil. Her yer bariyerlerle ve paravanlarla çevrilmiş. Yeterli yönlendirme tabelası yok ve görevliler de bilgisiz. Şüphesiz yayalar için ayrılmış kısıtlı yollar var ama bir tekerlekli sandalye veya bebek arabası ile erişmek ve kullanmak mümkün değil.

Gereken düzenlemeleri yaparak Simto Alev gibi engelli vatandaşların ve bebek arabasıyla yolculuk yapanların Taksim Meydanı’na kimsenin yardımını almadan çıkmalarını sağlayabilirsiniz.

Belediye olarak sizi görevinizi yapmaya ve engelli vatandaşların bu mağduriyetini sona erdirmeye davet ediyorum.