Petition Closed
Petitioning Orbán Viktor miniszterelnök
This petition will be delivered to:
Orbán Viktor miniszterelnök

Orbán Viktor miniszterelnök: Emeljék ki a nikotinos e-cigarettákat a gyógyszertörvény hatálya alól!

Július 1. után a magyar gyógyszerhatóságok a nikotinos e-cigaretták hazai forgalmazását és gyártását -az új BTK alapján, "gyógyszerhamisítás" jogcímen- bűncselekményként kívánják üldözni. Teszik ezt annak ellenére, hogy a nikotinos e-cigaretta de facto nem gyógyszer és nem is funkcionális gyógyszer.

Magyarországon csak ebben az évszázadban a dohányzás eddig mintegy 300.000 embert ölt meg és legalább nettó 1000 milliárd Ft társadalmi deficitet okozott. Ezzel fizetett az ország a gyógyszeripar és a dohányipar extra profitjáért és az álságos költségvetési adóbevételekért. Ha a helyzet nem változik, ebben a században kétmillió magyar halottja lesz a dohányzásnak!

A nem dohányzók és fiatalkorúak védelmében hozott intézkedések a mintegy két és fél millió dohányost ugyan eltüntették a közösségi terekről, azonban sem a dohányosok számát, sem pedig a dohányzás kárait nem mérsékelték számottevően.

A leszokást segítő módszerek és eszközök szintén hatástalanok. Sem a segédeszköz nélküli (akaraterős, tanácsadásos, biorezonancia, utcai pszichológiai, stb.) módszerek, sem a nikotinterápiás eszközök (tapasz, rágó) hosszútávú hatékonysága nem haladja meg a 3-5% értéket. A milliárdokat felemésztő, állami intézményeket hízlaló hagyományos programok lényegében csupán a dohányzás mesterséges fenntartására elégségesek.

Az e-cigaretta ma az egyetlen hatékony alternatívája a dohányzásnak, amely segít felváltani a mérgező és halálos füst fogyasztását egy sok nagyságrenddel veszélytelenebb szenvedélyre.

Az e-cigaretta a történelem leghatásosabb civil egészségvédő mozgalma. Egyetlen fillér közpénz felhasználása nélkül fejlődött a semmiből világméretű iparággá. Európai szinten mintegy 7 millió fogyasztóval és 600 millió Euro éves forgalommal.

Az e-cigaretta nem kapudrog és semmilyen adat nincs arra, hogy veszélyes lenne a gyermekekre. Használói között jelentéktelen azok száma, akik korábban nem dohányoztak. Annak állítása pedig, hogy valaki e-cigarettáról dohányzásra vált, azonos azzal a feltételezéssel, hogy a vízi pisztoly használata az öngyilkosság előszobája.

Miközben az Európai Közösség és a civilizált európai kormányok -felismerve prevenciós és kárcsökkentő értékeit- arra törekszenek, hogy ezt az eszközt biztonságos és ellenőrzött formában polgáraik rendelkezésére bocsássák, Magyarország Kormánya minden erejével üldözi, betiltja azt. Július 1-től pedig bűnözőkké avatja azokat, akik legális és ellenőrizhető keretek között kívánják forgalmazni ezt az életmentő eszközt!

Ezzel utat nyit a fekete piacnak és a veszélyes házi pancsolásoknak.

Mindenek előtt, azonban, államilag és törvényesen garantált és fenntartott versenymonopóliumot biztosítanak a dohánytermékeknek a nikotin piacon.

Magyarország Kormánya ellenőrzött módon tartja fenn a 400 mérgező (ezen belül 40 rákkeltő) anyagot tartalmazó halálos dohánytermékek gyilkos piacát, miközben betilt, üldöz, felszámol egy iparágat, amely csökkentheti a károkat, magyar emberek tízezreinek életét mentheti meg, egészségét javíthatja.

Miniszterelnök úr!

Kérem, számolja fel ezt az állapotot és tegye lehetővé a nikotint tartalmazó elektromos cigaretták forgalmazását és gyártását Magyarországon! Emelje ki a nikotinos töltőfolyadékokat a gyógyszertörvény hatálya alól mindaddig, amíg befejeződik az Európai Parlamentben a kérdés egységes szabályozását célzó -jelenleg zajló- jogalkotási folyamat!

Dr. Zentai István
Szigetszentmiklós

Letter to
Orbán Viktor miniszterelnök
Emeljék ki nikotinos e-cigarettákat a gyógyszertörvény hatálya alól!