Petition Closed
Petitioning Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin and 2 others

Oyuncak silahların çocukları şiddete özendirdiğini beyan edin ve oyuncak silahlar dükkan raflarından insin #silahlicocuk

Daha çocuk yaşta silahı oyuncak, öldürmeyi oyun olarak öğrenen çocuklarımız, yok yere can veriyor. Ya evlerinde "birilerine” ait silahları kurcalamak merakından ya da silahı ölümcül bir tehlike değil eğlenceli bir oyuncak gibi gördükleri için her yıl onlarca çocuk ölüyor. Toplum olarak silaha alıştırılıyor, şiddetin normalleştirilmesine şahit oluyoruz.

Buna seyirci kalmak yerine, değiştirmek için bir şey yapmalıyız.  Bir süre önce Kadın ve Aileden sorumlu Devlet Bakanı Fatma Şahin’e mektup yazdık. Bu konuyu gündemine alsın, duyarlılık göstersin diye. Hep beraber imzaladık altını.

Şimdi, sıra geldi, işi kaynağında kurutmaya!

En önemli noktaya; yani oyuncak mağazalarının raflardan oyuncak silahları indirmelerine... Öyle ki, çocuklar raflarda bile göremesinler!

"Neden yok?" diye sorduklarında ise onlara Oyuncakçılar Derneği (OYDER) tarafından yayınlanmış, onların anlayabileceği ve algılayabileceği bir üslup ve tasarımla bastırılmış bir kitap versinler.

Çocuklarımızın içinde, ruhsal dünyalarında "şiddet tohumlarının yeşermesine neden olan" oyuncak silahlara karşı hepimizden önce bunları satan mağazalar duyarlılık göstermiyor.

Bahsettiğim tıpkı İzmir’deki Hayal Dünyası isimli oyuncak mağazaları zinciri sahibi Adil beyin gösterdiği türden bir duyarlılık. Bir oyuncak dükkanının bile oyuncak silah satmaması güzel fakat yetmez.

OYDER Başkanı Ahmet Alioğlu'nu bu duyarlılığı yaymaya davet ediyorum;

*Başta üyelerinin temsil ettiği mağazalar olmak üzere tüm oyuncak mağazalarından "oyuncak silahlar" kaldırılsın.

*OYDER, anne ve babalar için uzmanların görüşlerini derleyerek "oyuncak silahların çocuklar için zararları" konusunda bir kitap yayımlatsın.

OYDER, raflarda neden oyuncak silah satamdıklarını açıklayan bir kitapçık bastırsın ve dağıtsın.

* OYDER, ilgili sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapsın ve anne-babaların çocuklarını oyuncak silahlardan uzak tutmaları konusunda farkındalık yaratmak için bir web sitesi hazırlatsın.

*OYDER, üye kuruluşların mağazalarına "Geleceğimizi emanet etiğimiz çocuklarımızın şiddet, baskı ve kavgadan uzak; barış ve huzur dolu bir yaşama kucak açmalarına katkıda bulunmak için burada oyuncak silahlar satılmamaktadır" afişleri yaptırsın ve astırsın.

Ve sizler;

Anneler, babalar, yakın gelecekte anne ve baba olacaklar, oyuncak silahların çocuklarımızın ruh sağlığını etkilediğini düşünenler, raflarında oyuncak silah satan mağazalardan alışveriş yapmayın. Mağaza sahiplerini bu konuda uyarın.

Çocuklarımızın oyuncak silahlara karşı duyarlılığını yükseltin.

Bu kampanyaya imza vererek OYDER'e sorumluluklarını hatırlatın.

Letter to
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin
Çocuk hakları Daire Başkanı Abdullah Özbay
OYDER Başkanı Ahmet Alioğlu

Çocuklarımızın oyuncak silahlara karşı duyarlılığını yükseltin.
Barışa, huzura, yaşam kalitesi yüksek bir toplum özlemine giden yolun çocukluk yaşlarda; "ölmek, öldürmek, can almak, can vermek" gibi duygulardan arınma ile mümkün olabileceğini çevrenize anlatın. OYDER olarak oyuncak mağazalarına oyuncak silah satma yasağı getirigetirin, silahlar yerine neden mağazada satılmadıklarını açıklayan broşürler ve eğitici dokümanlar sunulmasını sağlayın. Üye kuruluşların mağazalarına "Geleceğimizi emanet etiğimiz çocuklarımızın şiddet, baskı ve kavgadan uzak; barış ve huzur dolu bir yaşama kucak açmalarına katkıda bulunmak için burada oyuncak silahlar satılmamaktadır" afişleri yaptırılmasını sağlayın ve takibini yapın.

Bunların yanı sıra geliştireceğiniz yöntemlerle adım adım oyuncak silahları bu raflardan silelim.

OYDER olarak bu adımları atmak için derhal harekete geçmenizi talep ediyorum.