Petition Closed
Petitioning Rekabet Kurumu and 4 others

Rekabet Kurumu süt ve yemdeki haksız rekabeti mercek altına aldığını bir an önce ilan etmeli!

Sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazlarından süt tehlikede; zira sütün üreticisi zor, çok zor durumda!

Sütün üreticisi pes etmeden, sütün kalitesi sanayinin tercihlerine terk edilmeden bu gidişe bir dur demek; sağlıklı ve adil fiyatlı bir süt satın alabilmek için Rekabet Kurumu süt ve yemdeki haksız rekabeti mercek altına aldığını ilan etmeli.

Sütün üreticisinin başına ne geldi, zorluk nereden kaynaklanıyor anlatmadan önce, biz bu filmi nerede görmüştük, ona bakalım mı?

1980’li yıllardan bu yana İstanbul’da balıkçılık yapanlar, adım adım bir borç batağına saplandılar ve geleceği olmayan üreticiler haline geldiler. Balıkçılık için gereken malzemeler ve ihtiyaçlar için kabzımaldan borç alan balıkçılar bu paraya borç gözüyle değil takas gözüyle bakmışlardı. Onlara "Ben önden nakit vereyim sana, sen balık getir, hesaplaşırız" denilmiş. Bugün gelinen noktada bu balıkçılar temel ihtiyaçları için bu kabzımallardan 5 yıl önce aldıkları parayı, bugün hala ödeyememiş olarak çalışıyorlar ve düştükleri duruma çok kızıyorlarlarsa da nafile.

Üç yıldır devam eden kampanyalara, her gün yeni bir örneğini okuduğumuz büyük baskınlara rağmen yasak avcılığın devam etmesinin ardında bu borç, bu sistem var: Üretici, üretebilmek için temel olan ihtiyaçlarını dahi alamayacak hale geldiğinde, birileri devreye giriyor ve onu köleleştiriyor.

Şimdi aynı senaryo süt üreticileri için yazılıyor ve eğer biz buna sessiz kalırsak, bu kez de çiğ süt üreticisi Ayşe Teyze başrolde oynayacak, sisteme köle olacak.

Türkiye'nin tek tarım yazan gazetecisi Ali Ekber Yıldırım’ın konu ile ilgili yazdıkları hepimizi göreve çağırıyor. Ali Ekber Yıldırım, Dünya Gazetesi'nde 19 Mart günü yayınlanan makalesinde, çiğ süt üreticisi zaten kazanmıyor, diyor.

Süt üretebilmek için ilk gereken şey hayvan yemi! Sütü sat, yemi al... Aslında basit hesap, değil mi? Peki marketteki 1 lt uht süt ortalama 2 lirayken, Ayşe Teyze 1 litre sütüne karşılık ne alıyor sence?

Malesef Ayşe Teyze'nin 1 litre çiğ sütüne süt sanayiinin verdiği para, 1 kilo hayvan yemini dahi karşılamıyor. Burada belli ki fevkalade yanlış bir denklem kurulmuş. Her ne kadar her yıl süt meselesi gündeme gelse, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı "okul sütü" projesinden "Et ve Süt Kurumu"na kadar çeşitli çözümleri devreye sokmaya gayret etse de, yetmiyor! Boşuna değil son 40 yılda kırsalda yaşayan nüfusun %70'lerden taa %28'e gerilemiş olması! Sadece hayvancılık ölmüyor, bu sistemde Ayşe Teyze de ölüyor...

Ama her kriz kimi girişimci için bir fırsattır, değil mi? Burada da fırsatı yakalayanlar süt sanayicileri!

Son bir yıldır süt sanayicileri çiğ süt üreticisine, aynen kabzımalların balıkçıya önerdiği gibi, bir takas öneriyorlar: Ben sana yem vereyim, sen de sütünü bana sat! Kabul etmek durumunda kalanlar var. Kabul etmeyene de artık, yemini benden almazsan sütünü almıyorum demeye başlamışlar. Çiğ süt üreticisinin, yani Ayşe Teyze'nin, nefesi kesilmiş durumda! Zaten kazanmıyor ve besbelli, süt sanayicisinin büyümesine hizmet etmekten başka bir rol de biçilmiyor ona gelecekte.

Oysa Ayşe Teyze üretimi için temel olan ihtiyaçlarını bir önceki seferden kazanıp, biraz da kenara ayırabildiği, çocuklarına sürdürülebilir, bereketli bir iş bırakabildiğinde ancak, senin benim gıdamız güvence altında olacak!

Ayşe Teyze'nin kazanmadığı bir düzende, biz de kaybedenlerdeniz.

Dolayısıyla, Rekabet Kurumu'nu süt ve yemdeki haksız durumu mercek altına almaya çağırıyoruz! 1 litre çiğ sütün parasıyla 1 kilo olsun yem alamıyor olmanın hesabına acilen bakılsın diyoruz! Sen de çağır, sen de denetim talep et ki Ayşe Teyze yalnız olmadığını görsün! Ürettiği sütü tüketenlerin de bu meselede taraf olduğu görsün. Çiğ süt üretmeye devam etmek için beni görsün, seni görsün, çocuklarımızı görsün, bizi sebep görsün.

Rekabet Kurumu’nun devreye girip haksızlığın çiğ süt üreticisi lehine düzenlenmesinde desteğini açıklaması için, çok daha iyi, çok daha temiz ve çok daha adil bir yarın için, Fikir Sahibi Damaklar ile Çiğ Süt Üreticileri ve Tüketicileri grubu olarak başlattığımız bu kampanyaya acil desteğini bekliyoruz.

Desteğine şimdiden teşekkürlerimizle.

Letter to
Rekabet Kurumu
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
TÜSEDAD
and 2 others
Ulusal Süt Konseyi
Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) Başbakanlık
Çiğ süt üretimini tehlikeye atan haksız rekabetin tarafınızca incelenmesini ve gereken düzenlemelerin yapılmasını talep ediyorum.

Gıda güvenliği ancak ve ancak "üreticisinin geleceği güvence altına alınmış gıda" ile mümkündür. Gıda adaleti, üreticisine adalet ile başlar. Gerçek gıda üreticisinin sanayii karşısında korunması şarttır.

Biz tüketicilerin sağlığı, geleceği ve mutluluğu, üreticinin refahı ile bire bir bağlantılıdır.

Yem fiyatlarındaki yükselmeyi üretimi olan çiğ sütün fiyatına yansıtamayan üreticinin, sanayici ile bir süt - yem takası yoluna gitmesi kısa sürede çiğ süt üreticisini sanayiciye bağımlı hale getirecektir. Çiğ süt üreticisinin kişi, sanayicinin ise şirket olması bu ilişkiyi fevkalade tehlikeli hale getiriyor.

Rekabet Kurumu'nun süt ve yemdeki bu haksız rekabeti mercek altına alması gerektiğini düşünüyorum.

Ben dahil, bu kampanyaya imza atan herkesin paylaşılacak daha iyi, daha adil bir gelecek için imza attığı inancıyla, sizleri göreve davet ediyorum:

Rekabet Kurumu süt ve yemdeki haksız rekabeti mercek altına aldığını bir an önce ilan etmeli.