PILNY APEL do rządu Polski o zagwarantowanie schronienia w Polsce dzieciom z Morii

0 have signed. Let’s get to 1,500!

Szanowni Państwo

Andrzej Duda, Prezydent Rzeczpospolitej Polskiej,
Mateusz Morawiecki, Prezes Rady Ministrów,
Jarosław Kaczyński, Prezes PiS,
Elżbieta Witek, Pani Marszałek Sejmu,
Tomasz Grodzki, Marszałek Senatu,
Posłowie na Sejm RP i Senatorowie,

Apelujemy do polskich władz o okazanie ludzkiej przyzwoitości i zadeklarowania gotowości przyjęcia chociaż symbolicznej liczby sierot i rodzin z obozu Moria.
Apelujemy, by polskie władze, które nas Polaków reprezentują, podjęły najbardziej chrześcijańską i miłosierną decyzję, jaką prawdopodobnie przyjdzie im w tej kadencji podejmować.

W nocy z 8 na 9 września spłonęła Moria — największy obóz w Europie dla osób szukających bezpieczeństwa. 13 tysięcy osób w ciągu kilku godzin straciło to, co pozostało z ich dobytku po ucieczce ze swoich domów ogarniętych wojną i nędzą. Dzisiaj całe rodziny śpią na ulicach, parkingach i w przydrożnych rowach niecałe 1000 kilometrów od Polski. Tej samej Polski, która wiele razy doświadczała okrucieństwa wojen. Tej samej Polski tych samych Polaków, których przodkowie wiele razy musieli szukać schronienia w innych krajach i na innych kontynentach. Historia Polski to historia wojen i uchodźctwa.

Dlatego dzisiaj, my Polacy, znając historię naszego kraju i narodu, znając trudne doświadczenia naszych rodzin, których nie ominęły okrucieństwa wojen, tyranicznych reżimów i represji, nie chcemy, by nasz kraj pozostawał obojętny.

Wiemy, jak to zrobić. W naszym kraju funkcjonują instytucje mające doświadczenie w przyjmowaniu i integracji rodzin szukających bezpieczeństwa. Nie brak miast, gmin i organizacji, które już zadeklarowały gotowość pomocy i apelują o to samo.

Potrzebujemy tylko decyzji od Was, drodzy rządzący. Decyzji, którą podjęło już niemal 20 europejskich krajów, a każdego dnia ta liczba rośnie.

Prosimy o nią my, Polacy.