„Sunt celebru, scoate-mă de aici” și abuzul față de animalele exotice

„Sunt celebru, scoate-mă de aici” și abuzul față de animalele exotice

Started
September 4, 2022
Signatures: 683Next Goal: 1,000
Support now

Why this petition matters

Started by TheGreat Wolf

La ora 20:00, 4 Septembrie 2022, pe canalul ProTV a fost difuzat primul episod al emisiunii „Sunt celebru, scoate-mă de aici” în care sunt utilizate animale exotice pentru divertisment, însă fără respect față de siguranța și bunăstarea acestora, niciuna reprezentând un pericol pentru concurenții emisiunii.

Se înțelege că scopul emisiunii este divertismentul prin înfricoșarea și forțarea limitele concurenților, dar acest lucru se poate realizat astfel încât viețile animalelor pe care le folosesc nu sunt riscate.

Exemple în care viețile animalelor sunt puse în pericol:

• Tarantulele sunt foarte fragile, o simplă cădere le poate fi fatală. În timpul emisiunii, acestea sunt plasate într-o cutie unde concurenții trebuie să umble fără a putea vedea bine interiorul cutiei. În această situație tarantulele pot fi dărâmate din partea superioară a cutiei sau strivite accidental foarte ușor. La un moment dat, o tarantulă se urcă pe mâna unei concurente închise în cutie și nu este clar ce se întâmplă cu aceasta, dacă este strivită accidental sau dacă este îndepărtată de pe concurentă.

• Aceleași tarantule împart cutii cu șobolani. Aceștia pot mușca și omorî tarantulele, însă și acestea pot mușca șobolanii iar efectele veninului, deși inofensiv pentru oameni, pot avea efecte grave asupra rozătoarelor.

• Șerpi sunt trântiți peste concurenții închiși într-o cutie. Neavând membre, aceștia nu pot amortiza impactul și se pot răni la cap, coaste sau colană. Iar concurenții închiși în cutie și panicați puteau foarte ușor să se așeze pe ei și să-i rănească de asemenea. Șerpii în cauză păreau a fi pitoni de dimensiuni mici, fiind destul de fragili. De asemenea, aceștia nu sunt sociali și nu trebuie să fie forțați împreună în același spațiu, însă în emisiune sunt, împreună cu două exemplare mari de pitoni ce puteau cu ușurință să-i strivească pe aceștia. Șerpii erau foarte stresați și se poate observa în emisiune cum unul defecă în cutie din cauza fricii.

• Șerpii de dimensiuni mari (cel maro pare a fi un piton birmanez iar cel galben un piton reticulat) aveau gurile lipite cu ceea ce pare a fi scoci transparent, probabil pentru a nu fi observat de către spectatori. Există bandă adezivă specială, utilizată de oamenii care lucrează cu crocodili pentru a le ține boturie închise, care nu lasă reziduri și nu lipește pielea acestora, însă este de obicei colorată. Dacă au utilizat scoci pe șerpi, îndepărtarea ar fi foarte dureroasă și ar putea smulge solzii acestora, ceea ce ar fi foarte crud. Aceste două specii nu sunt sociale de asemenea.

• Șerpii nu erau ținuți în condiții bune nici înainte de emisiune. Cel reticulat se afla în procesul de năpârlire, care este stresant și în timpul căruia șerpii nu se manipulează. De asemenea, șerpii năpârlesc un strat întreg de piele odată, într-o bucată. Pitonul era plin de bucățele mici de piele uscată, semn de deshidratare. Un vas de apă și umiditate adecvată sunt printre condițiile cele mai de bază într-un terariu și șarpele acela nu avea parte de ele.

• În probe ulterioare, șerpi și șoareci sunt închiși împreună în spații mici. Șerpii sunt prădători naturali ai rozătoarelor, dar nici șobolanii nu-s lipsiți de apărare, sunt destule cazuri în care șerpi de casă au fost uciși sau au avut răni grave precum pierderea ochilor cauzate de șoareci/șobolani, unul dintre motivele pentru care în captivitate sunt hrăniți cu rozătoare decongelate preferabil.

• În acele probe concurenții își introduc capetele în cutiile cu aceste animale și drept rezultat câteva cad pe jos.

 

Prin această petiție dorim să atragem atenția asupra siguranței animalelor exotice utilizate pentru divertisment, tratarea acestora cu respect și respectarea regulilor privind protecția animalelor în mod egal, fie acestea animale de companie comune sau exotice. Dorim ca CNA să ia problema în serios și să tragă la răspundere oamenii responsabili.

Support now
Signatures: 683Next Goal: 1,000
Support now