Kurum Bakımından Ayrılan Gençlere EV VER!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 1.500.

#OnaBirEvVer

"...hem üniversiteye tekrar hazırlanan gençler hem de atama bekleyen veya ataması gerçekleşip güvenlik soruşturması bekleyen gençlerin, her ilde bulunan Öğretmen Evleri’nde veya kamu kurumlarının misafirhanelerinde misafir edilmesini istiyoruz."

Koruma altında yetişen çocuk ve gençler, akranlarına nazaran oldukça eşitsiz bir konumda hayata atılıyor.

Avrupa ülkelerinde koruma altında yetişen bireylerin üniversiteye gitme oranı yalnızca %8 ve bu oran akranlarından beş kat daha düşük.

Türkiye’de ise koruma altında yetişen çocukların üniversiteye devam etme durumlarına ilişkin istatistik yayınlanmıyor. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de koruma altındaki gençlerin üniversiteye devam etme oranının düşük olduğunu tespit ettik. (Bkz.: http://siviltoplumdestek.org/uzman-gorusu/turkiyede-devlet-korumasi-altinda-yetisen-cocuklar/)

Bu düşük rakamların birçok sebebi var. İlgisizlik, kendini değerli hissetmeme, eğitim ve sosyal ortamda karşılaşılan ayrımcı uygulamalar, etkili rehberlik imkanlarının olmaması gibi birçok neden bunlardan bazıları.

İyi bir eğitime erişemeyen binlerce genç yaşamın kıyısında hayata tutunmaya çalışıyor. Bu gençlerden aldığımız binlerce olumsuz geribildirim bunun ispatı.

Halbuki eğitim evrensel olarak iyi bir yaşam sürmenin anahtarı. Yıllarca sanki bir kafeste yaşayan bu gençlerin sosyalleşebilmesi, akranlarıyla kaynaşabilmesi, kendini gerçekleştirebilmesi, hayatı tanıyabilmesi bu olanağa bağlı.

Geçtiğimiz günlerde ABD’de koruma altında yetişen gençlere, üniversitelerde kontenjan açılan bir düzenleme hayata geçirildi. Ülkemizde de koruma altındaki üniversite öğrencileri Kredi Yurtlar Kurumun’da kalabilmektedir. Ancak üniversiteyi ilk yılında kazanamayan gençler kurumdan çıkartılabilmetedir. Koruma kararı kaldırılıp gidecek yeri olmayan ve bu konu ile ilgili derneğimize destek talebiyle gelen çok sayıda genç bulunmaktadır. Hayat Sende Derneği olarak 2016 yılında yapmış olduğumuz #18yascokerken kampanyası yine bu kapsamda gerçekleştirmiş olduğumuz bir çalışmaydı.

Bizler koruma altında yetişen bireyler olarak; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve diğer kamu kurumları işbirliğinde, hem üniversiteye tekrar hazırlanan gençler hem de atama bekleyen veya ataması gerçekleşip güvenlik soruşturması bekleyen gençlerin, her ilde bulunan Öğretmen Evleri’nde veya kamu kurumlarının misafirhanelerinde misafir edilmesini istiyoruz. Bu sayede kurumdan ayrıldıktan sonra gidecek yeri olmayan, koruma altında yetişen gençler eşit ve güçlü bir şekilde, çağın gerekleriyle donanarak hayata atılacak.

Atılacak bu adımın, bu gençlerin hayata güçlü bir şekilde atılmasındaki en önemli adımlardan olduğunu düşünüyor; ülkemiz üniversitelerinin, Öğretmen Evleri’nin ve diğer kamu kurumlarının kaynaklarının her yıl koruma altında yetişen yaklaşık 700 gence bu fırsatı vereceğine inanıyoruz.

Koruma altında yetişen çocuklara bu fırsatın verilmesini istiyorsan, lütfen sen de imzanla destek ol, çocukların hayatında kalıcı bir fark yaratalım!

*Bu kampanya, Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir.  Bu projenin içeriği Ana ve Vlade Divac Vakfı'nın sorumluluğunda olup, hiçbir koşulda Avrupa Birliği'nin yükümlülüğü yoktur.

*This campaign has been produced with the financial asssistence of the European Union. The contents of this project are the sole responsibility of Ana and Vlade Divec Foundation and can under no circumstances be regarded as reflection the position of the European Union.