Kampanya Kapatıldı

Odtü Çarşı'da bulunan Öykücü Kitabevi'ni yaşatmalarını istiyorum.

Bu kampanya 5.932 destekçiye ulaştı

Bugün Türkiye'de üniversiteler eğitim yuvalarından çok ticarethanelere dönüşmekteler. Televizyonlarımızda da görmekte olduğumuz özel üniversite reklamlarından da anlaşılacağı gibi her yıl önemli sayıda özel üniversite açılmaktayken, üniversitelerimizdeki eğitimin seviyesi git gide düşmektedir. Üniversitelerimiz okul olmaktan çok alışveriş merkezine dönüşmektedir.

Ülkemizdeki çoğu üniversitede kitap alacağımız kitapçı bulunmazken Burger King gibi, Star Bucks gibi uluslararası şirketlerin şubeleri bulunmaktadır. Odtü gerek eğitim seviyesi gerekse kapısından girdiğimiz anda bize okul olduğunu hissettiren kampüsüyle son güzel üniversitelerimizden birisidir ; fakat bu ticarethane mantığı Odtü'ye de sıçramıştır. Çarşı adı verilen alışveriş merkezinde Burger King gibi , Gratis gibi mağazalar açılmış; yüksek kira fiyatları sebebiyle bazı yerel işletmeler kapanmıştır.

Hüseyin Bey Odtü'deki kitapçı dükkanını işletmektedir. Kendisinden öğrendiğimiz kadarıyla kitapçı dükkanı için 5000 TL kira ödemekte ve o dükkanda sattığı kitaplarla geçimini sağlamaya çalışmaktadır. Okuma oranının çok düşük olduğu bir ülkede 5000 TL kira verip asgari derecede geçimini sağlayacak miktarda para kazanmak pek mümkün görünmemektedir.

Görünen o ki yayınevlerinin el yakan fiyat politikaları sebebiyle öğrenciler kitap almakta zorlandığı için Hüseyin Abi tüm özverisine rağmen dükkanını kapatmak zorunda kalacaktır. Yetiştirdiği entelektüellerle Türkiye'ye birçok değer kazandıran Odtü'nün kitapçısız kalmasının kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz. Bu sebeple çeşitli düzenlemelerle rektörlüğün kitapçının kira fiyatlarında indirime gitmesini istiyoruz. Bu durumda kitapçısını yaşatmak için kitaplarını sırtına yükleyip taşımaktan bile çekinmeyen Hüseyin Bey'in yayınevlerinin yüksek fiyat politikalarına rağmen öğrenci dostu bir tutum sergileyip kitap fiyatlarında indirime gideceğini kendisiyle yapmış olduğumuz sohbetlerden biliyoruz.

Hem öğrencinin okuyarak kazandığı, hem Hüseyin Bey'in kitap satarak aile geçimini sağladığı bu düzenin üniversitemiz için 5000 TL'den çok daha büyük bir kazanç olduğunu düşünüyoruz.

Bugün Emre imzanı bekliyor!

Emre Ütükler bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «ODTÜ Çarşı'da bulunan Öykücü Kitabevi'ni yaşatmalarını istiyorum. @METU_ODTU». Emre ve imza atan diğer 5.931 kişiye katıl.