Oksijen Deposu ve Yüzlerce Canlının Yuvası Olan Muratdere Ormanları Yok Olmasın

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 15.000.

Bilecik İline bağlı Bozüyük, Muratdere Köyü'nünde yapılması planlanan bakır madeni ocağı için Muratdere Ormanları'nda BİNLERCE ağaç kesilecek. Daha önce, aynı projeye, 72.000 ekonomik değeri olan ağaç kesileceği ve ekolojik dengeyi olumsuz etkileyeceği için Çevresel Etki Değerlendirmesi olumsuz kararı verilmişti. Şimdi aynı proje, yine gündemde.

Bölgemizin oksijen deposu ormanlarımızın ve bu ormanlarda yaşayan canlıların bakır madenine kurban edilmemesi için sesimizin duyulması için lütfen siz de imzalayın.

Bu ormanlar inanılmaz güzel bir doğal varlık çeşitliliğine sahip. Geyik, ayı, domuz ve tilki türlerine ev sahipliği yapıyor ve aynı zamanda onlar için geçiş noktası. Bakır madeni projesi, bu canlıların yuvalarını elinden alacak.

Yerleşim yerlerine yakın olan projeyle hava ve tonlarca su kirletileceği için yerleşim yerlerini olumsuz etkileyecek.

Projenin Konumu

Proje sahası Türkiye’nin kuzeybatısında, Ankara’nın yaklaşık 252 km batısında, İstanbul’un yaklaşık 144 km güneydoğusunda, Bursa – Eskişehir devlet kara yolunun 1 km güneyinde yer almaktadır. Proje sahası kara yolu ulaşım ağı ile Bursa iline 100 km ve Gemlik Limanı’na 125 km mesafededir. En yakın hava alanı 54 km mesafede Eskişehir’de bulunmaktadır. Kurulacak tesis Bilecik’e 30 km, Bozüyük ilçesine 15 km, Muratdere köyündeki en yakın yerleşim birimine ise 1,5 km uzaklıktadır.

Projenin Kısa Tarihçesi

Bölgede ilk cevher arama çalışmalarına MTA tarafından 1998 yılında başlanmıştır. Daha sonra 2005 ve 2011 yılları arasında Stratex Madencilik San. ve Tic. A.Ş. (Stratex) tarafından sahada arama çalışmaları yürütülmüştür.

Muratdere Madencilik San. ve Tic. A.Ş., bu projeyi 2012 yılında henüz geliştirme aşaması devam ederken satın alarak başlamıştır. Bu satın almadan sonra sahada sondaj ve mühendislik çalışmalarını devam ettirmiştir.

Şirketin 230424588 Çevre Kimlik Nolu 07.01.2020 onay tarihli ÇED Muafiyet Yazısı (Mad.17-1) aldığı "Bakır-Molibden Madeni açık ocak kapasite artışı, flotasyon tesisi ve atık depolama tesisi" projesi gerçekleşmesi halinde cevher stok sahası, atık depolama alanı, pasa depolama alanı köy yerleşim alanının hemen üzerinde olması, tesislerin kurulacağı alan ve maden çıkarılacak sahalarda ağaç yoğunluğunun (72.000 ekonomik değeri olan ağaç ve diğerleri) gözlendiği ve ekolojik dengeyi ve doğal hayatı olumsuz etkiyeceği görülmüştür.

Bir imza çok şeyi değiştirir.

Ağaçlarımız ve doğamız bizim geleceğimizdir.

Not: Kampanyayı imzaladıktan sonra Facebook, Twitter, WhastApp Durumu ve mail yoluyla çevrendekilerle paylaşarak daha çok kişinin destek vermesini sağlayabilirsiniz.