Türk Telekom’dan Kürtçe Hizmeti de Talep Ediyoruz.

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 2.500.

Türk Telekom’dan Kürtçe Hizmeti de Talep Ediyoruz.

22.08.2020 tarihinde sosyal medyada bir haber dikkat çekici idi.

Ömer Başaran isimli Batmanlı vatandaşımız, 65 yaşındaki annesi adına kayıtlı hat ile ilgili işlem yapmak için Türk Telekom Müşteri Hizmetlerini aradıklarında, çağrı merkezi görevlisinin hat sahibi ile konuşmak istediğini, hat sahibi annenin telefonda Kürtçe (Kurmancî) konuşması üzerine görevlinin, anneye “Türkçe konuş” dediğini, Ömer Başaran’ın görevliye annesinin Türkçe bilmediğini sadece Kürtçe bildiğini, isterlerse annesine sorulacak soruların kendisi tarafından Türkçeye çevrilebileceğini söylemesine rağmen, görevlinin hat sahibinin Türkçe konuşması gerektiğini söyleyerek işlem yapmayacağını söylediğini paylaşmıştı.

Bu konuşma üzerine görevliye peki Suriyeli Araplar için nasıl yapıyorsunuz diye sorduğunu, görevlinin annen Arapça da konuşsa işlem yapacağını söylemiştir. Annenin sadece Kürtçe bildiğini ısrarla tekrarlamasına rağmen çağrı merkezi görevlisi hizmet veremeyeceğini belirtmiştir.

Kürtçe ülkemizde on milyonlarca vatandaşımızın ana dilidir.

Anayasa’nın 10. Maddesinde eşitlik ilkesi düzenlenmiştir.

Kürtçe ile hizmet verilemeyeceğine dair bir iç mevzuat hükmü olmadığı gibi Türkiye’nin imzaladığı uluslararası sözleşme ve diğer belgelerde de engel bir durum söz konusu değildir.

Fiilen uygulanan ve insan haklarına aykırı olan bu ayrımcılığa son verilmesi için sizin de imzanıza, destek ve dayanışmanıza ihtiyacımız vardır.

Kurulma aşamasında bulunan Hereketâ Zimanê Kurdî /Kürt Dil Hareketinin de hedefleri arasında bulunan Kürtçenin görünülür kılınmasa, ayrımcılığın son bulması ve Türk Telekom başta olmak üzere tüm kamu ve özel kurumlarında Kürtçe dili ile de hizmet verilmesini istiyoruz, talep ediyoruz.