Petition Closed

Yusuf Ziya Özcan
Ambasador Republiki Turcji w Polsce

PETYCJA W IMIĘ WOLNOŚCI

Dołączamy do międzynarodowych protestów i głosów zaniepokojenia płynących ze strony PEN International i innych organizacji stających w obronie praw człowieka w odpowiedzi na niedawne aresztowanie z powodu jej domniemanej działalności terrorystycznej Aslı Erdoǧan – pisarki, publicystki, działaczki praw człowieka i stypendystki Programu ICORN w Krakowie.

Aslı Erdoǧan jest autorką siedmiu powieści przetłumaczonych na kilkanaście języków, zdobywczynią nagrody radia Deutsche Welle, publikowaną w czołowych gazetach i czasopismach literackich w Europie, odnotowaną przez prestiżowe francuskie „Lire” na liście 50 najbardziej obiecujących pisarek i pisarzy świata. Jest także przenikliwą i pełną pasji publicystka, pisarką głęboko zaangażowaną w kwestie obrony praw człowieka i wolności wypowiedzi w ojczystej Turcji, otwarcie upominającą się o prawa mniejszości etnicznych, o równouprawnienie kobiet i bezwarunkowe prawo do publicznego wyrażania poglądów będące fundamentami demokratycznego ustroju i obywatelskiego społeczeństwa.

W 2015 roku, po kilkunastu latach spędzonych na emigracji, Aslı Erdoǧan uzyskała wsparcie Międzynarodowej Sieci Miast Pisarzy Uchodźstwa ICORN, organizacji z siedzibą w norweskim Stavanger, zawiązanej celem zapewnienia bezpiecznych warunków do życia i pracy dla ludzi pióra prześladowanych ze względów światopoglądowych w swoich krajach, której członkiem jest Kraków. Podczas rocznego pobytu w Krakowie w 2015 roku, Aslı dała się poznać jako osoba bezgranicznie oddana literaturze i idei wolności. Mimo zagrożenia bezpodstawnym zatrzymaniem i możliwości pozostania w Polsce po zakończeniu pobytu stypendialnego w Krakowie, zdecydowała się powrócić do rodzinnej Turcji, aby zabiegać na miejscu o prawa, dla których poświęciła swoją karierę i życie.

17 sierpnia br. pisarka została aresztowana w jej własnym mieszkaniu, równocześnie z ponad 20 pracownikami kurdyjskiego dziennika Özgür Gündem, w którym publikowała od 1998 roku.

Nie przekonują nas argumenty o rzekomej działalności terrorystycznej będącej podstawą aresztowania Erdoǧan i z całym przekonaniem podpisujemy się pod słowami Ann Harrison, Dyrektorki Programu Freedom to Write w PEN International, że sprawiedliwe osądzenie odpowiedzialnych za niedawną próbę puczu wojskowego nie może stać się podstawą do prześladowań pisarzy i intelektualistów krytycznych wobec polityki aktualnej władzy w Turcji.

Polskę i Turcję łączy 600 lat wzajemnych relacji, wymiany intelektualnej i gospodarczego partnerstwa. To Osmańska Turcja upominała się o prawa do polskiej państwowości w trudnych czasach zaborów. W imieniu Krakowa – Miasta Literatury UNESCO zdecydowanie protestujemy przeciw decyzji o aresztowaniu Erdoǧan, godzącej w podstawowe, obowiązujące nas wszystkich prawa i domagamy się jej natychmiastowego uwolnienia.

Krakowskie Biuro Festiwalowe

Stowarzyszenie Willa Decjusza

Zespół Literacki Krakowa – Miasta Literatury UNESCO

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

This petition was delivered to:
  • Ambasador Republiki Turcji w Polsce
    Yusuf Ziya Özcan

Kraków Miasto Literatury UNESCO started this petition with a single signature, and now has 3,393 supporters. Start a petition today to change something you care about.

The only way Yusuf Ziya Özcan will listen

Every signature matters and makes the petition more powerful. Add your name today and help us win.