Petition Closed

LIETUVIŠKA VERSIJA YRA ČIA

VERSIÓN ESPAÑOLA AQUÍ

النسخة العربية هنا

Petycja w.s. powołania międzynarodowej komisji śledczej na Ukrainie

W ciągu ostatnich miesięcy Ukraina jest arena ważnych, historycznych wydarzeń – tysiące ludzi  walczy o wolność i o prawo do decydowania o przyszłości swojego kraju. W tym celu powstał ruch EuroMajdan, którego nazwa nawiązuje do nazwy okupowanego przez manifestantów placu w centrum Kijowa. Wydarzenia, których jesteśmy świadkami od końca listopada 2013, a w szczególności te z ostatnich dni, budzą grozę.  Naród wstrząśnięty jest brutalna przemocą, jaką ukraińska władza zastosowała wobec własnych obywateli: ponad 100 ofiar śmiertelnych, ranni, trwale okaleczeni.

EuroMajdan podzieli historię Ukrainy na ‘przed’ i ‘po’.

Popełnione przestępstwa nie powinny ujść sprawiedliwości, a winni powinni zostać ukarani. Aby zbudować Ukrainę demokratyczną, niezbędne jest utworzenie międzynarodowej komisji śledczej.

Uciekanie się do tortur, nieuczciwych procesów sadowych, okrutnego kaleczenia ludzi – wszystkie te praktyki, których ofiarami zostali pokojowi manifestanci z Majdanu stanowią poważne wykroczenia wobec Praw Człowieka w Europie.

W tej chwili niezwykle ważna jest reakcja społeczności międzynarodowej i powołanie kompetentnego organu śledczego.

Nazywam się Anna Parehiniec, mam 25 lat i jestem francuską studentką pochodzenia ukraińskiego, rzecznikiem Association des Etudiants Ukrainiens de France (Stowarzyszenie Studentów Ukraińskich we Francji).  Od samego początku angażuję się w działania ruchu obywatelskiego EuroMajdan. Proszę Was o poparcie mojego apelu o utworzenie międzynarodowej komisji śledczej, która zbada zbrodnie popełnione na obywatelach ukraińskich.

Przedstawiciele najwyższych władz państwowych, oligarchowie i były prezydent Wiktor Janukowicz uciekli z Kijowa. Komisja śledcza będzie musiała  naświetlić wszystkie bestialstwa, których ofiarami są uczestnicy EuroMajdanu, aby możliwe było otworzenie postępowania karnego wobec winnych.

Demokratyczna przyszłość Ukrainy wymaga sprawiedliwości.

Podpisz, zachęć do podpisania, udostępnij!

Today: Anna is counting on you

Anna PEREHINEC needs your help with “Oddajmy sprawiedliwość ofiarom represji na Ukrainie #EuroMajdan”. Join Anna and 78,284 supporters today.