Petitioning Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız and 2 others

Olimpos Beydağları Milli Parkında Hidro Elektrik Santraline (HES) Hayır

Olimpos Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içinde yer alan, Güney Antalya Turizm Alanı dahilinde bulunan, yüzlerce endemik bitkiye ve dünya güzeli şelalelere ev sahipliği yapan bu cennet köşesinin enerji üretimi için incitilmesi yanlıştır!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kemer Ağva Deresi Kesme Boğazı Mevkiinde HES için verdiği izni geri çekmelidir.

Ne yazık ki bu izin verilirken, bölgemize ve ülkemize vereceği yarar – zarar muhasebesi yanlış Yapılmıştır...

Öncelikle, Kesme Boğazı Mevkii, “Olimpos Beydağları Sahil Milli Parkı” sınırları dahilinde yer almakta ve 1. Derece Koruma Alanı özelliği taşımaktadır. Bölge, ev sahipliği yaptığı, 32’si nadir bulunan ve yalnızca bölgede yetişen 100’ün üzerinde bitki türü; dağ keçisi – geyik – tilki gibi yine artık nadir görülen yaban hayvanı ve çok sayıda kuş türü ile, sahip olduğu koruma statüsünü fazlasıyla hak etmektedir.
Yine çok önemli bir özellik olarak: bu bölge “Güney Antalya Turizm Alanı” sınırları dahilindedir ve halihazırda tur operatörleri ve bölgede konaklayan turistler tarafından, alternatif doğa aktiviteleri amacıyla yoğun şekilde kullanılmaktadır. Bölgede, kış – bahar ayları da dahil olmak üzere yıl boyunca trekking, canyonning, doğa fotoğrafçılığı ve cip safarileri yoğun şekilde yapılmakta, bu özelliğiyle bölge, Antalya ve Kemer turizminin yalnızca yaz aylarında değil, yıl boyunca canlı kalmasına hizmet etmekte, ülkemize bu yolla önemli miktarda döviz girdisi ve turizm geliri ile, turizm sektöründe çalışan iş gücümüze yıl boyu istihdam olanağı sağlamaktadır.

Yine turizm konusu bağlamında, son yıllarda ülkemiz turizmine yadsınamaz bir canlılık kazandırmış olan Antik Likya Yolu güzergahının da bu bölgeden geçtiğini, bölge içerisinde henüz tam araştırılmamış tarihi değerlerimiz olduğunu da belirtmeliyiz.

Son olarak, bu bölge yerel halkımızın sıcak yaz günleri ve önemli kutlama günlerinde günübirlik olarak yoğun şekilde kullandığı bir rekreasyon alanı görevi görmekte, kanyonların içindeki şelaleler ve suyun binlerce – milyonlarca yılda oyup şekillendirdiği dev kayalar, hem mükemmel bir dinlenme alanı hem de ruh dinlendirici bir panorama sağlamakta, bu da bölgenin el değmemiş şekilde kalmasının önemini bir kat daha artırmaktadır.

Bu Nehir Tipi HES projesinin hayata geçirilmesi durumunda bölgemiz ve ülkemiz büyük zarara uğrayacak, telafisi mümkün olmayacaktır.

Çok geç olmadan "Kesme Boğazı Regülatörü ve HES" yapımı projesinin iptal edilmesini talep ediyorum.

Not: Kampanyayı imzaladıktan sonra sosyal medya ve mail yoluyla çevrenizdekilerle paylaşarak daha çok kişiye ulaşmasını sağlayın. Hep beraber büyüyerek müdacele verelim.

