Petition Closed

Türkiye Büyük Millet Meclisi: Seçim Barajı Kalksın

Supporters

#seçimbarajıkalksın

Halkın yönetime katılmasını sağlayacak olan bu kampanyayı neden desteklemeyiz?

• Adil bir seçim için baraj olmamalıdır.
• Günlerce süren eylemler sayesinde gördük ki, herkes kendince bir çözüm yolu düşünmekte, şu an her siyasi görüşteki vatandaşa en çok uyan çözüm budur.
• Bu çözüm etrafında toplanılmaz ise, ortaya çıkan bu enerjinin korunması mümkün değildir.
• Var olan direnişin kazanımlarını kalıcılaştıracaktır.
• 1961 anayasası döneminde, yüzde 1,5 oy alan partiler bile mecliste sandalye sahibi olabiliyorken, günümüzde yüzde 8-9 bandında oy alıp, meclise girememek bir demokrasi ayıbıdır.
• Seçim barajı kalktığında, iktidar ister AKP olsun ister CHP ya da BDP; barajın kalkması mecliste gerçek-etkili-aktivist muhalefetin yapılmasına etki edecektir.
• Seçmenler yıllardır kendisini temsil edeceğini düşündüğü partiye oy vermemektedir, bunun sebebi partisinin barajı geçemeyeceğini bildiği için, oyunu kerhen daha yakın bulduğu partiye vermek zorunda kalmaktadır. Bu zorunluluk ortadan kalkacak.
• Barajın kalkması ile küçük bir örgütlenme çalışmasıyla meclise 1 vekil bile gönderebilme hakkı kazanacak kitleler; vekilin yapacağı siyasetin etkinliğine bağlı olarak düşüncesini mecliste dile getirebilecektir. Gerçek demokrasi de budur.

Türkiye’de, 12 Eylül darbesi sonrasında getirilen %10’luk seçim barajı, çoğulcu demokrasinin önündeki en büyük engeldir. 12 Eylül öncesinde uygulanan seçim sistemi barajsız d’Hondt sistemiydi. Darbeden bir süre sonra oluşturulan ve tüm üyeleri Milli Güvenlik Konseyi (Kenan Evren ve kuvvet komutanları kendilerine bu ismi verdiler) tarafından ya doğrudan atanan ya da onaylanan Danışma Meclisi’nin önünde, yeni anayasanın yanı sıra, yeni bir seçim kanunu hazırlama görevi de vardı. İşte bu Danışma Meclisi hâlihazırdaki d’Hondt sistemini aldı, ona iki baraj ekledi: İllerin seçmen sayısının milletvekili sayısına bölünmesiyle elde edilen çevre barajı ve yüzde 10 ulusal baraj. Türkiye'de günümüzde uygulanmakta olan sistem, barajlı d'hondt seçim sistemidir. %10 barajının altında kalan partiler milletvekili çıkartamazlar. Onlara verilen oylar sistemin dışında kalır yani boşa (çöpe) gider, ardından kalan seçmen sayısı bölgelere göre bölüne bölüne partilerin toplam milletvekili sayıları hesaplanır.

Var olan AKP iktidarı ve onun kurtarıcısı MHP, seçim barajının kalkmasına karşıdır. AKP’nin karşı olma sebebi; tek başına iktidar olamama korkusudur. Başbakanın yıllardır söylediği “12 Eylül darbesinin izlerini sileceğiz” lafını söylerken ne kadar samimi olduğunu kanıtlaması açısından bu barajı kaldırmasını bekliyorduk. Zira yazının başında belirttiğimiz gibi, bu bir 12 Eylül ürünüdür ve 12 Eylül’ün izlerini silmek isteyenlerce de doğal olarak desteklenmelidir. Fakat 28 Mayıs 2013’de CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun seçim barajının %3’e düşürülmesi konusundaki yasa teklifinin, İçtüzük 37. Maddesine göre doğrudan gündeme alınmasına ilişkin önergesi, kabul edilmedi. AKP ve MHP’liler öneri üzerine görüş belirtmedi. Oylamada teklifin doğrudan gündeme alınması teklifi reddedildi. Bir yanda “ileri demokrasi” diye bağıran, “12 Eylül döneminin izlerini sileceğiz” diye söz veren, “Hakkınızı sandıkta arayın” emirlerinde bulunan bir Recep Tayyip ERDOĞAN varken; diğer yanda evinde zor tuttuğu en az %50’ye(!) rağmen barajsız seçimden korkan bir Recep Tayyip ERDOĞAN var. Konu “alkol yasağı” olunca batılı ülkelerden örnek verenler, konu seçim barajı olunca batılı ülkeleri görmemektedir. Bu zihniyetin demokratiklikle alakası yoktur.

Letter to
Türkiye Büyük Millet Meclisi