Sanktuarium przyrody w Puszczy Amazońskiej potrzebuje twojej pomocy!

0 pessoa já assinou. Ajude a chegar a 150.000!

Nazywam się Lucas Matos, jestem brazylijskim inżynierem leśnym. Mieszkam w Rio Branco, stolicy stanu Acre, w samym sercu Lasu Amazońskiego.

Kongres Brazylijski proceduje obecnie projekt ustawy, która zagraża jednemu z najważniejszych sanktuariów bioróżnorodności w naszym stanie, zwanemu Parkiem Narodowym Serra do Divisor. Park ten obejmuje niezliczone wodospady, góry, 10 rodzajów lasów i ponad 800 gatunków zwierząt, w tym ssaków, ptaków i gadów. Sanktuarium znajduje się na granicy między Brazylią a Peru, co sprawia, że jest to miejsce naprawdę wyjątkowe.

Jednak senator Márcio Bittar i posłanka Mara Rocha chcą zlikwidować park. Proponują zmianę jego statusu na taki, który otwiera drogę do nielegalnej wycinki, wylesiania, rolnictwa i hodowli bydła w tym ekologicznym raju Amazonii. Oznacza to również zagrożenie dla rdzennej ludności tego obszaru.

Wiem, że ochrona naszego środowiska naturalnego jest ważna nie tylko dla Brazylijczyków, ale dla całej planety. Proszę, pomóżcie mi zablokować ustawę, podpisując tę petycję  - jeśli zbierzemy wystarczającą ilość podpisów, przekażę ją w ręce Kongresu Brazylijskiego.

Petycja ta skierowana jest zarówno do Kongresu, jak i do Organizacji Narodów Zjednoczonych, UNESCO, Organizacji Państw Amerykańskich, a także do brazylijskiego wymiaru sprawiedliwości.

Nie możeny pozwolić na demontaż polityki środowiskowej i podejmowanie decycji, które nie służą ekologii, a przestępcom i grabieżcom ziemi.

#AllForSerraDoDivisor