Dizilerde, ebeveynlerin, çocuklarına ‘’Babacım’’-‘’Annecim’’ gibi hitapları yasaklansın!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 500.

Çevrenizde çocuklarına "anneciğim, babacığım, dayıcığım, teyzeciğim" gibi sözlerle hitap eden anne babalar ve aile üyeleri görmüş olabilirsiniz. Belki de siz de çocuğunuza bu şekilde hitap ediyorsunuz. Araştırmalar bu şekilde hitap etmek çocuğun kişiliği ve sağlıklı gelişimi açısından doğru olmadığını ortaya koyuyor.

Özellikle son yıllarda Türkiye’deki dizi filmlerin tümünde senaryolarda metinlerin tümü bu dil ile yazılıyor.

Uzmanlar, birçok anne babanın bu şekilde hitabın daha samimi ve içten olduğunu düşünerek böyle hitap ettiğini ve sonrasında artık çocuğun adının unutulduğunu belirtiyor. Tüm aile üyeleri akraba derecelerine göre hitaplarda bulunuyor; babaannem, annem, babacığım, halacığım gibi..

Bu şekilde hitap etmek çocuğun sağlıklı kişilik gelişimi açısından kesinlikle doğru değil. Çocuğunuzun bir birey olduğunu unutmamamız gerekiyor. Ona saygı duyduğumuzu ismiyle hitap ederek gösterebiliriz. Eğer çocuğumuza bu şekilde hitap edeceksek neden bir isim koyduk? Eğer herkes farklı şekilde hitap ederse çocuk kişiliğini, bireyselliğini nasıl geliştirebilir?

Dizilerde, çocuklara sadece bu şekilde de hitap edilmiyor. Bazı senaryolarda, anne babalar çocuklarına "aşkım, bitanem, canım, prensesim, balım" gibi aşk sözcükleri ile de hitap ediyorlar. Çocuğumuz bizim çocuğumuz mu, yoksa aşkımız mı? Çocuğumuza sadece ismiyle hitap ederek sağlıklı gelişimine katkıda bulunabiliriz.

Pedagoglar, çocuklarımızın sağlıklı kişilik gelişimini desteklemek için sadece ismi ile hitap etmemizi vurguluyor. Çocuğumuza anneciğim, babacığım sözcükleriyle hitap etmemizin bize olan bağımlılığını daha da artırdığını belirtiyor.

RTÜK, dizilerde çocuklarımızı bir çok açıdan olumsuz etkileyen bu hitap şekillerini kaldırsın ve yasaklasın diyorsan, kampanyamıza destek ver.

Serdar Bostancı

Sanatçı, Eğitimci

Kaynak; Uzman Pedagog Sevil Yavuz,
Beykent Üniversitesi Öğretim Görevlisi
Çocuk, Ergen, Aile Psikoloğu 2018

Bugün Serdar imzanı bekliyor!

Serdar Bostancı bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «RTÜK: Dizilerde, baba ve annelerin, çocuklarına ‘’Babacım’’, ‘’Annecim’’ gibi hitapları yasaklansın.». Serdar ve imza atan diğer 379 kişiye katıl.