Petition Closed
Petitioning Adalet Bakanı Sadullah Ergin and 3 others
This petition will be delivered to:
Adalet Bakanı
Sadullah Ergin
Başbakan
Recep Tayyip Erdoğan
TBMM Başkanı
Cemil Çiçek
Cumhurbaşkanı
Abdullah Gül

#Roboski katliamı için adalet istiyorum!

SORUMLULARIN YARGILANMASINI,

DEVLETİN RESMİ OLARAK ÖZÜR DİLEMESİNİ TALEP EDİYORUM.

Bundan tam 1 yıl önce, 28 Aralık 2011’de, Roboskî’de korkunç bir katliam yaşandı. TSK savaş uçakları ‘sınır ötesi operasyon’la, çoğunluğu çocuk olan 34 sivil yurttaşını bombalayarak katletti.

Şırnak ili, Uludere/Qileban ilçesi Roboskî bölgesi diye biliniyor. Sınırın hemen yanında 150 haneli Roboskî (Ortasu) ile 540 haneli Beju (Gülyazı) köyleri koruculuk ve kaçakçılık dışında hiçbir geçim kaynakları olmayan iki köy.

“Dedemizden beri kaçağa gideriz. Zaten köyün yarısı burası, yarısı Irak’ta, akrabalar da öyle, kız verdik. Orada sınır yok, taş var”, diyor köylüler.

34 yitik can arkalarında iki koca köyün onlarca ailesini acı içinde bırakırken, devletin en üst yetkilileri tarafından hakarete maruz kalıp, suçlu çıkarılmaya çalışıldılar.

Ölümlerin acısına devletin bu tutumu ve üstünden tam bir yıl geçmesine rağmen suçluların ve bombalama kararını verenlerin ortaya çıkmaması eklenince, adalet bir kez daha kamuoyu nezdinde sükutu hayale uğradı.

15 Kasım 1937’de Sey Rıza’nın idam edilirken söylediği  “Ayvo, zulumo, cinayeto” cümlesinden, 28 Aralık 2011’e ne değişti o zaman?

Hâlâ ayıp, hâlâ zulüm, hâlâ cinayet işleniyor olmasını kabullenmek mümkün mü?

Roboskî katliamı ve davası büyük bir kırılma noktası, bir mihenk taşı oldu. Bu ülke artık bir katliam, bir inkâr, bir adaletsizlik daha kaldıramayacak duruma geldi.

Biz Fırat’ın batısında yaşayanlar, Fırat’ın doğusunda olanları biliyor, duyuyor ve görüyoruz artık.

Ve sessiz kalmaya niyetimiz yok.

Roboskî köylüleri yalnız değil demek için,

Ailelerin acısı bizim acımız olduğu için,

Roboskî katliamını unutmadığımızı hatırlatmak için,

Roboskî davasını başlatacağız ve sonuçlandıracağız demek için,

Cumhurbaşkanı ve TBMM’ye

katliamdan tüm sorumlu ve suçluların ortaya çıkması ve yargılanmaları için, soruşturma ve yargı sürecini derhal ve acilen başlatacak adımları atmalarını;

Hükümete,

resmî olarak Roboskî katliamından özür dilemesini TALEP EDİYORUM.

Letter to
Adalet Bakanı Sadullah Ergin
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan
TBMM Başkanı Cemil Çiçek
and 1 other
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül
Bu topraklarda yaşayan bir insan, bir yurttaş ve bir anne olarak çok önemli bir konuda sizin atacağınız adıma ihtiyacım var. Tüm ülkenin ihtiyacı var.

Size bu mektubu, başlatmış olduğum imza kampanyasının muhatapları olmanız dolayısıyla yazarken, daha önce birçok önemli meseleye duyarlı yaklaşımınız, tabu olan konulara el atmanızın benim içimde bir umut beslediğini önemle ifade etmek isterim.

Bildiğiniz gibi bundan tam 1 yıl önce, 28 Aralık 2011’de, Roboskî’de korkunç bir katliam yaşandı.
Bu olay tüm Türkiye kamuoyunda büyük bir şok ve acı yarattı. Herkes bu facianın ardındaki gerçeği merakla bekledi.
Hükümetin ilk tepkisi ve Başbakan’ın eşi Sayın Emine Erdoğan’ın ailelere taziyeye gitmesi içimizde bir güven ve umut yarattı.

