Peticija za smjenu ravnatelja Tehničke škole Šibenik g. Josipa Belamarića

Peticija za smjenu ravnatelja Tehničke škole Šibenik g. Josipa Belamarića

Started
January 26, 2017
Petition to
Petition Closed
This petition had 1,205 supporters

Why this petition matters

Mi, niže potpisane građanke i građani Republike Hrvatske,

povodom recentnih događanja u srednjoj Tehničkoj školi u Šibeniku, neprikazivanja izložbe Anne Frank: Povijest za sadašnjost, ovim potpisom želimo apelirati nadležnim institucijama - Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta te Šibensko-kninskoj županiji da provedu smjenu ravnatelja kojem je sporno prikazivanje zločina na području Hrvatske u II. svjetskom ratu.

Izložba, koju su na koncu povukli organizatori iz udruge HERMES sadrži 32 panela o životu Anne Frank i stradanjima u nacisitičkim logorima te 6 lokalnih panela o logorima i stradavanju nevinih žrtava u II. svjetskom ratu na našem području. Ravnatelj je osim protivljenja lokalnim panelima zatražio i izradu posebnog panela o stradanjima na Bleiburgu s opaskom da se na lokalnim panelima, kako on kaže, „partizani prikazuju kao cvijeće, a ustaše kao zločinci“.
Organizatori su, sa stavom da s učenicima treba razgovarati o svim zločinima koji su se dogodili tijekom Drugog svjetskog rata, prijedlog prihvatili, no na koncu ipak povukli izložbu s porukom da Drugi svjetski rat nije "nešto što se događalo tamo negdje Nijemcima i Židovima", kako su i sami naveli u priopćenju za medije.

Tražimo smjenu ravnatelja Belamarića jer njegov potez nanosi štetu za društvo potencirajući konstantne podjele i revizije povijesnih činjenica, koje sigurno, pogotovo učenicama i učenicima škole, može stvoriti konfuziju između onog što je ispravno, a što pogrešno, kao da se radi o dojmu, a ne o činjenicama.
Ravnatelj je ovakvim potezom i obezvrijedio rad učenika i učenica, kao i profesorice, koji su za vrijeme praznika uložili trud i pripremali izložbu. Poantu izložbe, podizanje svijesti o važnosti Drugog svjetskog rata i njegovom značaju za društvo vršnjačkim pristupom, ravnatelj petljajući po povijesnim činjenicama i odbijanjem lokalnih panoa očito nije htio ispravno prikazati.

Na naslovnoj fotografiji peticije je Lea Deutsch, židovska curica iz Zagreba koju su ustaše poslale u Auschwitz. Za Annu Frank su čuli i gospodin Belamarić, župan Šibensko-kninski g. Pauk te ministar znanosti, obrazovanja i športa g. Barišić. Priču o stradanju velikog broja nevinih žrtava u logorima na našem području itekako je važno ispričati.
 
Smatramo i smatrali smo potrebnim stati na branik antifašizma i zaštititi zdrav razum, civilizacijske vrijednosti cijele Europe te profesionalno obrazovanje, izvannastavni sadržaj za mlade i inovativne metode u istom.

Petition Closed

This petition had 1,205 supporters

Share this petition