Petition Closed

24 Ocak 2013 tarihli duruşmada, Mısır Çarşısı patlaması ile ilgili Abdülmecit Öztürk'ün beraati temyiz edilmediği için kesinleşirken sadece Pınar Selek bu davadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Böylece beraati kesinleşen diğer sanığın işkence altında alınmış ve sonradan reddettiği ifadesi kendisi için geçersiz sayılırken, Pınar için geçerli hale gelmiştir! Mahkeme başkanının beraat kararında direnme hakları olduğu ve delil bulunmadığı için beraat kararı verilmesi yönündeki muhalefet şerhine rağmen, heyet üyesi diğer iki hakimin oyuyla karar oy çokluğuyla verilmiş oldu. Ancak bu karar daha kesin değil, iç hukuk yolları tükenmemiştir bu yasadışı verilen karar temyiz edilerek dosya Yargıtay'a taşınacaktır.

Gerek duruşma salonunda olan bizlerin gerekse Türkiye ve Dünya kamuoyunun büyük infialle izlediği bu hukuk katliamındaki son kararın bizler için zerre kadar kıymeti yoktur.

Söz konusu karar hukuken de yok hükmündedir. Zira aynı yerel mahkeme hem beraatte direnme hem bozmaya uyma şeklinde birbirine taban tabana zıt iki ayrı hüküm kurmaktan çekinmemiştir. Dolayısıyla bizler 9 Şubat 2011'deki son beraat kararının arkasındayız.

Hukuk ve adalet mücadelemiz Yargıtay aşamasında yurt içi ve yurt dışından giderek artakamuoyu desteği ile inatla devam edecek. Bu süre boyunca Pınar Selek'in masumiyet karinesinin baki olduğunu hatırlatır, büyük bir siyasi operasyonun kurbanı edilmeye çalışılan

arkadaşımız Pınar Selek'i bir an bile elini bırakmayacağımızı ilan ederiz. Zira hukuk adı altında zulüm dayatılan bir ülke nihayetinde hepimiz için tutuk evidir.

Letter to
T.C Adalet Bakanlığı Sadullah Ergin
Bundan yaklaşık 15 yıl önce, 9 Temmuz 1998 günü İstanbul’da, tarihi Mısır Çarşısı’nda bir patlama yaşandı. Patlamanın üzerinden geçen yıllarda ise adalet bir türlü yerini bulmadı. İnsan hakları savunucusu, yazar ve sosyolog Pınar Selek, 2011 yılının Şubat ayında Mısır Çarşısı davasında üçüncü kez beraat etmesine rağmen hala özgür değil. Dahası, 24 Ocak 2013 günlü duruşmada Pınar Selek hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Araştırmalar patlamanın bir tüp patlamasından kaynaklandığını ve olayın bir kaza olduğunu kanıtlamasına rağmen, Pınar Selek hala Mısır Çarşısı’nda meydana gelen patlamadan dolayı yargılanıyor.

Defalarca beraat eden Pınar Selek, yıllar içinde tekrar tekrar hakim karşısına çıktı. Davanın bu şekilde ilerlemesi, sürecin politik olarak yönlendirildiğini gösteriyor aslında. Pınar, onu susturup yok etmek isteyen politik güçlerin hedefi haline getiriliyor.

Pınar Selek için kesin beraat kararı alınmasını istiyoruz!

Pınar, 1998 yılında Mısır Çarşısı’nda meydana gelen patlama olayına terör örgütü PKK’nın bir üyesi olarak karışma suçlamalarından yargılanıyor. Olay yerinde yapılan incelemeler olayın kaza olarak meydana gelen bir tüp patlaması olduğunu ortaya koymuştu. Son beraat kararı 9 Şubat 2011’de verilmişti ve kararın daha yüksek bir mahkeme tarafından onaylanması gerekiyordu. Ancak 22 Kasım 2012 günlü duruşmada mahkeme, yasa dışı bir karar vererek, Pınar Selek hakkında daha önce vermiş olduğu beraat kararında direnme kararını geri aldı. 24.01.2013 günlü duruşmada da Pınar Selek hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmedildi.

Şubat 2011’de çıktığı mahkemede Pınar, üçüncü kez beraat etmişti. Fakat adalet bir türlü yerini bulmadı ve Pınar özgürlüğüne kavuşamadı.

Pınar’ın hakkı 14 yıldır teslim edilmedi. Hatta Türkiye’de düşünce özgürlüğü o kadar katılaştı ki, son zamanlarda pek çok insan düşüncesi sebebiyle gözaltına alındı. Hem bu gelişmeler için hem de Pınar Selek’in adil yargılanması için endişeliyim. Sizden bir an önce bu kriminalleştirmeyi durdurmanızı ve Pınar Selek hakkında nihai beraat verilmesini istiyorum.