Doğrulanmış başarı

"Bodrum Kalesindeki Antik toplar Yağlıboya ile boyanamaz…"

Bu kampanya 1.414 destekçi ile değişim yarattı!

600 yıllık Bodrum Kale’sinde yapılan tadilatlar görenleri hayrete düşürdü. Çünkü Kale’nin tarihi topları yağlıboya ile boyanmıştı.

1 Haziran'da Bodrum Posta yazarı Can Pulak köşesinde bu konuyu yazınca konu basına taşınmış oldu. Haziranın ilk haftasında topların yağlı boya ile boyandığı haberleri basında çokça yer aldı. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Emel Özkan Cumhurbaşkanı Gül evsahipliğinde gerçekleştirilen 4.Türk Konseyi Zirvesi kapsamında Bodrum Kalesi'nde tadilat ve bakım yapıldığını açıklamıştı. Muğla (AA)'nın haberine göre çalışmalar hakkında gazetecilere bilgi veren Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Emel Özkan; "Muğla Kültür ve Turizm Müdürlüğünün destekleriyle 50 kişilik ekibin görev aldığı yenileme ve onarım çalışmalarına başlatıldı, müzede gerekli boyama işlemleri devam ediyor, eksik olan, onarılması gereken her yeri onarıyoruz. Önümüzdeki günlerde de Sayın Cumhurbaşkanı da Bodrum Kalesi'ni ziyaret edecek." demişti.

Basında yer alan haberlere diğer bir habere göre "26 Mayıs 2014’da görevli bir uzman yazdığı bir raporda tarihi toplarının uzmanların bilgisi dışında boyandığını belirterek bunun yapılmaması gerektiğini Müzesi Müdürlüğü’ne resmi bir yazı olarak bildirdiği halde uygulama sürdürüldü." Yüzlerce yıllık tarihi mekanda tadilatın uzmanlara danışılmadan yapılması tarihi ve kültürel değerlerin korunması, kollanması anlayışına tamamen aykırı idi.

Açık hava koşullarında oluşan korozyonu önlemek için boyaları bozulmuş olan yedi top daha önceki yıllarda olduğu gibi yağlı boya ile boyanmasıyla bu eserler zarar görmüştü.

Bodrum kalesinde 19 yüzyıl topları olup, açıkta sergilenen ve yağlıboya ile boyanan topların ancak kimyasal işlemle eski haline getirilebileceğini söyleyen uzmanlar bu işlemin toplara zarar vereceğini ilave ediyorlar. Uzmanlara göre metal eserlerin konservasyonunda önce yıllar içerisinde oluşan korozyonun mekanik temizliğinin yapılması ve bu şekilde korozyondan tamamen arındırılan metalin bir daha korozyona uğramaması için havayla temasını kesecek reçine kökenli bir malzeme ile kaplanması gerekiyor. Paraloid B72 denilen renksiz suya dayanıklı metal ince bir tabaka halinde yalnızca konsevatörler tarafından yüzeye uygulanarak işlem yapılıyor. Böylelikle eserlerin  korunması sağlanıyor.

Bir ortaçağ kalesinin duvarları içerisinde yer alan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesini gezen ziyaretçiler Akdeniz’deki antik dönem denizciliğine ait kalıntıları görerek bu konuda bilgi sahibi olurlar. Kazılarından ele geçen konservasyon ve restorasyon çalışmaları tamamlanmış olan eserlerin sergilendiği müze açık ve kapalı alanlardan meydana gelmiştir. Bodrum Müzesi St. Jean Şövalyeleri’nin inşa ettiği St.Peter kalesi içinde geniş bir alanda yer almaktadır. Kalenin tüm kuleleri bugün Bodrum Müzesinin bir sergileme alanı olarak hizmettedir. 1950’lerin sonlarında sünger dalgıçları tarafından toplanan amphoraların depolandığı yer olarak kullanılan Bodrum kalesi, 1960’lı yılların başlarında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından müze haline getirildi.  Daha sonra oldukça büyük miktarda eserin konservasyonunu gerçekleştirilerek bunlar müzeye kazandırdı. Bodrum Müzesinin ilk müdürü olan Haluk Elbe 1963 yılında kalenin restorasyonuna, bahçe ve alanların düzenlenmesine başlamıştı. Daha sonraki müdürler; Nurettin Yardımcı (1973-1975), İlhan Akşit (1976-1978), Oğuz Alpözen (1978-2005), Yaşar Yıldız (2005-2014) yılları arasında görev yaptı. Oğuz Alpözen zamanında müzenin adı "Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi' olarak değiştirildi. 1995 yılında Avrupa'da Yılın Müzesi yarışmasında 44 müze arasından 12 finalist arasında yer alarak “Yılın Müzesi Özel Ödülünü” almayı hak kazandı. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümünü mezunu arkeolog Emel Özkan’ın Bursa Türk ve İslam Eserleri müzesinde yaklaşık 20 yıl sorumlu olarak çalıştıktan sonra 2014'de Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesine müdür olarak tayin edilmişti.

Ayrıca düşüncelerinizi bildirmek için; Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

Tel: 0252 316 25 16   Faks: 0252 313 76 46

bodrumsualtiarkeolojimuzesi@kultur.gov.tr

Bugün EROL imzanı bekliyor!

EROL ÜNAL bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Sayın T.C Kültür ve Turizm Bakanı: "Bodrum Kalesindeki Antik toplar Yağlıboya ile boyanamaz…"». EROL ve imza atan diğer 1.413 kişiye katıl.