Letter to
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan BAYRAKTAR
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel EROĞLU
Sayın Bakan,
Vermiş olduğunuz izinle, Antalya İli, Kemer İlçesi, Kesme Boğazı Mevkii’nde bir Nehir Tipi Hidro Elektrik Santralı (HES) yapımı gündeme gelmiştir.
Ne yazık ki bu izin verilirken, bölgemize ve ülkemize vereceği yarar – zarar muhasebesi Yanlış Yapılmıştır...
Öncelikle, Kesme Boğazı Mevkii, “Olimpos Beydağları Sahil Milli Parkı” sınırları dahilinde yer almakta ve 1. Derece Koruma Alanı özelliği taşımaktadır. Bölge, ev sahipliği yaptığı, 32’si nadir bulunan ve yalnızca bölgede yetişen 100’ün üzerinde bitki türü; dağ keçisi – geyik – tilki gibi yine artık nadir görülen yaban hayvanı ve çok sayıda kuş türü ile, sahip olduğu koruma statüsünü fazlasıyla hak etmektedir.
Yine turizm konusu bağlamında, son yıllarda ülkemiz turizmine yadsınamaz bir canlılık kazandırmış olan Antik Likya Yolu güzergahının da bu bölgeden geçtiğini, bölge içerisinde henüz tam araştırılmamış tarihi değerlerimiz olduğunu da belirtmeliyiz.
Son olarak, bu bölge yerel halkımızın sıcak yaz günleri ve önemli kutlama günlerinde günübirlik olarak yoğun şekilde kullandığı bir rekreasyon alanı görevi görmekte, kanyonların içindeki şelaleler ve suyun binlerce – milyonlarca yılda oyup şekillendirdiği dev kayalar, hem mükemmel bir dinlenme alanı hem de ruh dinlendirici bir panorama sağlamakta, bu da bölgenin el değmemiş şekilde kalmasının önemini bir kat daha arttırmaktadır.
Bölge içindeki ve tabii ki milli park sınırları dahilindeki iki kanyonun yakınında yerleşim merkezi bulunmadığından, içmeye elverişli, sağlıklı, buz gibi suları vardır ve nitekim, Kemer ve civarının içme suyu da bu derelerden biri olan “Güverte Deresi”nden sağlanmaktadır.
Yukarıda belirttiğimiz tüm bu özellikler göz önüne alındığında, Kesme Boğazı Mevkii’nin var olan haliyle bölgemize ve ülkemize sağladığı yararlar karşısında; bütün bu yararları yok edecek ve bölgenin el değmemişliğini bozacak olan; özgürce akarken hem içindeki canlılara hayat veren, hem de kendisinden yararlanan insanlara başka hiçbir yerde yaşayamayacakları kazanımlar sağlayan deremizi boru içine hapsedecek olan Nehir Tipi HES yapımının sağlayacağı yararın neredeyse sıfıra yakın – ihmal edilebilir düzeyde olacağı açıktır. Bu projeden yalnızca ilgili şirket kazançlı çıkacak, fakat Bölgemiz ve Ülkemiz Zarara Uğrayacaktır.
Nehir Tipi HES’lerin doğayı bozmadığı, suyun tamamını hapsetmediği gibi, uzmanlar ve akademisyenler tarafından defalarca çürütülmüş tezlerin, tarafımızca bir tartışma argümanı olarak kabul edilmeyeceğini de eklemek isterim. Nitekim bu tezlerin gerçek dışı olduğu, Nehir Tipi HES yapılan bölgelerde yaşayan yerel halk tarafından acı şekilde deneyimlenmiş, hala da deneyimlenmeye devam etmektedir.
Kesme Boğazı’na projelendirilen Nehir Tipi HES örneğinde de görüldüğü gibi, bu tip HES kompleksleri, ürettikleri (ülke geneli açısından) neredeyse ihmal edilebilir düzeydeki elektrik enerjisi karşılığında, çok büyük ve telafisi olanaksız kayıplara neden olmaktadırlar.
Sonuç olarak diyorum ki:
Yanlış Hesap Bağdat’tan Döner...
Değerlendirme yanlış yapılmıştır.
Kamu yararı zedelenecektir.
Çok geç olmadan Kesme Boğazı Regülatörü ve HES yapımı projesini iptal etmenizi TALEP EDİYORUM.