Emeklilik Hakkımız Elimizden Alınmasın

0 haben unterschrieben. Nächstes Ziel: 500.

AK Parti milletvekillerinin teklifiyle Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen torba yasa tasarısı içerisinde yer alan, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın emeklilik haklarına ilişkin düzenlemenin kabul edilmemesini istiyoruz.

Yeni yasa, gurbetçi vatandaşların artık SSK yani 4A sigortalısı olarak değil, sadece 4B yani Bağ-Kur sigortalısı olarak borçlanabilmelerini esas alıyor. Günlük borçlanma bedelini de 27,29 liradan 38,38 liraya çıkarıyor.

Yasanın bu şekilde kabul edilmesi halinde, yurt dışındaki Türkler çok daha fazla prim ödeyip, çok daha az maaş alacaklar. Bu da, bir gün geri dönme umudu ile zor şartlarda Avrupa'da çalışan vatandaşlarımızın emekli olup Türkiye'ye yerleşme hayallerinin fiili olarak yıkılması anlamına gelecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki tüm partilere ve milletvekillerine çağrımız, 50 yıldır Türkiye'ye döviz göndererek ülkemizin kalkınmasına destek olan yurt dışındaki vatandaşlarımızın kar zarar hesabı yapılarak, yasa taslağında belirtildiği gibi nimet-külfet dengesi gözetilerek değil, eşit yurttaşlar olarak görülmeleri ve taleplerine kulak verilmesidir.

Bu çerçevede söz konusu torba yasanın ilgili maddesinin meclis genel kurulunda kabul edilmemesini ve yurt dışındaki vatandaşların elinden SSK borçlanması yapma imkanının alınmamasını talep ediyoruz.