Starbucks hayvanlara kafeslerde eziyet etmeyi bırak! Kafessiz sisteme geç!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 300.000.

Starbucks sıradan bir kahve zinciri değil. Tam tersine, birçok konuda duyarlı ve sürdürülebilirlik iddiasında olan bir marka. Ancak Starbucks, Türkiye de dâhil olmak üzere faaliyet gösterdiği birçok ülkede tedarik zincirindeki yumurtacı tavukların eziyetine hiçbir duyarlılık göstermiyor. Starbucks’ın servis ettiği ürünlerin pek çoğunda (örneğin kekler, kurabiyeler ve hamur işlerinde) aslında eziyet gizli.

Starbucks, hayvanları bu daracık pis kafeslerde tutan fabrikalar ile çalışmaya devam ediyor. Bu kafesler o kadar küçük ki ve o kadar çok hayvan bunların içine tıkılıyor ki tavukların kendileri için doğal ve keyifli hiçbir şey yapmaları mümkün olmuyor. Kafes sisteminde yumurtası için kullanılan tavuklar, bir senelik hayatlarının tamamını dosya kâğıdı kadarlık bir alanda, demir kafesler içinde, güneş görmeden geçiriyor. Hayvanlar toprağa ayak basamıyor, kafesin demirleri ayaklarına zarar veriyor. Kanatlarını dahi açacak alanı olmayan tavuklar maruz kaldıkları yoğun stresten ötürü sürekli huzursuz oluyorlar. Rahat yumurtlama alanları olmadığı için de hayvanlar yumurtlarken kafes içinde tepiniyor ve büyük sıkıntı yaşıyor. Yukarıdaki temsili fotoğrafta kafes sisteminin nasıl olduğu görülebilir.

Dünyada yüzlerce şirket artık kafesleri bırakıyor. Türkiye’den de tanıdığımız Sodexo, Unilever, Nestle, Wyndham ve InterContinental Otelleri gibi birçok marka artık dünya çapındaki tedarik zincirinde %100 kafessiz sisteme (cage-free) geçmek için taahhüt verdi. Gelişmiş ülkelerde düşük kaliteli ucuz fast-food şirketlerinden hapishane yemekhanelerine kadar artık kafes sistemi terk ediliyor. Türkiye'de de Aslı Börek ve Metro Marketleri %100 kafessiz sisteme dönüşümü başlattı. Starbucks ise hayvanlara daha iyi bakılmasına yönelik dünyadaki ve Türkiye'deki bu trende dâhil olamadı.

Starbucks’ın, Türkiye’de 400’den fazla mağazası var. Bunların hepsi bulundukları şehirlerin en nezih yerlerinde. Mağazaların dekorasyonuna çok özenildiği ve buna büyük kaynakların ayrıldığı ortada. Starbucks bunca parayı harcarken hayvanların bu eziyetine neden ufak maliyet farkları nedeniyle göz yumuyor? Starbucks, bir dilim keke 10 lira fiyat koyarken, hayvanların yaşadığı bunca eziyet üç kuruş fazladan kârdan gerçekten daha mı değersiz?

Eğer siz de bunu yanlış buluyorsanız lütfen imzalayın, paylaşın ve Starbucks’ın bu konuda adım atmasını sağlayın. Onlarca ülkede eş zamanlı olarak Starbucks’ın dünya çapında %100 kafessiz sisteme geçmesine yönelik kampanyalar başlatıldı. Birlikte milyonlarca hayvanı bu eziyetten kurtaralım!

Çiftlik Hayvanlarını Koruma Platformu
www.ciftlikhayvanlarinikorumaplatformu.com