STOP tăierea ilegală a pădurilor din Moldova!

STOP tăierea ilegală a pădurilor din Moldova!

Started
June 1, 2020
Signatures: 1,980Next Goal: 2,500
Support now

Why this petition matters

Started by Ruslan Codreanu

În ultimii 15 ani, Moldova a rămas fără 7500 ha de păduri. Tot ne lăudăm cu Codrii Moldovei, dar în ritmul în care se taie, exact în 10 ani vom rămâne fără ei. Un copac sănătos care crește și o sută de ani, ei îl taie - barbar într-o clipă. Iar alții în loc nu plantează.

Sub pretextul "lucrărilor de regenerare" sunt defrișați copaci sănătoși, iar în locul pădurilor apar câmpuri pustii cu solul degradat. Autorizațiile de defrișare nu sunt publicate pentru a ascunde amploarea tăierilor care se efectuează. Iar, în lipsa unui inventar al pădurilor nu se poate demonstra cât și de unde se taie.

Ne taie pădurile și o fac pentru confortul lor. Alte sute de ha de pământ sunt înstrăinate ilegal. Guvernanții ne lasă fără aer. Pe ei nu îi interesează că totul este interdependent. Aerul care îl respirăm. Apa pe care o bem.

În condițiile în care pădurile sunt tăiate chiar de cei care ar trebuie să le protejeze, SOLICITĂM instituirea unui MORATORIU de defrișări pentru 10 ani!

Am cerut intervenția procuraturii și a guvernului, dar ne au de proști și se joacă dea mustrarea aspră în loc să pună hoții să răspundă pentru tăieri ilegale. Dacă autoritățile nu-și asumă protejarea Fondului Forestier, nu ne rămîne decît să o cerem și mai răspicat. Împreună, să fim cu ochii pe păduri și să tragem la răspundere pe oricine le distruge. Fiecare dintre noi poate face asta. Hai să semnăm petiția.

Semnăm pentru ca:

1. Parlamentul Republicii Moldova să voteze MORATORIU asupra defrișărilor pădurilor pe un termen de 10 ani.

2. Guvernul Republicii Moldova să realizeze în regim de urgență inventarierea Fondului Național de Păduri.

3. Agenția de Mediu să publice online autorizațiile de defrișare și să echipeze automobilele MoldSilva cu GPS-trackere.

Surse de informare:
a ) Raportul curții de conturi: http://www.ccrm.md/hotariri-si-rapoarte-1-95?idh=1027&fbclid=IwAR1w_z4n8kTznY5OQJP4LYnZ9a58uPARW0wgAFimxGtOpaMJr65YuT_EnBU

b) R. Moldova pe platforma online Global Forest Watch (GFW) unde se văd defrișările: https://www.globalforestwatch.org/map/country/MDA?mainMap=eyJzaG93QW5hbHlzaXMiOnRydWV9&map=eyJjZW50ZXIiOnsibGF0Ijo0Ni45OTk4NDQzMTIxMDcwNCwibG5nIjoyOC4zOTI1MjU2NzQ5ODE3NjZ9LCJiZWFyaW5nIjowLCJwaXRjaCI6MCwiem9vbSI6Ni42NjMyMTc1OTcxMTY5MDUsImNhbkJvdW5kIjpmYWxzZSwiYmJveCI6W119&treeLoss=eyJpbnRlcmFjdGlvbiI6e319

c) Informație defrișări ilegale Parcul Național Orhei: https://www.facebook.com/rucodreanu/videos/951339595264266/

Support now
Signatures: 1,980Next Goal: 2,500
Support now

Decision Makers