Eliminați carantina pentru cetățenii care vin din statele cu număr mic de infectări

0 have signed. Let’s get to 2,500!


Petiție inițiată de deputata PAS, Galina Sajin, din numele cetățenilor Republicii Moldova,

în adresa Prim-Ministrului Ion Chicu, 

privind eliminarea obligației autoizolării timp de 14 zile pentru cetățenii Republicii Moldova care vin din statele cu rată mică de infectare cu covid-19.  

Prin Hotărârea nr. 21 din 24 iulie 2020 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică a fost prelungită starea de urgență în sănătate publică pe teritoriul Republicii Moldova până pe data de 31 august 2020. 

Prin aceeași hotărâre a fost menținută măsura autoizolării la intrare în țară: “Persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova vor completa, în mod obligatoriu fişa epidemiologică, precum şi vor semna declaraţia pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare o perioada de 14 (paisprezece) zile în locurile determinate”.

Pe de altă parte, încă de la începutul lunii iunie, statele europene au început să relaxeze restricțiile pentru statele în care pandemia este gestionată bine și în care sunt puține cazuri de infectare cu covid-19 raportat la populație. Acele state au fost incluse în așa-numite “liste verzi”, iar pentru persoanele care vin din țările respective a fost exclusă măsura autoizolării. Astfel de practici au fost adoptate de România, Bulgaria, Ungaria, Austria, Italia, Franța, Germania ș.a 

Considerăm că, prin menținerea obligației de autoizolare timp de 14 zile la intrarea în țară pentru persoanele care vin din orice alt stat, drepturile noastre sunt limitate excesiv. Crearea listei verzi este o soluție optimă și pentru Republica Moldova, care corespunde riscurilor existente, având în vedere rata mică de infectare cu covid-19 în alte state și situația mult mai bună decât în Republica Moldova. 

Solicităm de urgență: 

- elaborarea unei liste verzi a statelor care gestionează bine pandemia și au puține cazuri de infectare cu covid-19;
- introducerea excepției de la măsura autoizolării timp de 14 zile pentru cetățenii Republicii Moldova care vin din statele incluse în lista verde.