Türkiye’nin Zeytinliklerinin Ölüm Fermanına Hayır! #ZeytinimeDokunma

Mücadele alanı:Zeytin için Adalet

Türkiye’nin Zeytinliklerinin Ölüm Fermanına Hayır! #ZeytinimeDokunma

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 500.000.
500.000 imzaya ulaşıldığında, bu kampanya Change.org’da en fazla imzalanan kampanyalardan birisi olur.
Fatih Dönmez (Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı) ve tarafına Aydın Şensal bu kampanyayı başlattı

GÜNCEL GELİŞME:

Zeytinler yine tehlikede! Zeytinleri yok etmek icin 20 yılda 10. kez kanun değişikliği önerildi. Yönetmelik değişikliği yargı engeline takılınca, zeytinlikleri madenlere açacak madde bu sefer Kanun Değişikliği Teklifi ile Meclis’e geldi.

10 Aralık 2022 Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan torba yasa teklifi;  Maden Kanunu’na eklenen geçici madde ile zeytin sahalarının madenciliğe açılmasını öngörüyor.

Hep birlikte, Meclis’teki vekillerimize sesleniyoruz : #ZeytinimeDokunma

-----

Zeytin, kültürümüzün, yemeklerimizin, Ege’nin olmazsa olmazı şimdi bu topraklardan göçüp gitmek üzere. Bölgede en büyük zeytin üreticisi olan Türkiye, kendi elleriyle zeytini öldürmeye kalkıyor.

2006 yılından beri defalarca kez denendiği gibi bir kez daha zeytinler ve doğa katledilmek isteniyor. 5 yıl önce 300 bin kişi birlikte Meclis’e gelen tasarıyı durdurmuştuk. Fakat 1 Mart 2022 itibariyle, Zeytin Kanunu’na aykırı olan bir yönetmelik değişikliği ile zeytinlikler madenlere açılıyor.

Şimdi, bu kampanyayı imzalayarak yetkililerden zeytinliklerden ellerini çekmelerini ve zeytinin ölüm fermanı anlamına gelen yönetmeliği iptal etmelerini isteme zamanı!

Yönetmelik iptal olmazsa, zeytinliklerimiz madencilerin arka bahçesi haline gelecek. Bugün hepimizi besleyen, yüzlerce aileyi doyuran topraklar birer zehir depolama sahası olacak.

Hep beraber harekete geçerek zeytinlikleri kurtarabilir, tüm Türkiye’nin bu konudan haberdar olup kenetlenmesini sağlayabiliriz. Lütfen kampanyayı imzala, paylaş, duymayan kalmasın.

Danıştay’ın sonunda zeytinliklerin maden yapılmasının yolunu açan yönetmelik için ‘Yürütmeyi Durdurma’ kararı verdiği haber olarak duyuruldu. Hukuka aykırı olarak 1 Mart’ta çıkarılan yönetmelik için çok sayıda kurum ve kuruluş dava açmıştı. Nihai kararın yani yönetmeliğin iptalinin de bir an önce açıklanmasını bekliyoruz.

#ZeytinHayattır #ZeytinimeDokunma

Umutla,

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 500.000.