Pembe otobüs uygulaması istemiyoruz

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 2.500.

BASINA VE KAMUOYUNA ….
Kadın taciz ve istismarcılarına karşı bir grup kendini ve haddini bilmez erkeğin başlattığı pembe otobüs uygulaması talebi tamamen ayrımcı ve kadını ötekileştiren bir adımdır. Ve kabul edilemezdir.
1926 yılında kabul edilen medeni kanun ile kadın –erkek eşitliği sağlanmışken 92 yıl sonra gerici ve ayrımcı bir uygulamayla karşı karşıyayız.
Bizleri üzen en çarpıcı nokta da kadınlar adına erkeklerin bu tür bir karar içinde olmalarıdır. Kadınlar yine kendileri hakkında kendi kararlarını veremiyor. Tamamen ayrımcı kadınların seyahat etme ve araç seçme özgürlüğünü kısıtlayan bir adımdır. Kadınlara uygulanan şiddet ,taciz ve tecavüz olaylarının önlenmesi zihniyetlerin değişmesi ve ciddi yaptırımlarla ancak çözülebilir . Ayrı ulaşım araçları çözüm değildir.Bu uygulama pembe otobüslere binmek istemeyen kadınlar için de ciddi sorunlar yaratacak,kadınlar farklı baskılarla karşı karşıya geleceklerdir.Toplum ve Mahalle baskısı benzeri farklı problemlere yol açacaktır.Kadınları ayrıştıran pembe otobüsler tacizciye pirim vermektir. Aynı alana paylaşan erkekler kadınlara saygı duymayı öğrenmek zorundadırlar. Cinsiyetçi zihniyet kadınları savunmasız bırakacaktır . Kadınları izole etmek tacizi bitirmeye yetmeyecek farklı sorunlara yol açacaktır.
Toplumun en önemli aktörü kadını ayrıştırmak çağdaş yaşama vurulan en büyük sektedir.Bu cinsiyetçi bir adımdır.Tacizciler bu tür uygulamalarla bertaraf edilemez.Kadınları ayrıştırmak tacizciyi toplumdan yok etmeyecektir.Bu bağlamda kadınların güvenli, ve bağımsız olarak seyahat edebilmesinin önünde ki engeller aşılmalıdır.
Pembe otobüs kampanyasını başlatan erkelerin düşünemediği önemli bir konuda bu tacizi yine erkekler gerçekleştirmektedir. Kadının mecliste bile halkı temsil ettiği uygar bir ülkede bu düzenlemenin son derece gerici olduğunu halkımıza belirtmemiz vicdanı sorumluluktur. Bu uygulama Van gibi medeni bir şehre yakışmamaktadır.Bu tür uygulamalar kadına yönelik tecavüz ,taciz ve şiddeti arttıracaktır. Kadınların alanı daraltılacaktır. Aslında bu uygulamayı başlatan erkeklerin kendi düşüncelerini sorgulamaları yerinde olacaktır.
Bu kampanya yerine otobüs seferlerinin arttırılması için duyarlılık gösterilmesi daha yerinde bir adımdır. Kadın insan hakları maddelerinden madde 23 te belirtildiği gibi cinsiyet gözetilmeksizin insanlar yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir… (madde 23)

Kadınların önlerinde ki engellerin aşılması ve eşit yaşama hakkı sunulması noktasında birlikte mücadele etmemiz gerektiğini hatırlatıyor,kadınların taciz ,şiddet ve tecavüze uğramadığı ötekileştirilmediği bir dünyada yaşama inancımızı tüm halkımızla paylaşıyoruz.
Basına ve kamuoyuna duyrulur.

Basın bildirisine destek sunan kurumlar :
S.S Yaşam Kadın Çevre Kültür ve işletme Kooperatifi
Van İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği
Van Girişimci kadınlar Kurulu
Zihinsel Engelliler yeşeren umutlar derneği
Bedensel Engelliler spor Kulubü
Altı Nokta spor kulubü
Altı nokta körler derneği
Van Engelsiz Yaşam derneği
Van gençlik merkezi ve Doğa sporları kulubü derneği
Van Aşçılar ve pastacılar derneği
Contropedal bisiklet kulubü
Van TOBB Genç Girişimciler kurulu
Mavi göl Kadın Derneği

Bugün Firat imzanı bekliyor!

Firat Babat bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Pembe otobüs uygulaması istemiyoruz». Firat ve imza atan diğer 1.863 kişiye katıl.