NRK-programleder må tiltales for antisemittisk tirade

NRK-programleder må tiltales for antisemittisk tirade

Started
February 3, 2021
Petition to
Oslo Politikammer
Signatures: 10,371Next Goal: 15,000
Support now

Why this petition matters

Sett navnet ditt på denne underskriftskampanjen, og gi din støtte til anmeldelsen av den antisemittiske tiraden på NRK.

Første organisasjoner bak anmeldelsen: Med Israel for fred (MIFF), Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem (norsk avdeling), Den Norske Israelsmisjonen, Ordet og Israel, Hjerte for Israel – Pinsebevegelsens arbeid i Israel, Norge-Israel Foreningene, Venner av Israel i Norsk Arbeiderbevegelse, JNF-KKL Jødisk Nasjonalfond Norge

Senere tilsluttede organisasjoner: Stiftelsen Human Rights Service, International Israel Alliance, Exodus Nord, JCMedia, Revival Apostolic Center, Stiftelsen For Bibelen og Israel, Ebenezer Emergency Fund – Operation Exodus.

Ønsker din organisasjon å stille seg bak, send e-post til post@miff.no.

 

ANMELDELSE
Tirsdag 2. februar 2021 kl. 15.14 ble det framsatt hatefulle ytringer av programleder Shaun Henrik Matheson i programmet «Shaun på P13» på radiostasjonen NRK P13.

 

Full transkripsjon av innslaget:

«Fader heller, vi får vel nesten ta med oss ja de gode nyhetene vi får da, selv om de kommer fra Israel… [ler] Jeg vet det. Hvor sykt er det! Gode nyheter fra Israel, når skjedde det sist? Du vet du hva, det aner jeg ikke faktisk. Men vi har jo lest om dette i avisene i dag, vi hørte akkurat om det på Dagsnytt her.

Men både avisene og Dagsnytt glemte noe viktig, eller unnlot å nevne det, noe vi aldri må glemme: Israel er en okkupasjonsmakt, det er et apartheidregime, der noen mennesker er mer verdt enn andre mennesker, og der disse andre blir utsatt for systematisk undertrykkelse, deres land blir stjålet fra dem, der de mister strøm og vann hvis de ikke oppfører seg ordentlig. Og skulle en hjemmesnekret rakett lande et eller annet sted hos Guds utvalgte folk, så gjennomføres det grusomme hevnaksjoner hvor tusenvis av mennesker blir drept, gjerne barn. Kan det virkelig komme gode nyheter fra dette landet? Ja, på en måte. På en måte, som du har hørt, og dersom vi kun skal tenke på oss selv, og glemme alt av overgrep og drap som israelerne utfører mot det palestinske folk.

Visstnok så viser tall fra Israel da, at av mer enn 1 million fullvaksinerte mennesker så ble under tusen personer smittet. Det er gode nyheter, samme hvordan du vrir og vender på det. Skulle bare nesten ønske at det kom fra et annet sted, hvis du skjønner. Det er nesten som jeg skulle ønske at vaksinen ikke virket. Det går ikke an å si. Beklager, jeg skjønner det. Pokker også.

Sa jeg apartheid? Jeg gjorde det, gjorde jeg ikke det? Bare for å understreke det: Først fikk palestinerne ingen vaksiner, for 14 dager siden fikk de 100, i går fikk de 2000. 1,1 millioner skikkelige mennesker får vaksine, 2.100 av de som ikke er så skikkelige får vaksine. Vi må bare aldri glemme hvor rævva Israel er, det er sykt viktig at vi aldri glemmer det. Vi må aldri glemme hvor rævva Israel er.»

Som bevis fremlegger vi dette opptaket:
https://www.miff.no/wp-content/uploads/2021/02/ShaunNRKP13.mp4
Like før anmeldelsen skulle sendes inn, fikk vi melding fra YouTube om at NRK har hevdet rettigheter for det 2 minutter lange klippet, og YouTube fjernet det derfor fra vår konto. NRK forsøker altså å hindre sitatretten og tildekker det som kan være brudd på norsk lov!

Vi ber om at Shaun Henrik Matheson blir tiltalt for brudd på Straffeloven § 185. Matheson har forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig framsatte diskriminerende og hatefulle ytringer. Det er skjerpende at ytringene kom i en offentlig radiokanal, finansiert av våre skattepenger og at Matheson er en erfaren journalist med lang fartstid i NRK.

Mathesons diskriminerende og hatefulle ytringer rammer direkte den jødiske delen av det israelske samfunnet og indirekte jøder i Norge. Dette angrepet rammer en hel befolkningsgruppe på bakgrunn av deres religion og deres nasjonale eller etniske opprinnelse.

