Petition Closed
Petitioning Türk Kızılayı

.@TurkKizilayi Kan Bağışçısı Sorgulama Formunda yer alan homofobik yasağı kaldır

Türk Kızılayı Genel Başkanlığına

Ankara

İşbu açık dilekçe ile, “Kan Bağışçısı Sorgulama Formu”nun giriş kısmındaki açıklamalar arasında yer alan “kondom kullanarak veya kullanmadan ve bir defalığına dahi olsa oral veya anal yolla erkek erkeğe cinsel ilişkide” bulunanları kan vermekten ömür boyu alıkoyan maddede ifade edilen politikanın değiştirilmesi talep edilmektedir.

Bahsedilen uygulama, kan vericilerinin vermiş bulunduğu kanların HIV, Hepatit B, Hepatit C gibi çok bilinen virüslerle enfekte edilmiş olup olmadıkları zaten her durumda test edildiğinden ve aynı cinsel hareketlerin heteroseksüel ilişkilerde yapılması durumunda da, benzeri riskler taşıyacağı inkar edildiğinden; açıkça tıbbi bir kaygıya dayanmamaktadır.

Ayrıca bu politika, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 14. maddesi ve Anayasa’mızın 10. maddesinde ifadesini bulan, bütün insanların haklar ve saygınlık bakımından eşit olduğu ve ayrımcılığın yasak olduğuna ilişkin evrensel norma aykırılık teşkil etmektedir.

Bu politika; kurumunuzun yardıma ihtiyaç duyan herkese, durum veya koşul ayrımı gözetmeksizin yardıma koşmak olarak belirlenen insani hedefiyle, kurumunuzun insan saygınlığının korunması ve ayrım gözetmemek ilkeleriyle ve evrensel ayrımcılık yasağıyla çelişkilidir.

Bütün bu nedenlerle, kurumunuzdan bu politikanın değiştirilmesi için gereğinin yapılması, biz evrensel insan hakları ilkelerini kabul etmiş bireyler ve örgütler  tarafından rica edilmektedir.

Kampanya organizatörü

Uludağ Üniversitesi Özgür Renkler Öğrenci Kulübü

İTÜ Cins Arı Heteroseksizm Karşıtı Öğrenci Topluluğu

SPoD LGBTİ

LeGeBİT Cinsel Yönelim ve Cinsel Kimliği Araştırmaları ve Dayanışma Topluluğu (Ege Üniversitesi)

Morel LGBTİ Eskişehir

This petition was delivered to:
  • Türk Kızılayı

Bilkent Renkli Düşün! started this petition with a single signature, and now has 915 supporters. Start a petition today to change something you care about.

The only way Türk Kızılayı will listen

Every signature matters and makes the petition more powerful. Add your name today and help us win.