Îndepărtaţi sculptura Judensau de la Wittenberg (Romanian)

0 have signed. Let’s get to 10,000!

Oraşul Wittenberg adăposteşte o sculptură Judensau (Evreu-porc) ce datează din anul 1305. Acest însemn se găseşte pe faţada Stadtkirche, biserica în care a propovăduit Martin Luther. Sculptura reprezintă un rabin care se uită sub coada unei scroafe iar alţi evrei sug la ţâţele ei. Deasupra stă scris „Rabini Shem hamphoras” o galimaţie (scriere confuză) poceşte „shem hameforash” (Numele întreg al lui Ha’Shem). Sculptura este una din multe altele care există încă în Germania.

În Vom Shem Hamphoras (1543) Martin Luther comentează cu privire la sculptura Judensau din Wittenberg, reflectând antisemitismul imaginii şi localizând Talmudul în pântecul scroafei:

„Aici pe biserica noastră din Wittenberg este sculptată în piatră o scroafă. Purceii şi evreii alungiţi sub ea sunt alăptaţi. În spatele scroafei e un rabin ce-i ridică piciorul drept, ţinându-i coada sus, şi priveşte atent sub coada ei şi în Talmudul ei, ca şi cum ar privi ceva preţios şi extraordinar, ceea ce, fără îndoială, semnifică locul de unde evreii îşi iau Shemhamphoras.”

Sculptura continuă să jignească şi să defaime Poporul Evreu şi credinţa lui. Aceasta trebuie mutată în altă locaţie, departe de ochii oamenilor, să nu mai apară într-un loc public pe zidul exterior al clădirii unei Biserici. Altfel Poporul Evreu va continua să experimenteze puterea antisemitică a unei imagini insultătoare iar cele mai profunde temeri ale evreilor cu privire la credinţa creştină sunt confirmate.

Dacă Biserica se căieşte cu adevărat faţă de expunerea unor astfel de imagini atunci trebuie să facă paşi pentru îndepărtarea lor din astfel de locuri publice.

Sculptura nu-i doar o insultă la adresa Poporului Evreu ci jigneşte şi bunul simţ prin reprezentarea în mod obscen a unor evrei ce sug la o scroafă şi a unui rabin ce-şi pune mâna în fundul ei. Sculptura este şi un afront faţă de un loc al închinării creştine, loc ce ar trebui decorat cu demnitate şi decenţă, nu cu obscenităţi şi imagini antisemitice şocante.

Sculptura Judensau de la Wittenberg continuă să jignească precum un portret viu şi puternic al urii şi antisemitismului. Este insuficientă încercarea de a aborda această situaţie prin plasarea unei explicaţii şi a unei pietre comemorative sub sculptură în 1988 de către sculptorul Wieland Schmiedel.

Explicaţia afirmă: „Adevăratul Nume al lui Dumnezeu, răutăciosul Shem Ha Mphoras, pe care evreii, cu mult înaintea creştinilor Îl priveau atât de sfănt că nu poate fi rostit, acest nume a murit cu şase milioane de evrei, sub semnul crucii.”

Apreciem faptul că Biserica a decis să facă ceva pentru a explica şi exprima regretul, dar Biserica nu crede că Dumnezeu a murit în Holocaust, şi acesta este încă o folosire incorectă a Numelui lui Dumnezeu.

În 2017 se vor celebra 500 de ani de la lansarea Reformei Protestante de către Luther. Este timpul ca această sculptură să fie îndepărtată şi să fie înlocuită cu altceva ce-L onorează pe Dumnezeul lui Israel, respectă Poporul Evreu şi aduce demnitate unui loc creştin de închinare în loc să păstreze o sculptură care scandalizează, e obscenă, insultătoare, jignitoare, defăimătoare, calomniatoare, blasfemiatoare, antisemitică şi inflamatoare.

Pentru mai multe informaţii vezi prezentarea de 10 min aici:

Pentru prezentarea de o oră cu slide-uri şi audio vezi audio aici:

Vă rugăm semnaţi petiţia !

Today: Wittenberg Judensau campaign other languages is counting on you

Wittenberg Judensau campaign other languages needs your help with “Pfarrer Dr. Johannes Block: Îndepărtaţi sculptura Judensau de la Wittenberg”. Join Wittenberg Judensau campaign other languages and 9,887 supporters today.