Matheson forhåner israelere med å antyde at det aldri kommer gode nyheter fra Israel og med å omtale dem som «rævva». Selv om det sjeldent blir gjengitt i norske media kommer det jevnlig en strøm av gode nyheter fra Israel – medisinske og teknologiske nyvinninger som er til stor nytte for menneskeheten samt det siste året en rekke av fredsavtaler mellom Israel og arabiske land og økende normalt samkvem mellom disse landene. Israel er det eneste landet i Midtøsten som er et fritt demokrati med et uavhengig rettsvesen.

Matheson fremmer hat mot jøder i Israel etter mønster av klassisk antisemittisme. «Guds utvalgte folk» fremstilles som grusomme og hevngjerrige. Israels reaksjon på rakettangrep og terror kommer i lovlig selvforsvar. Det er skånsomt sammenlignet med militære reaksjoner Norge har vært aktiv deltaker i (uten at Norge er blitt rammet av raketter), jfr. Kosovo/Serbia, Afghanistan, Libya. Rakettene Israel blir angrepet med er ikke hjemmesnekret, men levert av det islamistiske ayatollahregimet i Iran med mål om Israels utslettelse.

Matheson fremmer hat, forfølgelse og ringeakt overfor israelere ved å uttrykke ønske om at en vaksine for en dødelig pandemi ikke skal virke for dem. Dette er ubehagelig nært opp til det antisemittiske slagordet om at «seks millioner var ikke nok – 6MNE». Nordmenn lar, mer enn andre europeere, sin holdning til jøder bli påvirket av handlinger gjennomført av staten Israel. Ingen andre forklarer oftere vold mot jøder i eget land med anti-israelske holdninger. Vi refererer til en meningsmåling fra Anti-Defamation League: https://www.miff.no/antisemittisme/2012/03/211av3nordmennsierisraelshandlingergirdemdarligereinntrykkavj%C3%B8der.htm

Sør-Afrika opphørte å være en apartheid-stat på begynnelsen av 1990-tallet. Som NRK Dagsrevyen meldte 1. februar, fikk Sør-Afrika første vaksineleveranse samme dag som palestinerne fikk en leveranse på 2.000 doser fra Israel. At noen land, noen fylker og kommuner, får vaksine senere enn andre er ikke apartheid. Men ved å komme med anklagen fremmer Matheson hat, forfølgelse og ringeakt overfor israelere generelt. Vi vet fra meningsmålinger at dette også treffer nordmenns holdning til jøder. Palestinske selvstyremyndigheter har helse- og vaksineansvar for palestinerne på Vestbredden og Gaza og de har ikke bedt Israel om hjelp. Dette er helt enkelt ikke Israels ansvar, men Israel hjelper gjerne til dersom de blir bedt.

Vi er opprørt over at NRKs Underholdningsredaktør Charlo Halvorsen sier til nyhetsbyrået NTB at episoden «ikke vil få konsekvenser for Matheson». Det er derfor avgjørende at påtalemyndighetene følger opp saken. Påtalemyndighetene bør også vurdere straffeansvaret for Mathesons overordnede i NRK.

Det er ikke formildende at NRK valgte å avpublisere Mathesons uttalelser. Avpubliseringen kom bare etter stor pågang med klager til NRK, i stor grad etter at MIFF tidlig hadde gjort saken kjent. Vi har også merket oss at Matheson ikke offentlig har beklaget eller trukket sine uttalelser.

Hvis slike hatefulle ytringer får gå ustraffet, frykter vi at det på sikt vil få alvorlige og livstruende konsekvenser for israelere i Norge, norske jøder og/ eller Israel-relaterte personer/ bedrifter i Norge. 

Vi er kjent med at det er straffbart å inngi en falsk anmeldelse (jf. Straffeloven § 221).

Følgende organisasjoner stiller seg bak denne anmeldelsen:

Med Israel for fred (MIFF)

Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem, norsk avdeling

Ordet og Israel

Norge-Israel Foreningene

Den Norske Israelsmisjonen

Hjerte for Israel – Pinsebevegelsens arbeid i Israel

Venner av Israel i Norsk Arbeiderbevegelse

JNF-KKL, Jødisk Nasjonalfond Norge

Stiftelsen Human Rights Service

Til sammen representerer disse organisasjonene titusenvis av medlemmer som er dypt sjokkert og frastøtt av antisemittismen som kommer til uttrykk hos NRKs programleder.

 

Med vennlig hilsen,

Bengt-Ove Nordgård, styreleder MIFF

Support now
Signatures: 10,371Next Goal: 15,000
Support now