Fakat maalesef, 365 gün boyunca, her gün ağır ağır içimizdeki o umut yok olmaya başladı. 34 yitik can arkalarında iki koca köyün onlarca ailesini acı içinde bırakırken, bazı hükümet yetkililerinin üslubu hakaretamiz oldu. Mağdur aileler çocuklarının, kardeşlerinin, ağabeylerinin, eşlerinin, amcaoğullarının bombalanmasının acısını yaşarken, her gün yeni bir hakaret ve suçlama karşısında adeta tekrar tekrar bombalandılar.

Sayın yetkililer, ben o ailelerle tanışmaya, acılarını paylaşmaya, aynı acıyı içimde hissettiğimi dile getirmeye ve Fırat’ın batısında duyarsız olunmadığını da göstermek adına defalarca Roboskî’ye gittim. Ve bundan sonra da gitmeye devam edeceğim. Çünkü artık onlar benim, ben onların ailesi oldum.
Sayın Tayyip Erdoğan, sizi temin edebilirim, ben ne kadar sivilsem, onlar da o kadar sivil.

Bundan birkaç yıl önce Sayın Abdullah Gül, Güroymak köyüne Norşin diyerek, ilk defa değiştirilmiş yeradlarının gündeme gelmesine vesile olmuştu.
Şırnak ili, Uludere, yani Qileban ilçesi de Roboskî bölgesi diye biliniyor. Sınırın hemen yanında 150 haneli Roboskî / Ortasu ile 540 haneli Beju / Gülyazı köyleri koruculuk ve kaçakçılık dışında hiçbir geçim kaynakları olmayan iki köy.

“Dedemizden beri kaçağa gideriz. Zaten köyün yarısı burası, yarısı Irak’ta,
akrabalar da öyle, kız verdik. Orada sınır yok, taş var.” dedi bana bir korucu.
Roboskî’nin bütün gerçeği bu 3 cümlede yatıyor.

Bu topraklar birçok katliam, inkâr ve adaletsizlik yaşadı. Bunlarla yüzleşmemek, tarihî gerçekleri kabul etmemek bizleri bu dünyada yıllardır yalnızlaştırdı, itibarsızlaştırdı.
Ama artık bilmediğimiz, sonradan öğrendiğimiz veya yanlış bilgilendirildiğimiz o yılları geride bıraktık. Gerçekler bütün çıplaklığı ile karşımızda ve saklanamıyor.
Aynı Hrant Dink cinayeti gibi, Roboskî katliamı da gözlerimizin önünde gerçekleşti ve büyük bir kırılma noktası, bir mihenk taşı oldu.
Türkiye kamuoyunda istisnasız her kesimden ve hatta iktidar yetkilileri de dahil, insanlar Roboskî katliamı için tepkilerini ve beklentilerini dile getirdiler.
Çünkü artık bu ülke bir katliam, bir inkâr, bir adaletsizlik daha kaldıramayacak duruma geldi.

28 Aralık 2011’de her ne oldu ise, sizlerin de Cumhurbaşkanı, Başbakan, Meclis Başkanı ve Adalet Bakanı olduğunuz dönemde olan bu olayın açıklığa kavuşmasında, ağırlığınızı koymanızı istirham ediyorum.

Katliamdan tüm sorumlu ve suçluların ortaya çıkması ve yargılanması için,
soruşturma ve yargı sürecinin şeffaflaştırılması ve sivil toplumdan katılacak üyelerle yeni bir komisyonun kurulmasını sağlamanız;
devletin resmî olarak Roboskî katliamından özür dilemesinin yollarını açmanız, hem acılı aileleri, hem de bu acıyı paylaşan ve bu tanıklığın yükümlülüğünü taşıyan kamuoyunu büyük ölçüde rahatlatacaktır.

Gerçekten ileri demokrasi, eşit yurttaşlık, herkes için adalet fikrine olan inancımızın da devam etmesi için çok önemli bir neden olacaktır…

Roboskî katliamını aydınlığa kavuşturmak için atılacak her adımın, 2013’le beraber adalet, barış ve demokrasi yolunda Türkiye’nin ufkunu açacağı umudunu yitirmek istemediğim için, sizlerin bu çok önemli meselede adım atmanızı talep ediyorum.

Bu sesime sessiz kalmayacağınız inancıyla…