Kampanya Kapatıldı
Kampanyanın muhatabı: TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve 3 diğer muhatap daha

Resmi nikâhsız evliliğe hayır de! İmam nikâhının cezasını kaldıran AYM kararını reddediyoruz.

destekçi

Anayasa Mahkemesi, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “Birden çok evlilik, hileli evlenme, dinsel tören” başlıklı 230. maddesinin 5. ve 6. fıkralarını iptal etti. Bu iptalle, resmi nikâh yapılmadan kılınan imam nikâhının cezası kaldırıldı. Tek bir kadın üyesi dahi bulunmayan, 17 üyesinin tamamı erkek olan Anayasa Mahkemesi’nin aldığı bu karar, Türkiye’de yaşayan her kadını doğrudan etkiliyor ve aynı zamanda kadınların aleyhine.

Bu karar, erkeklerin birden fazla kadınla evlenebilmesinin, çocuk yaştaki evliliklerde artışın, erkeğin belli bir ücret karşılığında anlaşarak kadınla kıydığı Muta nikâhının yaygınlaşmasının önünü açacak. Kadınlar, resmi nikâhla elde edecekleri nafaka, velayet, tazminat, miras gibi tüm haklarından da mahrum kalacak.

Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı Türkiye’nin imzacı olduğu tüm uluslararası sözleşmelere, laiklik ilkesine ve devrim yasalarına aykırı bir karar.

Anayasa Mahkemesi'nin bu kararıyla yaratılan boşluğun bir an önce giderilmesi, iptal edilen fıkralardaki cezanın alt sınırının iki yıldan fazla olarak belirlenmesi, evlenme yaşının 18 olması ve çok eşliliğin engellenmesi için hemen yasal düzenleme yapılmasını talep ediyoruz.

Bju kampanya şunlara teslim edildi:
  • TBMM Başkanı İsmail Kahraman
  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya
  • TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Radiye Sezer KATIRCIOĞLU
  • Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan

erktolia bu kampanyayı bir imzayla başlattı, şimdi 107.155 destekçisi var. Görmek istediğin değişimi yaratmak için bugün sen de bir kampanya başlat.

Bugün erktolia imzanı bekliyor!

erktolia bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Resmi nikâhsız evliliğe hayır de! #AYMKararınıReddediyoruz @drbetulsayan @AYMBASKANLIGI». erktolia ve imza atan diğer 107.154 kişiye katıl.