0 have signed. Let’s get to 5,000!

Poštovani,
Želim Vam se obratiti ispred grupe freelancera u BiH. Mi, freelanceri, državljani Bosne i Hercegovine, suočavamo se s pritiskom Porezne uprave FBiH, a po nalogu vladajuće elite da nas se retroaktivno oporezuje (porez na dobit 10% + porez za zdravstvo 4%) za period 2015., 2016., 2017. godine. Da! Žele nas oporezovati za rad koji je davno obavljen, davno naplaćen, a novci također davno potrošeni. Status freelancera u BiH je apsolutno neuređen. Dokaz tome su i činjenice da smo se još 2015. i 2016. godine baš u poreznim upravama raspitivali na koji način možemo regulisati ovu oblast odnosno izvršiti eventualnu poreznu obavezu. Dotični radnici iz PU u to vrijeme nisu imali "blage veze" šta da nam kažu. Svega nekoliko mjeseci pred izbore odlučili su po hitnom postupku slati nam 'plave koverte' gdje nas se poziva da se u najkraćem roku javimo u PU, a potom i platimo navedeni porez. Podatke o uplatama na naše transakcijske račune, PU je dobila od banaka što bi se također moglo dovesti čak i u vezu s kršenjem Zakona u zaštiti ličnih podataka BiH, s obzirom da nas banke kao klijente nisu upoznale s ustupanjem ličnih podataka, a morale su. O vrsti poreza, njegovoj visini i načinu naplate suvišno je trošiti riječi. Ono što mi freelanceri "u grubo" zahtjevamo je sljedeće:
1. obustavu svih aktivnosti PU FBiH o sramnom pokušaju pljačke nas freelancera;
2. uređenjem ove oblasti odnosno statusa freelancera gdje će se naš rad uredno oporezovati po skromnim i stimulativnim stopama uz uvažavanje poreznog odbitka/povlastice.

S obzirom da smo mi freelanceri stopostotni uvoznici deviza odnosno izvoznici usluga/pameti, naš doprinos privredi BiH je od izuzetnog značaja. Svoj novac zarađujemo na ovakav način jer nakon završenih visokih škola nismo uspjeli pronaći zaposlenje ali smo zato ostali ovdje boriti se. Svoj novac i trošimo u ovoj državi na koji se uredno naplaćuje PDV te direktnu korist ostvaruje i Uprava za indirektno oporezivanje ali i kompletna privreda (potrošnjom odnosno "upumpavanjem novca od izvoza usluga").

Mi želimo ostati ovdje, raditi kao freelanceri s uređenim statusom, plaćati za nas stimulativni porez te od njega vidjeti nekakvu korist. Želimo doprinijeti našoj državi i u njoj sretno živjeti.

Sve one stranke, političke opcije i mediji koji stanu u našu odbranu, pa već možemo kazati ugroženih freelancera, svestrano ćemo podržati.

S poštovanjem,
Grupa freelancera BiH

Today: Hamid is counting on you

Hamid Tuzlak needs your help with “Svi Freelancer-i u BiH: Ukidanje retroaktivnog plaćanja Freelancer-a i uređenje statusa Freelancer-a u BiH”. Join Hamid and 4,676 supporters today.