Sivil havacılık meslek yasası.

Sivil havacılık meslek yasası.
Bu kampanya neden önemli?

Sivil havacılık ''tehlikeli ve en tehlikeli'' işler sınıfındadır.
Bulaşıcı hastalık riski, kaza riski, terör, atmosferik radyasyon, zararli ışınlar, kabin basıncı ve daha birçok tehlikesine rağmen 88 yıldır ülkemizde sivil havacılık sektörü çalışanlarının meslek yasaları yok.
Tüm siyasi partiler ve havacılık sektörüne gönül verenlerden isteğim; bana destek olmaları. Dileğim sektörde görev alan her bireyin global ölçekte icra ettikleri mesleklerini, kendi meslek yasalarına sahip olarak devlet güvencesi altında sürdürmeye devam etmeleri.
Ülkemizde sivil havacılık sektöründe çalışanların görev tanımları yapılarak meslek standartları belirlenmiş değil. Ancak örneğin yaşam koçluğu ve çobanlık mesleklerinin görev tanımları yapılmış ve resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/06/20130629-8-3.doc
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/04/20140418M1-1-1.docx
Yıllardır ülkemizi dünya çapında başarıyla temsil eden havayolu şirketlerimizin bu eğitimli, özverili, cefakar ve güzide personeli diğer ülkelerdeki meslektaşlarının sahip olduğu gibi kapsamlı ve tanımlı bir meslek yasasına sahip olmayı en az onlar kadar hakediyor. (Bilinenin aksine uçucuların yıpranma payı hakkı yoktur)
Sivil havacılık ve tehlikeli işler ile ilgili yönetmelik ve mevzuat hakkında detaylara aşağıda yer alan linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:
TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ SINIFTA YER ALAN İŞLERDE
ÇALIŞTIRILACAKLARIN MESLEKİ EĞİTİMLERİNE DAİR YÖNETMELİK
https://resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/07/20130713-3.htm
EK1 tablosundaki çeşitli işler başlığı altında yer alan 103 ve 104 üncü kutucukta görebilirsiniz.
103- Hava alanlarındaki uçuşa hazırlık işleri ile yer hizmetleri ve bakım işleri.
104- Uçaklarda yapılan bütün işler ve uçaklarla yapılan ilaçlama ve yangın söndürme işleri.
Sivil havacılık kanunu zaten var diyenler var, evet var. https://mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.2920.pdf
Devletimizin imzaladığı uluslarası anlaşmalar kanun olarak kabul edilmiştir. Ancak burada yedinci bölümde bahsedilen ''sorumlu kaptan pilot'' imzalanan uluslarası anlaşma maddelerinde geçen ifadedir. (Pilot in command veya commander)
88 yıldır ülkemizde sivil havacılık var. Pilotlar ve diğer tüm sivil havacıların meslek yasası yok.
#tehlikeliişler #Havatrafikkontrolörü #Atcofficer #uçakbakımteknisyeni #pilot #kabinmemuru #flyingchef #dispatchers #loadmaster #groundstaff #flightengineer #groundengineer #yolcuhizmetlerimemuru #callcentergörevlisi #biletsatışmemuru #harekatmemuru #Arrf #Airmarshall #planespotter #uçakgüvenlik #uçakemniyet #airportsecurity #comaildepartmanı #ekiparaçları #cobus #highloaderoperatörü #ekiptahsismemuru #ekipplanlamamemuru #istasyonşefi
İlginiz ve desteğiniz için teşekkürler...