Türkiye'nin tek Kırgız Köyü Ulupamir'de HES istemiyoruz.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 5.000.

TÜRKİYE'NİN TEK KIRGIZ KÖYÜ ULUPAMİR HES TEHDİDİ ALTINDA

Van'ın Erciş ilçesine bağlı Ulupamir Köyü (mahallesi) 1982 yılında Afganistan'dan Türkiye'ye göç eden Kırgız Türklerinin yaşadığı bir köydür. Her sene birçok etkinlik ile Kırgız Kültürünü Türkiye'nin en doğu kesiminde yaşatmakta olan bu köy, Doğu Anadolu'nun önemli bir kültür ve turizm merkezidir. Kendine has yemekleri, müzikleri, oyunları ile görülmeye değer olan Ulupamir Kırgız Türkleri, Türkiye'yi her sene sportif ve kültürel faaliyetlerde Uluslararası düzeyde temsil etmektedir. Ulupamir'de yaşayan Kırgız Türklerinin yaşam mücadelesi birçok ödüllü belgesele konu olmuştur. Bu özellikleri ile yıl içerisinde binlerce yerli ve yabancı turist ağırlamaktadır. Ayrıca birçok yerli yapım dizide Ulupamirli oyuncular Türk Kültürünü en saf haliyle yansıtmaktadır. Bu nadide Köy deresine yapılacak HES ile yok olma tehdidi altındadır.

Ulupamir Köyü, sınırları içinde akan ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya birçok endemik bitki ve hayvan türü barındıran Zilan Çayı üzerine kurulacak HES ile tarım ve hayvancılık yapılamaz bir hâle gelecek ve sonuç olarak Ulupamir Köyünde yaşayan Kırgız Türkleri göçe zorlanmış olacaktır. Bölge güvenliğinde de önemli rol oynayan Kırgız Yurttaşlarımız varlık mücadelesi ile karşı karşıya kalacaklardır.

Türkiye'nin bu özgün kültürünü, doğasını korumak için lütfen kampanyamızı imzalayın.

#UlupamirdeHeseHayır