Uwolnić Aslı Erdoğan!

Yusuf Ziya Özcan
Ambasador Republiki Turcji w Polsce

PETYCJA W IMIĘ WOLNOŚCI

Dołączamy do międzynarodowych protestów i głosów zaniepokojenia płynących ze strony PEN International i innych organizacji stających w obronie praw człowieka w odpowiedzi na niedawne aresztowanie z powodu jej domniemanej działalności terrorystycznej Aslı Erdoǧan – pisarki, publicystki, działaczki praw człowieka i stypendystki Programu ICORN w Krakowie.

Aslı Erdoǧan jest autorką siedmiu powieści przetłumaczonych na kilkanaście języków, zdobywczynią nagrody radia Deutsche Welle, publikowaną w czołowych gazetach i czasopismach literackich w Europie, odnotowaną przez prestiżowe francuskie „Lire” na liście 50 najbardziej obiecujących pisarek i pisarzy świata. Jest także przenikliwą i pełną pasji publicystka, pisarką głęboko zaangażowaną w kwestie obrony praw człowieka i wolności wypowiedzi w ojczystej Turcji, otwarcie upominającą się o prawa mniejszości etnicznych, o równouprawnienie kobiet i bezwarunkowe prawo do publicznego wyrażania poglądów będące fundamentami demokratycznego ustroju i obywatelskiego społeczeństwa.

W 2015 roku, po kilkunastu latach spędzonych na emigracji, Aslı Erdoǧan uzyskała wsparcie Międzynarodowej Sieci Miast Pisarzy Uchodźstwa ICORN, organizacji z siedzibą w norweskim Stavanger, zawiązanej celem zapewnienia bezpiecznych warunków do życia i pracy dla ludzi pióra prześladowanych ze względów światopoglądowych w swoich krajach, której członkiem jest Kraków. Podczas rocznego pobytu w Krakowie w 2015 roku, Aslı dała się poznać jako osoba bezgranicznie oddana literaturze i idei wolności. Mimo zagrożenia bezpodstawnym zatrzymaniem i możliwości pozostania w Polsce po zakończeniu pobytu stypendialnego w Krakowie, zdecydowała się powrócić do rodzinnej Turcji, aby zabiegać na miejscu o prawa, dla których poświęciła swoją karierę i życie.

17 sierpnia br. pisarka została aresztowana w jej własnym mieszkaniu, równocześnie z ponad 20 pracownikami kurdyjskiego dziennika Özgür Gündem, w którym publikowała od 1998 roku.

Nie przekonują nas argumenty o rzekomej działalności terrorystycznej będącej podstawą aresztowania Erdoǧan i z całym przekonaniem podpisujemy się pod słowami Ann Harrison, Dyrektorki Programu Freedom to Write w PEN International, że sprawiedliwe osądzenie odpowiedzialnych za niedawną próbę puczu wojskowego nie może stać się podstawą do prześladowań pisarzy i intelektualistów krytycznych wobec polityki aktualnej władzy w Turcji.

Polskę i Turcję łączy 600 lat wzajemnych relacji, wymiany intelektualnej i gospodarczego partnerstwa. To Osmańska Turcja upominała się o prawa do polskiej państwowości w trudnych czasach zaborów. W imieniu Krakowa – Miasta Literatury UNESCO zdecydowanie protestujemy przeciw decyzji o aresztowaniu Erdoǧan, godzącej w podstawowe, obowiązujące nas wszystkich prawa i domagamy się jej natychmiastowego uwolnienia.

Krakowskie Biuro Festiwalowe

Stowarzyszenie Willa Decjusza

Zespół Literacki Krakowa – Miasta Literatury UNESCO

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

This petition will be delivered to:
  • Ambasador Republiki Turcji w Polsce
    Yusuf Ziya Özcan

Kraków Miasto Literatury UNESCO started this petition with a single signature, and now has 3,387 supporters. Start a petition today to change something you care about.