Starbucks, wiemy, że stać was na lepsze kubki! #BetterCup

0 людей подписали. Следующая цель: 500 000

Nazywamy się Mya i Eve, mamy 11 lat i jesteśmy uczennicami 6 klasy szkoły podstawowej w Calgary w Kanadzie. Nasz projekt naukowy dotyczący użycia jednorazowych kubków ujawnił szokujące fakty i uważamy, że nadszedł czas, by coś zmienić.

Przeprowadziłyśmy ankiety wśród 167 osób, by dowiedzieć się, ile jednorazowych kubków wyrzucają. Nasze wyniki pokazały, że każda osoba rocznie wyrzuca średnio 155 takich kubków.

Dowiedziałyśmy się również, że każdego roku na całym świecie wyrzucanych jest 430 miliardów jednorazowych kubków. To 140 000 takich kubków na sekundę.

Dodatkowo dowiedziałyśmy się, że co roku Starbucks wykorzystuje ponad 4 miliardy jednorazowych kubków, co oznacza, że w tym celu ścinanych jest ponad 1 milion drzew. Większość osób uważa, że kubki te nadają się do recyklingu, ale nie zawsze jest to prawda.

Tylko w Kanadzie, każdego roku do śmieci trafia ponad 1,5 miliarda jednorazowych kubków.

Te cyfry niezwykle nas niepokoją.

Dlatego też zwracamy się do firmy Starbucks i apelujemy o to, by zadbała o bardziej zrównoważoną przyszłość. Wiemy, że możecie tego dokonać!

Wraz z organizacjami pozarządowymi i obywatelami z całego świata apelujemy do was:

• Zobowiążcie się po raz kolejny do używania kubków w 100% nadających się do przetworzenia. W 2008 roku postawiliście sobie za cel korzystanie z kubków nadających się do przetworzenia do 2015 roku. Nie doszło do tego do dzisiaj, i biliony waszych kubków nadal lądują w śmieciach. Plastikowy wkład waszych kubków sprawia, że nie można ich przetworzyć ze zwykłym papierem. Prosimy Was o opracowanie kubka, który można poddać recyklingowi na całym świecie dzięki istniejącej technologii w zakładach recyklingu.
  • Ponownie zobowiążcie się do używania w 25% kubków wielokrotnego użytku. Kubki wielokrotnego użytku są najlepszym rozwiązaniem, jednakże obecnie podajecie zaledwie 2% swoich gorących napojów w tego typu kubkach.
  • Zobowiążcie się do stosowanie kubków w 100% pochodzących z recyklingu. Obecnie aż 90% papieru w kubkach ze Starbucksa pochodzi ze ściętych drzew. Raz użyte zostają wyrzucone. Wiemy, że możecie to zmienić. Starbucks ma szansę stać się liderem na drodze do kubków w 100% z recyklingu i przejść na bardziej zrównoważone włókna drzewne certyfikowane przez Forest Stewardship Council.

Proszę, podpiszcie tę petycję, by wesprzeć naszą inicjatywę. Dla dobra naszych lasów i naszej planety, nadszedł czas na lepsze kubki -  #BetterCup.

Cегодня Gina рассчитывает на вас

Gina Ko нуждается в вашей помощи с петицией «@starbuckspolska, wiemy, że stać was na lepsze kubki! #BetterCup». Gina и 347 219 участников этой кампании рассчитывают на вас сегодня.